[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ
Chodzi o sterownik z tej aukcji luknij.pozdr http://allegro.pl/astra-iii-h-modul-ste ... 16970.html
No wiec założyłem kompletny fabryczny parktronik,moduł zakupiłem od zafiry jednak nic mi nie działa,stąd pytanie.Czy potrzebny jest jakis bezpiecznik lub przekaznik w tylnej skrzynce?w którym module trzeba zaprogramować parktronik?Znalazłem w module sterownika wskazników opcje asystent parkowania PAS zmieniłem z nie wystepuje na wystepuje programowanie poszło ok ale dalej nic ani pikniecia ani zadnej lampki na desce.Jak jest u was koledzy?podpowiedzcie co by tu zrobic.pozdr.
[ Dodano: Wto Paź 16, 2012 15:13 ]
Witam mam prosbe do osób które maja fabryczny parktronik z tyłu aby sprawdzili ile przewodow dochodzi do kostki w sterowniku parktronika tej mniejszej dolnej szarej i jakie sa kolory.Jak sie okazało zakupiłem instalacje parktronika po lifcie a ze po lifcie jest inny sterownik to i kostka od tylnej instalacji jest inna mniejsza.Jesli ilosc przewodow i kolory beda takie same to pozostanie poszukac gdzies kostki ewentualnie połaczyc na krótko.dzieki i pozdr.
[ Dodano: Wto Paź 16, 2012 15:13 ]
Witam mam prosbe do osób które maja fabryczny parktronik z tyłu aby sprawdzili ile przewodow dochodzi do kostki w sterowniku parktronika tej mniejszej dolnej szarej i jakie sa kolory.Jak sie okazało zakupiłem instalacje parktronika po lifcie a ze po lifcie jest inny sterownik to i kostka od tylnej instalacji jest inna mniejsza.Jesli ilosc przewodow i kolory beda takie same to pozostanie poszukac gdzies kostki ewentualnie połaczyc na krótko.dzieki i pozdr.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Według mojego nr VIN, jest to nr 10, nr katalogowy:lgum pisze:Czy może mi ktoś podać z EPC nr katalogowy plastikowych kołków (nitów) mocujących wypraskę PDC. Na rysunku zamieszczonym przez tEREk-a oznaczone są numerem 11.
1090450482
1104882-nr katalogowy
NIT ROZPRĘŻNY, WYPRASKA DO ZDERZAKA
Numer katalogowy: 1104882
Nazwa części: NIT
Cena netto*: 2,53
Cena brutto*: 3,11
Tematy z nr katalogowymi pod konkretny VIN są w każdym dziale
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 22:39 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Przeglądacz
- Imię: Leszek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
+ACC (różowy) pomijając bezpiecznik na kablu - wpiąłbym w złącze XR2 pin1 tylnej skrzynki bezpiecznikowej REC, do tego trzeba dołożyć bezpiecznik FR13 5A (dedykowane do firmowego PP)
CZERWONY - wtyczka lampy tylnej lewej pin2 (biało-czarny kabelek)
MASA - wtyczka lampy tylnej lewej pin3 (brązowy kabelek)
+ACC (różowy) pomijając bezpiecznik na kablu - wpiąłbym w złącze XR2 pin1 tylnej skrzynki bezpiecznikowej REC, do tego trzeba dołożyć bezpiecznik FR13 5A (dedykowane do firmowego PP)
CZERWONY - wtyczka lampy tylnej lewej pin2 (biało-czarny kabelek)
MASA - wtyczka lampy tylnej lewej pin3 (brązowy kabelek)
Pozdrawiam-
LGUM z Lublina
LGUM z Lublina
Witam może ktos wie jaki powinien byc indeks kodu parktronika dla zafiry b skrzynia manualna czujniki parkowania tylko tyl?Jest mi to potrzebne bo zakupilem centralke z kodowaniem skrzyni automatycznej i parktronik sie nie włącza trzeba przekodować.pozdr.
[ Dodano: Nie Gru 02, 2012 12:12 ]
Moze ktos wie jaka powininna byc rezystancja sprawnego czujnika parkowania miedzy pinami.Uruchomiłem parktronik lecz po wbiciu wstecznego jest dziek ding i centralka notuje bledy 4 czujnikow-wadliwe dzialanie,mozliwe ze wszystkie są uwalone?Przewody instalacji posprawdzane wszystkie ok wtyczki tez z centralki wychodzi napiecie na czujniki po wbiciu wstecznego 8.3V.Moze ktos ma sprawny czujnik i go pomierzy?pozdr.
[ Dodano: Nie Gru 02, 2012 12:12 ]
Moze ktos wie jaka powininna byc rezystancja sprawnego czujnika parkowania miedzy pinami.Uruchomiłem parktronik lecz po wbiciu wstecznego jest dziek ding i centralka notuje bledy 4 czujnikow-wadliwe dzialanie,mozliwe ze wszystkie są uwalone?Przewody instalacji posprawdzane wszystkie ok wtyczki tez z centralki wychodzi napiecie na czujniki po wbiciu wstecznego 8.3V.Moze ktos ma sprawny czujnik i go pomierzy?pozdr.
-
- Debiutant
- Imię: Wiktor
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jeśli zapala się kontrolka to jest błąd. Przy działaniu czujników nic się nie zapala przy wskaźnikach. Jedynie świeci guziczek "P"
Najprawdopodobniej zabrudziła się wiązka przy którymś czujniku lub padł całkiem. Który padł można sprawdzić OP-Com`em i tą wiązkę/wtyczkę trzeba najpierw przeczyścić, potem ewentualnie wymienić czujnik (lub naprawić jeśli to się robi).
Tutaj o tym było: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=13998
Mój ostatni post jest z opisanym moim przypadkiem.
Najprawdopodobniej zabrudziła się wiązka przy którymś czujniku lub padł całkiem. Który padł można sprawdzić OP-Com`em i tą wiązkę/wtyczkę trzeba najpierw przeczyścić, potem ewentualnie wymienić czujnik (lub naprawić jeśli to się robi).
Tutaj o tym było: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=13998
Mój ostatni post jest z opisanym moim przypadkiem.