montaż chipa rozruchowego

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
cebu

montaż chipa rozruchowego

#1 Post autor: cebu »

kupiłem chip rozruchowy chciałbym go zamontować , w instrukcji montażu opisano że należy podłączyć go do złącza sterownika , którego nie potrafię odszukać ,gdzie znajduje się to złącze?
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#2 Post autor: Dziadek13 »

Popatrz jak to robią tu Trudne zapalanie

Kolego - popraw link - kieruje na stronę gdzie trzeba się zalogować
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 17:24 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
lelo

#3 Post autor: lelo »

Link nie działa, a ja też bym chciał się czegoś dowiedzieć na temat tego chipu....
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#4 Post autor: Dziadek13 »

Link działa teraz sprawdzałem.
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Link działa bo jesteś zarejestrowany na podawanym forum.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
#6 Post autor: Dziadek13 »

Tam nie trzeba sie rejestrować cytanie za darmo tylko pisanie postów wymagana jest rejestracja.
Sory teraz sprawdziłem rzeczywiście nie można a ja tam wchodziłem cosik pozmieniali ale jest taki opis z ich forum w pdf Ciężkie odpalanie
lelo

#7 Post autor: lelo »

Ja czekam na ten moduł do rozruchu.. ;) ma przyjść na dniach ;) Sprawdza się tylko w przypadku kiedy sterownik na pompie wtryskowej podaje za mało paliwka przy rozruchu i świece za krótko się grzeją ( lub padł czujnik temp. silnika) Taki moduł jest dobry na krótką metę kiedy np. jak w moim wypadku ma się inne wydatki niż wymiana sterownika na pompie, jeżeli zostawi się ten moduł na dłużej to pompa będzie do wymiany a nie naprawy (regeneracji) moduł się sprawdza w 100% jeżeli to rzeczywiście wada pompy a nie np. zapowietrzone wtryski czy filtr paliwa. Kolega z pracy ma ten moduł od roku i już 3 razy wymieniał świece ;P ale odpala na dotyk ;)
Pozdro ;)

[ Dodano: Sro Sty 12, 2011 14:31 ]
No i zamontowany chipek ;) Zachowuje się tak, że świece grzeje aż do momentu odpalenia furki, podaje więcej ON na wtryski co zauważyłem po odpalaniu na obrotach ;)Sam daje gazu, więc to i jest pewnie moment kiedy podaje wiecej ON i przez ok. 5 sek jak już odpale obroty są na 1100 ;) a później spadaja ponieżej 1000 i silnik pracuje normalnie ( w tym momencie chip się wyłącza) ;) Narazie jestem zadowolony, zobaczymy jak to się sprawdzi przez kilka następnych dni ;)
POzdro
woloch

#8 Post autor: woloch »

Instrukcja od tego chipu jest do bani. Kolory sie nie zgadzają.
Jeżeli chcemy już podłączyć ten moduł to najlepiej zmontujmy go w okolocach filtra paliwa.
Ponieważ z prawej strony akumulatora mamy w wiązce dostępny kabel tylko od czujnika temperatury i to w dodatku musimy celowac który jest właściwy, ponieważ są tam dwa niebieskie przewody.

Tak więc najlepiej rozciąć niebieski kabelek od czujnika temperatury cieczy chłodzącej i wpinamy się z białymi kabelkami z modułu.
Następnie czarny kabel do masy, czyli karoseria lub minus na aku.
Czerwony kabel podpinamy pod wiązke od podgrzewania filtra paliwa dokładnie w czerwono żółty kabel i moduł działa.

Cała operacja trwa zaledwie kilka minut, a ja się namęczyłem z 2 godziny, ponieważ próbowałem znaleźć w wiązce od sterownika kabel gdzie pojawia się zasilanie po porzekręceniu stacyjki, nie znalazłem. Poszedłem na łatwiznę i podpiołem się pod filtr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”