Jak włączyć klimatyzację ?
-
Zafiromaniak
Jak włączyć klimatyzację ?
Witam,
Być może dziecinne pytanie, ale nie wiem czy dobrze robię bo w ogóle nie czuje klimatyzacji, jakby nie działała i mam kilka pytań.
1. Czy dobrze włączam klimę ? Wciskam to środkowe dolne pokrętło jadę na AC i wciskam jeszcze raz i w kwadracie obok napisu AC robi się taki krzyżyk. Czy to sugeruję włączenie klimatyzacji czy trzeba jeszcze coś włączyć ?
2. Jak wyczuć klimatyzację ? Skąd powinien wylatywać ten chłód.
3.Może jest to problem zbyt niskiej temperatury na dworze, czy przy 7 stopniach można wyczuć klimę ?
Jestem od kilku dni posiadaczem Zafiry B i nie wiem czy mam zepsutą klimatyzację czy coś źle robię, zazwyczaj jak jeżdżę to daje wszystko na Auto, bo tak mi najlepiej i temperaturę jak napisano w instrukcji 22 stopnie. Jednak gdy zrobię tak jak opisywałem wcześniej aby włączyć klimę w celach sprawdzenia w ogóle nie czuje zimnego powietrza, może trochę nadmuch się włącza na 1 stopień.
Proszę serdecznie o pomoc.
Być może dziecinne pytanie, ale nie wiem czy dobrze robię bo w ogóle nie czuje klimatyzacji, jakby nie działała i mam kilka pytań.
1. Czy dobrze włączam klimę ? Wciskam to środkowe dolne pokrętło jadę na AC i wciskam jeszcze raz i w kwadracie obok napisu AC robi się taki krzyżyk. Czy to sugeruję włączenie klimatyzacji czy trzeba jeszcze coś włączyć ?
3.Może jest to problem zbyt niskiej temperatury na dworze, czy przy 7 stopniach można wyczuć klimę ?
Jestem od kilku dni posiadaczem Zafiry B i nie wiem czy mam zepsutą klimatyzację czy coś źle robię, zazwyczaj jak jeżdżę to daje wszystko na Auto, bo tak mi najlepiej i temperaturę jak napisano w instrukcji 22 stopnie. Jednak gdy zrobię tak jak opisywałem wcześniej aby włączyć klimę w celach sprawdzenia w ogóle nie czuje zimnego powietrza, może trochę nadmuch się włącza na 1 stopień.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Z tego co widzę, wszystko robisz OK.Zafiromaniak pisze:Witam,
Jak włączysz AUTO dmucha z wszystkich nawiewów, jak regulujesz siłę nadmuchu ręcznie to wtedy AUTO wyłączy się samo.
Daj ustawienie temperatury na minimum, będzie LO i masz mieć chłodek z nawiewów.
Przy dobrze działającej klimie temp. z nawiewów to ok. 10-11 st. celcjusza
Jak nie to masz padniętą chłodnicę klimy (może być przetarta), ewentualnie za mało czynnika (to ta milsza wersja).
Trzeba podpiąć pod kompa i zobaczyć jakie masz ciśnienie w układzie - poczytaj na forum.
-
Zafiromaniak
Byłem w aucie sprawdziłem jeszcze raz i powiem ci tak, daje nadmuch na 0, włączam AC, nadmuch sam zmienia się na 1 stopień i wtedy leci takie lodowate powietrze z nawiewów, a jak wyłączę AC to już takie słabsze powietrze.. Ale powinien się sam zmieniać po włączeniu AC nadmuch na stopień 1 ?
A i dodam jeszcze że to lodowate powietrze po włączeniu AC leci tylko na temperaturze LO, jak dam już 16 to tak jakby coś się zamykało słychać i już leci normalnie nadmuch. Co o tym sądzisz ? Tak powinno być ?
A i dodam jeszcze że to lodowate powietrze po włączeniu AC leci tylko na temperaturze LO, jak dam już 16 to tak jakby coś się zamykało słychać i już leci normalnie nadmuch. Co o tym sądzisz ? Tak powinno być ?
- Bodek
- Zafiromaniak
Ciężko na odległość diagnozować co i jak leci, ale:
Funkcja AUTO (czyli mamy klimatronik) jest po to, żeby sama regulowała nawiewy posługując się czujnikiem temperatury wewnętrznej.
Siła nadmuchu zależy od tego jak jest temp. i w lecie zobaczysz, że jak włączysz klimę na AUTO przy 35 st. to jest taki szum z nawiewów, że łeb pęka.
Jeżeli miałeś w aucie 16st, co może być przy dzisiejszych temperaturach (u mnie jest teraz na zewnątrz 5) to wentylator może chodzić na 1, bo czujnik wykryje, że nie ma potrzeby szybciej dmuchać
Nie wiem czy sprawdzałeś na kompie autko po zakupie, ale dobrze by było podpiąć i popatrzeć po logach co tam jest, albo co była, zanim ktoś skasował
Funkcja AUTO (czyli mamy klimatronik) jest po to, żeby sama regulowała nawiewy posługując się czujnikiem temperatury wewnętrznej.
Siła nadmuchu zależy od tego jak jest temp. i w lecie zobaczysz, że jak włączysz klimę na AUTO przy 35 st. to jest taki szum z nawiewów, że łeb pęka.
Jeżeli miałeś w aucie 16st, co może być przy dzisiejszych temperaturach (u mnie jest teraz na zewnątrz 5) to wentylator może chodzić na 1, bo czujnik wykryje, że nie ma potrzeby szybciej dmuchać
Nie wiem czy sprawdzałeś na kompie autko po zakupie, ale dobrze by było podpiąć i popatrzeć po logach co tam jest, albo co była, zanim ktoś skasował
-
Zafiromaniak
Czyli klimatyzacja ma tak hałasować ? Nie rozumiem, bo u szwagra włącza klimę reguluje temperaturę i nic nie słychać. A u mnie włączam klimę (zaznaczam ten kwadracik) i sam mi się nadmuch włącza na stopień (siłę) 1, myślałem że klima chodzi bez włączonego nadmuchu tylko na 0. U Ciebie też tak jest ? Klima ma tak hałasować ?
Edit: A i klima ma chodzić na wszystkich temperaturach od 16 do 28 czy tylko na LO ? Bo u mnie tak jakby się uruchamiała tylko na LO.
Edit: A i klima ma chodzić na wszystkich temperaturach od 16 do 28 czy tylko na LO ? Bo u mnie tak jakby się uruchamiała tylko na LO.
-
cieniassss
to źle myślałeśZafiromaniak pisze:myślałem że klima chodzi bez włączonego nadmuchu
jak w samochodzie masz wyższą temp niż ustawiona na klimatroniku to wtedy chodzi klima, jak jest zimniej to nie chodzi, bo grzeje żeby było tyle co ustawioneZafiromaniak pisze:A i klima ma chodzić na wszystkich temperaturach od 16 do 28 czy tylko na LO ? Bo u mnie tak jakby się uruchamiała tylko na LO.
- Bodek
- Zafiromaniak
Nie mówię, że ma hałasować, nawiewy bardziej słychać (mówię o AUTO), jak klima musi bardziej pracować, czyli szybko schłodzić.
Tu nie ma znaczenia, że ma wchodzić na 1, nawiew jest dobierany automatycznie, w lecie będzie to 6, jak wsiądziesz do nagrzanego autka.
Teraz jest zimno, więc nie będzie tak "szaleć".
Nawet jak masz ustawione na 25 w zimie i włączysz klimę, też będzie chodzić
np. odparuje szyby w autku 
Tu nie ma znaczenia, że ma wchodzić na 1, nawiew jest dobierany automatycznie, w lecie będzie to 6, jak wsiądziesz do nagrzanego autka.
Teraz jest zimno, więc nie będzie tak "szaleć".
Nawet jak masz ustawione na 25 w zimie i włączysz klimę, też będzie chodzić
-
Zafiromaniak
Ale musi np. w lato tak szumieć że aż łeb pęka, czy można to jakoś wyregulować ? Według mnie klimatyzacja powinna chodzić cicho, osuszać i ochładzać powietrze w aucie. Bo jeździłem ze szwagrem jego Peugeotem i włączał A/C i żadnego hałasu tylko miły chłód 
Dobra spróbuję, czyli mówisz że w zimę jak ustawie 25stopni i włączę klimę to odparuje mi szyby ?
Dobra spróbuję, czyli mówisz że w zimę jak ustawie 25stopni i włączę klimę to odparuje mi szyby ?
- Bodek
- Zafiromaniak
Żeby z 40 stopni zejść na 20 to trzeba troszkę poszumieć, dlatego w bardzo upalne dni, należy schładzać autko stopniowo, a najpierw je przedmuchać - otwierając szyby.Zafiromaniak pisze:Ale musi np. w lato tak szumieć że aż łeb pęka, czy można to jakoś wyregulować ? Według mnie klimatyzacja powinna chodzić cicho, osuszać i ochładzać powietrze w aucie. Bo jeździłem ze szwagrem jego Peugeotem i włączał A/C i żadnego hałasu tylko miły chłód
-
Zafiromaniak
-
Maciek