Do środkowego muszę coś poszukać, to co mam jest za długie, a na Alledrogo kiepsko z mniejszymi, jak są to słabe, albo świecą na wprost, a tu pasowałoby światło o dużym rozproszeniu.Kacperuch pisze:Bodek to co w takim radzi wsadziłeś do oświetlenia środkowego? też wymieniłem wszystko na ledy tylko tam coś nie chciało mi działać i z braku czasu nie wnikałem
[B] - Bodek: 1,9 CDTI - Cosmo - 120KM - 2007
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
Zaliczone na "5" badanie techniczne, kolejne już - co rok, także dobre się skończyło
Przy okazji zapytałem diagnostę o DPF-a - nie sprawdzają i jak do tej pory nie muszą, nie ma na to żdnego paragrafu.
Jedyne co mogą sprawdzić to zadymienie , które widać, jak ktoś ma
Koszt 99zł - byłoby kilka browarków :>
Przy okazji zapytałem diagnostę o DPF-a - nie sprawdzają i jak do tej pory nie muszą, nie ma na to żdnego paragrafu.
Jedyne co mogą sprawdzić to zadymienie , które widać, jak ktoś ma
Koszt 99zł - byłoby kilka browarków :>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bodek
- Zafiromaniak
Bodek
Dołączył: Nie Paź 17, 2010 - czas szybko mija, 2 lata na forum, dzięki Koledzy za współpracę, oby się działo tylko dobrze.
Pozdrawiam Wszystkich
Dołączył: Nie Paź 17, 2010 - czas szybko mija, 2 lata na forum, dzięki Koledzy za współpracę, oby się działo tylko dobrze.
Pozdrawiam Wszystkich
- Bodek
- Zafiromaniak
Dzisiaj autko zostało ubezpieczone na kolejny rok, cały pakiet OC, AC, NW, ASS PREMIUM, OCHRONA ZNIŻKI – 1347,00zł.
Przygotowane części do przeglądu i wymiany:
Klocki i tarcze na dwie osie: TEXTAR PRO, filtr oleju
Filtry: powietrza i paliwa
Olej 5 x 1 litr Mobil ESP 0W40
Oprócz tego wypiaskowana felga wraz z koszem i uchwytem mocującym i wszystko polakierowane własnoręcznie (podkład plus lakier):
Felga przygotowana do podwieszenia pod autem
W sobotę wymiana wszystkich rzeczy:
- wymiana klocków i tarcz: 2 osie plus płyn hamulcowy
- wymiana filtrów i oleju,
- czyszczenie egr-u i przepustnicy,
- kontrola przewodów dpf-u,
- założenie kosza z zapasem
Przygotowane części do przeglądu i wymiany:
Klocki i tarcze na dwie osie: TEXTAR PRO, filtr oleju
Filtry: powietrza i paliwa
Olej 5 x 1 litr Mobil ESP 0W40
Oprócz tego wypiaskowana felga wraz z koszem i uchwytem mocującym i wszystko polakierowane własnoręcznie (podkład plus lakier):
Felga przygotowana do podwieszenia pod autem
W sobotę wymiana wszystkich rzeczy:
- wymiana klocków i tarcz: 2 osie plus płyn hamulcowy
- wymiana filtrów i oleju,
- czyszczenie egr-u i przepustnicy,
- kontrola przewodów dpf-u,
- założenie kosza z zapasem
Ostatnio zmieniony 03 paź 2015, 16:48 przez Bodek, łącznie zmieniany 4 razy.
- Bodek
- Zafiromaniak
Jak człowiek chce spokojnie jeździć, to trzeba kupić dobre rzeczyMaciek pisze:Ostro inwestujesz w Zofije
Sklep Multifarbu - dział dla samochodów, koszt podkładu i lakieru to: 37złMaciek pisze: Gdzie taki spray do felg można kupić?
-
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira1.9
Uważam, że opłaca się inwestować w auto. Zmniejsza to ryzyko niepotrzebnych niespodzianek (często o wiele kosztowniejszych). Człowiek wie czym jeździ. Zosia odwdzięcza się bezproblemową jazdą.... to chyba mówi samo za siebie. Fajnie jest widzieć, że nie tylko ja "pedantycznie" dbam o auto (większość moich znajomych twierdzi, że to tylko samochód...) Chyba każdy chce, żeby rodzina podróżowała bezstresowo i jak najbezpieczniej.
Ja w najbliższym czasie będę wymieniał wycieraczki.... Jesień mamy później przegląd przed zimą.
Ja w najbliższym czasie będę wymieniał wycieraczki.... Jesień mamy później przegląd przed zimą.
- Bodek
- Zafiromaniak
Zapowiadany przegląd został zrealizowany i muszę przyznać, że jestem zadowolony. Przegląd wykonany przy przebiegu:
Dzięki gruntownemu przeglądnięciu autka uniknąłem przyszłej niespodzianki z EGR-em i przewodem do DPF-u od strony silnika, który wisiał na włosku i rozsypał się przy sprawdzaniu.
EGR był zasyfiony, chociaż nie było tragedii, przepustnica czysta, co mnie cieszy, choć widać w niej było śladowe ilości oleju.
Przy okazji ściągniętego EGR-a oczywiście wyczyszczony boost sensor - był tak oblepiony, że mógł dawać złe informacje o ciśnieniu w kolektorze.
Do czyszczenie EGR-a polecam: EGR + TurboCleaner:
Z czystym sumieniem mogę polecić paliwo firmy Lotos.
Przez cały rok tankowałem na 1 stacji (no prawie ) i tylko paliwo firmy Lotos.
Tak wyglądał filtr:
a w obudowie nie było wody i błota, jak przy poprzedniej wymianie, gdzie przez cały rok wlewałem do baku paliwo z Orlenu ; już tego nie robię :>, a na pewno nie na tamtej stacji
Tak wyglądał filtr powietrza:
Oczywiście założone tarcze i klocki firmy Textar, która dorzuca nawet nowe blaszki do klocków - POLECAM , wymieniony płyn w układzie hamulcowym:
Tarcze Textara przed założenie wyglądają SUPER, są ślicznie pomalowane , aż szkoda było ścierać .
Jak już miałem ściągnięte koła, to stwierdziłem, że od razu przerzucę na zimówki, a letnie zostały ładnie wymyte i zarchiwizowane na zimę :
Oczywiście autko zostało umyte i założone kołpaki , co prawda aura nie sprzyjała, no ale .....................
Dzień był pracowity, więc wieczorkiem laba i
Zostaje wykonać przed zimą parę zabezpieczeń i porządnie nawoskować - będzie OK
Dzięki gruntownemu przeglądnięciu autka uniknąłem przyszłej niespodzianki z EGR-em i przewodem do DPF-u od strony silnika, który wisiał na włosku i rozsypał się przy sprawdzaniu.
EGR był zasyfiony, chociaż nie było tragedii, przepustnica czysta, co mnie cieszy, choć widać w niej było śladowe ilości oleju.
Przy okazji ściągniętego EGR-a oczywiście wyczyszczony boost sensor - był tak oblepiony, że mógł dawać złe informacje o ciśnieniu w kolektorze.
Do czyszczenie EGR-a polecam: EGR + TurboCleaner:
Z czystym sumieniem mogę polecić paliwo firmy Lotos.
Przez cały rok tankowałem na 1 stacji (no prawie ) i tylko paliwo firmy Lotos.
Tak wyglądał filtr:
a w obudowie nie było wody i błota, jak przy poprzedniej wymianie, gdzie przez cały rok wlewałem do baku paliwo z Orlenu ; już tego nie robię :>, a na pewno nie na tamtej stacji
Tak wyglądał filtr powietrza:
Oczywiście założone tarcze i klocki firmy Textar, która dorzuca nawet nowe blaszki do klocków - POLECAM , wymieniony płyn w układzie hamulcowym:
Tarcze Textara przed założenie wyglądają SUPER, są ślicznie pomalowane , aż szkoda było ścierać .
Jak już miałem ściągnięte koła, to stwierdziłem, że od razu przerzucę na zimówki, a letnie zostały ładnie wymyte i zarchiwizowane na zimę :
Oczywiście autko zostało umyte i założone kołpaki , co prawda aura nie sprzyjała, no ale .....................
Dzień był pracowity, więc wieczorkiem laba i
Zostaje wykonać przed zimą parę zabezpieczeń i porządnie nawoskować - będzie OK
Ostatnio zmieniony 03 paź 2015, 17:04 przez Bodek, łącznie zmieniany 7 razy.
- Bodek
- Zafiromaniak
Powiedziałbym, że wręcz kiepskoMaciek pisze:Smutno wygląda Zafka bez alufelg
- Bodek
- Zafiromaniak
Kupione i założone dywaniki Firmy PETEX ze stoperami:
Wyglądają OK, nie śmierdzą (bardzo ), guma elastyczna - zobaczymy jak się będą sprawować
Koszt to 108zł z przesyłką kurierską.
Wyglądają OK, nie śmierdzą (bardzo ), guma elastyczna - zobaczymy jak się będą sprawować
Koszt to 108zł z przesyłką kurierską.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2015, 16:45 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
Stopery pasuję, guma jest OK, mam tylko jedno "ale", dywaniki mocowane są na wieszaku po którym zostają po 2 dziury w każdym, dzwoniłem do sprzedającego, ale twierdzi, że takie przychodzą z Niemiec i nic na to nie poradzi.Sikor86 pisze:Witam tez chce je zamowic ale nie jestem pewny czy beda smierdziec tak bardzo jedne z lepszych na allegro daj znac jak sie sprawuja czy guma sie nie przesuwa czy te stopery pasuja idealnie pozdrawiam
Dziwne, dywaniki gumowe, żeby się nie lało, a w każdym po 2 dziury