LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B
Moderator: Mariusz
zrobiłem na takiej instalacji 11 tys km,glonik21 pisze:Zastanawiam sie co wybrac stag 300-4 isa2 wtryskiwacze hana a reduktor acr01
zdarzało się że parownik brzęczał i piszczał, ale mu przeszło, ładnie trzyma ciśnienie, nie podpiera się benzyną, temp przełączania ustawiona na 36*C, czas jazdy na gazie 286 godz, na benzynie 26h
- bykmark
- Mieszkaniec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Darmowe pierwsze dwa przeglądy, gwarancja bez limitów km.
Sam zakładałem LPG tutaj http://www.karatskp.pl/
Darmowe pierwsze dwa przeglądy, gwarancja bez limitów km.
Sam zakładałem LPG tutaj http://www.karatskp.pl/
Witajcie!
Przymierzam się do założenia LPG do Zafiry A 1.8 125KM. Myślę o Stagu 300 isa2 z wtryskiwaczami Hana (w jednym warsztacie polecali mi kompletny osprzęt AC do tego Staga). Na całą instalację mogę wydać ok. 2500-3000. Co polecacie, na co zwracać uwagę, jakie warsztaty na Śląsku polecacie?
Dzięki!
[ Dodano: Pią Paź 26, 2012 13:45 ]
Przymierzam się do założenia LPG do Zafiry A 1.8 125KM. Myślę o Stagu 300 isa2 z wtryskiwaczami Hana (w jednym warsztacie polecali mi kompletny osprzęt AC do tego Staga). Na całą instalację mogę wydać ok. 2500-3000. Co polecacie, na co zwracać uwagę, jakie warsztaty na Śląsku polecacie?
Dzięki!
[ Dodano: Pią Paź 26, 2012 13:45 ]
anghelinni pisze:Witajcie!
Edit: Polecono mi też instalację ze sterownikiem Zenit Pro - czy ktoś z forumowiczów ma taki i może podzielić się wrażeniami? Do tego reduktor KME Silver i wtryski Hana.
Dzięki!
Pytanie do użytkowników instalacji LPG z zamontowanym wlotem paliwa z tyłu lub w boku zderzaka. Jak wygląda sytuacja z zaworem LPG w trakcie kolizji, gdy uderzony został wlew gazu zamontowany w zderzak? Czy dochodziło do rozszczelnienia instalacji, jaki może być koszt naprawy lub wymiany uszkodzonego wlewu gazu. W poprzednim aucie miałem wlew gazu schowany poniżej zderzaka i nigdy nie było z nim problemu (inna kwestia że nie miałem żadnego dzwona w zderzak) ale zastanawiam się teraz jak wyglądałoby ew. skutki uderzenia w wlew gazu, podejrzewam że nawet przy lekkim uderzeniu w zderzak, sam zderzak może nie doznać kontuzji ale może pojawić się problem z otworzeniem/ zatankowaniem/szczelnoscią samego wlewu. Miał ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
Po wyrwaniu zaworu tankowania nic się nie stanie. Wielozawór ma zabezpieczenie przed takimi sytuacjami , więc gaz nie wyleci , butla nie wybuchnie.Koenig pisze:Pytanie do użytkowników instalacji LPG z zamontowanym wlotem paliwa z tyłu lub w boku zderzaka. Jak wygląda sytuacja z zaworem LPG w trakcie kolizji, gdy uderzony został wlew gazu zamontowany w zderzak? Czy dochodziło do rozszczelnienia instalacji, jaki może być koszt naprawy lub wymiany uszkodzonego wlewu gazu.
Montaż nowego tankowania to koszt ok 100zł.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Koenig jesli chodzi o lekkie uderzenie to nic sie nie dzieje, przy mocniejszym moze dojść do załamania, lub nawet złamania przewodu pomiedzy zaworem a zbiornikiem.
jesli dojdzie juz do przerwania przewodu to uchodzi tylko gaz znajdujacy sie w nim.
Sam zawór w czasie kolizji nie powinien ucierpieć chyba ze bedzie mocno to moze sie pogiąć, chociaż pogięcie najczęściej następuje gdy obsługa nie odepnie pistoletu po tankowaniu....
Kompletny zawór kosztuje 35 zł + ewentualnie przewód + robocizna. Pozdro
jesli dojdzie juz do przerwania przewodu to uchodzi tylko gaz znajdujacy sie w nim.
Sam zawór w czasie kolizji nie powinien ucierpieć chyba ze bedzie mocno to moze sie pogiąć, chociaż pogięcie najczęściej następuje gdy obsługa nie odepnie pistoletu po tankowaniu....
Kompletny zawór kosztuje 35 zł + ewentualnie przewód + robocizna. Pozdro