Uniwersalny Moduł Komfortu
Moderator: Sebu$
-
patryk
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Dokładnie, nie ma wejścia czujnika skrętu bo nie każde auto takowy posiada po za tym była by to ingerencja w układ kontroli trakcji lub wspomagania.
Chodzi o bezpieczeństwo.
Układ chodzi fajnie, na necie są filmiki jak to działa po za tym montowałem coś takiego juz w dwóch autach.
Dużo zależy od tego czego się spodziewamy i co chcemy osiągnąć.
Np u siebie nie widzę możliwości zapięcia doświetlania zakrętu bo fizycznie te halogeny w OPC nie świecą na boki w pobliżu auta tylko do przodu.
Są samochody gdzie halogeny świecą w pobliżu i na boki i to zdaje egzamin, chyba ze chodzi tylko o bajer a nie o funkcjonalność.
[ Dodano: Czw Sty 06, 2011 11:52 ]
A czy ktoś byłby chętny na taki modół komfortu ale tylko do kierunków z funkcją migania X3
Bo mam ochotę coś takiego zbudować, jako ze OPC ma halogeny soczewkowe i swiecą mocno kierunkowo do przodu to reszta opcji typu doswietlanie zakrętów nie potrzebna.
Przy jednostkowym wydaniu sobie to zrobię płytkę odręcznie, jak by było kilku chętnych mógłbym zamówić gotowe płytki według mojego projektu.
Podłączenie to 6 lub 8 przewodów (nie wiem który wariant wybiorę) przy kolumnie kierownicy więc montaż prosty.
Chodzi o bezpieczeństwo.
Układ chodzi fajnie, na necie są filmiki jak to działa po za tym montowałem coś takiego juz w dwóch autach.
Dużo zależy od tego czego się spodziewamy i co chcemy osiągnąć.
Np u siebie nie widzę możliwości zapięcia doświetlania zakrętu bo fizycznie te halogeny w OPC nie świecą na boki w pobliżu auta tylko do przodu.
Są samochody gdzie halogeny świecą w pobliżu i na boki i to zdaje egzamin, chyba ze chodzi tylko o bajer a nie o funkcjonalność.
[ Dodano: Czw Sty 06, 2011 11:52 ]
A czy ktoś byłby chętny na taki modół komfortu ale tylko do kierunków z funkcją migania X3
Bo mam ochotę coś takiego zbudować, jako ze OPC ma halogeny soczewkowe i swiecą mocno kierunkowo do przodu to reszta opcji typu doswietlanie zakrętów nie potrzebna.
Przy jednostkowym wydaniu sobie to zrobię płytkę odręcznie, jak by było kilku chętnych mógłbym zamówić gotowe płytki według mojego projektu.
Podłączenie to 6 lub 8 przewodów (nie wiem który wariant wybiorę) przy kolumnie kierownicy więc montaż prosty.
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ciekawi mnie jedno... jak to doświetlanie wygląda w przypadku włączania kierunkowskazów przed zmianą pasa ruchu, imho w tym przypadku wydaje się to pozbawione sensu... Opóźnienie włączenia doświetlenia - fajna "rzec" ale i tak parę razy musi "mrygnąć" kierunkowskaz czy to w przypadku zasygnalizowania skrętu, czy zmiany pasa ruchu...H,Łajszczak pisze:W ich instrukcji jest napisane że doświetlanie zakrętów bierze sygnał z kierunkowskazów a żeby nie świeciło przy każdym załączeniu kierunków to jest możliwość ustawienia zwłoki w załączeniu tej funkcji..
- opelmen
- Mieszkaniec
Naprawdę uważasz, że wystarczą 3 błyski jako informacja o zmianie pasa ruchu ?? No chyba, że Ty podążasz za obecną modą jak najoszczędniejszego używania kierunkowskazów...thomas32 pisze:Widać wyraźnie że przy (teoretycznie) zmianie pasa klikasz raz na kierunek moduł zapodaje 3 błyśniecia ale nie widać by halogen się załączył.
-
Anony Mous
Kolego opelmen,za żadną modą nie podąrzam. jestem uczulony na punkcie kierunkowskazów. Po drugie- To zależy gdzie używa się tych 3 błyśnięć?! Bo jeśli na autostradzie to jak dla mnie w zupełności starczy. Zauważ fakt że są kierowcy,że nie używają ich wcale albo klikną jeden raz. W mieście sprawa ma się inaczej.
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Obecnie wszystkie nowe samochody już mają w standardzie jak lekko dotkniesz kierunku to są wyemitowane trzy błyski kierunkowskazu i uważam że to w trasie spokojnie wystarczy,jak ktoś stoi w mieście i czeka na skręt to może włączyć dźwignie do dołu i wtedy będzie mrugać aż wyłączy albo sprostuje kierownicę..,Co do doświetlania to jeżdżę często Passatem i powiem Ci że funkcja doświetlania zakrętów jest naprawdę przydatna ,fakt że wtedy halogen jest inaczej konstruowany i w doświetlaniu zakrętów bierze udział druga żarówka która świeci w bok...
- opelmen
- Mieszkaniec
Stoisz na światłach w upalny dzień w samo południe, masz skręcać w lewo, ale przed Tobą jeszcze kilka samochodów. Zmieniają się światła, część z nich odjeżdża ale Ty nie zdążyłeś bo przed Tobą jest za kierownicą blondynkaH,Łajszczak pisze:powiem Ci że funkcja doświetlania zakrętów jest naprawdę przydatna
Mrugasz kierunkowskazem od kilku minut i doświetlasz halogenem skręt... widzisz tu sens ?
-
Jaymzarf
Swego czasu interesował mnie ten temat.
Zauważyłem, że (przynajmniej w F Brava) doświetlenie nie działa cały czas tylko dopiero w momencie lekkiego skręcenia kół czyli po impulsie z czujnika skrętu kierownicy.
Dodatkowo można by wyposażyć moduł komfortu w czujnik zmierzchowy, który aktywuje doświetlanie po zmroku dopiero, doświetlanie za dnia jest niepotrzebne... Chyba, że jako dodatkowy sygnalizator dzienny
Zauważyłem, że (przynajmniej w F Brava) doświetlenie nie działa cały czas tylko dopiero w momencie lekkiego skręcenia kół czyli po impulsie z czujnika skrętu kierownicy.
Dodatkowo można by wyposażyć moduł komfortu w czujnik zmierzchowy, który aktywuje doświetlanie po zmroku dopiero, doświetlanie za dnia jest niepotrzebne... Chyba, że jako dodatkowy sygnalizator dzienny
-
Jaymzarf
Zgadza się, nie posiada wejść, ale przecież to nie problem dołożyć czujnik zmierzchowy czy skrętu.
2 najprostsze rozwiązania:
szeregowo przekaźnik z czujnikiem zmierzchowym w linię sterowania halogenów oraz w linię sterowania modułu przez kierunkowskazy czujnik skrętu.
dobra...wiem...OT mi się napisał...ale dzisiaj mam natchnienie pracującej wyobraźni...
2 najprostsze rozwiązania:
szeregowo przekaźnik z czujnikiem zmierzchowym w linię sterowania halogenów oraz w linię sterowania modułu przez kierunkowskazy czujnik skrętu.
-
volf_2006
witam, co myślicie o tym http://www.cubeelectronics.com/komfort.php
Proszę używać opcji szukaj i pisać w odpowiednich tematach - Bodek
[ Dodano: Nie Paź 28, 2012 16:59 ]
ok, nie czytałem tematu od początku.
Proszę używać opcji szukaj i pisać w odpowiednich tematach - Bodek
[ Dodano: Nie Paź 28, 2012 16:59 ]
ok, nie czytałem tematu od początku.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, 16:06 przez volf_2006, łącznie zmieniany 1 raz.