Montaż haka

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Przemek_1988

Montaż haka

#1 Post autor: Przemek_1988 »

Zakupiłem oryginalny hak do Zafiry A wraz z kompletną wiązką i wtyczkami i teraz moje pytanie brzmi, czy auto oryginalnie bez haka ma już dostosowanie do jego montażu? Czy znajdę gotowe miejsca gdzie wpiąć wtyczki (ok. 7 sztuk) i aktywować go interfejsem i wszystko będzie działać? Czy lepiej ją sprzedać i podłączyć się bezpośrednio pod kable przy lampach?
Maciek

#2 Post autor: Maciek »

Musiałbyś ściągnąć zderzak i sprawdzić. Ogólnie w ZA były zawsze wszystkie kable pociągnięte do wyposażenia dodatkowego nawet w podstawowych wersjach, także w przypadku haka wiązka powinna dochodzić.
Przemek_1988

#3 Post autor: Przemek_1988 »

W piątek najprędzej się za to wezmę, wiec będę szukał, a jak nie znajdę, to będę musiał łatwiejszym sposobem podłaczyć instalację ;)

Edit:
Obejrzałem dokładniej wiązkę i wtyczki i nie będzie chyba takiej tragedii ;) tylko 2 wiązki są które póki co nie wiem gdzie wpiąć, ale chyba po rozebraniu auta mam nadzieje, ze same się znajdą ;)
Skasowany użytkownik 6483

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja montowałem również orginalny hak do swojej Zośki i nie było z tym większego problemu. Musiałem co prawda wywiercić otwory na śruby bo w tym miejscu gdzie powinny być te otwory , są tylko przetłoczenia . Blacha jest jednak cieniutka w tym miejscu i nawiercenie i rozpiłowanie otworu do odpowiedniej średnicy nie powinno sprawiać Ci zbytniego kłopotu. W podłużnicy są otwory tak więc wystarczy to ładnie wsunąć i poskręcać. Co do elektryki to podjechałem do kumpla - elektryka i on juz sie tym zajął. Niczego nie trzeba aktywować by działało. To zwykła wiązka elektryczna , podłączyć i można ciągnąć bez problemu :piwo:
Przemek_1988

#5 Post autor: Przemek_1988 »

Już trochę internetu przeczytałem w związku z tym montażem i w związku z tym iż lubię wyzwania, to myślę że sobie z tym poradzę, w poprzednim aucie też sam zakładałem hak i latało wszystko bez problemu, tylko tam nie miałem ori wiązki, tylko kable pod wtyczki, ale do odważnych świat należy :piwo:
Arczi

#6 Post autor: Arczi »

Tak w temacie : ory wiazka do elektryki haka jest w prawym boczku tak ?
Przemek_1988

#7 Post autor: Przemek_1988 »

No właśnie może być problem, bo ja dziś szukałem i nie znalazłem takiej wiązki :( patrząc po kablach, to wychodzi na to, że powinna ona być z lewej strony. Ale ani z jednej, ani z drugiej strony nie ma wtyczki u mnie :( ma ktoś pomysł jak podłączyć wiązkę z kablami?
Arczi

#8 Post autor: Arczi »

U siebie chyba widzialem po prawej w boczku...
Przemek_1988

#9 Post autor: Przemek_1988 »

ja tam szukałem i niestety nie znalazłem :( ani z jednej strony, ani z drugiej...
Skasowany użytkownik 6483

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No podskocz do elektryka to Ci to w mig podłączy i po krzyku.
rara

#11 Post autor: rara »

Przemek_1988 pisze:Zakupiłem oryginalny hak do Zafiry A wraz z kompletną wiązką i wtyczkami i teraz moje pytanie brzmi, czy auto oryginalnie bez haka ma już dostosowanie do jego montażu? Czy znajdę gotowe miejsca gdzie wpiąć wtyczki (ok. 7 sztuk) i aktywować go interfejsem i wszystko będzie działać? Czy lepiej ją sprzedać i podłączyć się bezpośrednio pod kable przy lampach?
Proponuję jakiegoś specjalistę
voycor

#12 Post autor: voycor »

A ja proponuję abyś podjechał do jakiejś castoramy, praktikera czy innego ustrojstwa i zakupił wiertło do rozwiercania drewna na duże średnice, o ile pamiętam to tuleje od orginalnego montażu są średnicy 24-25mm, ja rozwiercałem 26mm i było cacy. Nie martw się czy rozwiercisz, to jest cienka blaszka i bardzo miękka, inaczej będziesz rzeźbił i poharatasz belkę, dokup do tego spray podkładowy aby rdza nie wchodziła na belkę i śruby, podkładu nie żałuj, po założeniu zderzaka i tak nie będzie nic widać. Odnośnie elektryki to tylko miernik potrzebny do powychwycania poszczególnych kabli, ważne aby zwarcia nie zrobić, masa to brąz a resztę odnajdziesz pod miernikiem, ogólnie hak w opelkach zakłada się bardzo fajnie, zakłądałem w astrze II i w obecnej zafirce, max 2h pracy. Powodzenia
Przemek_1988

#13 Post autor: Przemek_1988 »

Hak już założony w piątek, z częścią mechaniczną nie było problemów. Została mi tylko elektryka, bo nadal się łudzę, że ori wiązkę uda mi się podłączyć. Jeżeli nie, to zrobię tak jak mówicie, po kablach z lamp i podłączę się tak "na krótko". Co do łatwości montażu, to uważam, że w VW Golfie łatwiej było, choć tutaj zderzaka nie trzeba było podcinać :lol:
voycor

#14 Post autor: voycor »

Jak chcesz to zerknę i opiszę Ci które światło na jaki kabel/kolor wchodzi. Golfa nie miałem, nie wiem :>
Przemek_1988

#15 Post autor: Przemek_1988 »

Bardziej by mi odpowiadało jakby ktoś wiedział jak podłączyć ori wiązkę jeżeli nie mam wtyczki :/ bo tak to mam opis kabli w schowku na lewarek, który jest od czego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”