Chip tuning 1.6 16V benzyna

Boxy, chiptunning, tuning itp.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
aliieno

Chip tuning 1.6 16V benzyna

#1 Post autor: aliieno »

Witam co myślicie o tym :

http://moto.allegro.pl/chip-tuning-cyfr ... 21784.html

Proszę o komentarz,. Dziękuje

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, 17:36 przez Rybka, łącznie zmieniany 2 razy.

cieniassss

#2 Post autor: cieniassss »

aliieno pisze:Proszę o komentarz
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

aliieno

#3 Post autor: aliieno »

Dziękuje za aż tak wyczerpującą odpowiedz :lol:

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#4 Post autor: Maciek »

Ta wypowiedź znaczy więcej niż tysiąc słów :lol: - daj sobie spokój. NIC to nie da, kasa w błoto.

nynek11

#5 Post autor: nynek11 »

Witam! kolegów jest możliwość kupienia takiego urządzenia http://www.ptronic.com/performance-chip ... ti-150.htm za 800zł co sądzicie. Nie wiem czy przy tym silniku to nie są za dużo podkręcone parametry.

Awatar użytkownika
heko
Mieszkaniec
Model:

#6 Post autor: heko »

...nie zrobisz boxem takich parametrów...a jeśli jednak by się udało, to będzie sr.ł ogniem, więc nie polecam :)

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#7 Post autor: Wojti »

artur936 pisze:Na wcześniejszym forum gdzie byłem był taki temat o zwiększaniu i usprawnieniu naszych "zosiek" może tu przydało by się coś zrobić.
Na początek poczciwy 1.6 16v 100km. Co można z nim zrobić, i nie mam na mysli tekstu zmienić na mocniejszy tylko jak go usprawnić, bo 100 km z takiej pojemności to nie jest dużo.
Może co ja proponuje na początku, wymiana kolektora wydechowego, poprawa dolotu przez wkładkę sportową, porting głowicy i na koniec przeprogramowanie komputera. Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki lub uwagi proszę pisać

Hm przy braku turbiny zakres podniesienia mocy jest mały a zarazem mało korzystny i raczej nie opłacalny ale ... może ktoś ma jakiegoś patenta :lol:
Ostatnio zmieniony 25 paź 2017, 21:13 przez Wojti, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: Bodek »

Wojti pisze:Hm przy braku turbiny zakres podniesienia mocy jest mały a zarazem mało korzystny i raczej nie opłacalny ale ... może ktoś ma jakiegoś patenta :lol:
sorry - ale nie mogłem się powstrzymać

zawsze można wymienić auto na inne ;)

:piwo:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

artur936

#9 Post autor: artur936 »

Owszem można wymienić ale chodzi mi by niewielkim nakładem coś podciągnąć z tego silnika.

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#10 Post autor: Maćku »

Z tego co się orientowałem podnieść moc w wolnossącym silniku jest prosto jak się ma worek PLN'ów :lol: powiedzmy sobie szczerze żaden chip's żadna wkładka czy sportowy tłumik tudzież strumienica nie dadzą efektu bez szeregu innych ulepszeń ;)

Zasada tuningu silników N/A jest taka robisz dolot zrób i wylot nic ci nie da jak wprowadzisz więcej powietrza do silnika jak to co wprowadziłeś nie może tak samo szybko wyjść... dając chip'sa weź pod uwagę modyfikację pompy paliwowej wtrysków oryginalne nie dadzą rady w pompować odpowiednią ilość paliwa do cylindrów ;)

Najlepszym i w miarę tani sposobem jest tzw. "Soft Turbo" czyli doładowanie nie przekraczające bodaj 0,4 bara co nie zmienia faktu, że takie coś też ciągnie za sobą modyfikacje w układzie wydechowym i bardzo dobrą kondycję silnika a także zmiany uszczelki pod głowicą na grubszą by odprężyć silnik...

Turbo i kompresor też jest sposobem, ale tu się już wiąże większa sprawa z elektroniką itp.
Obrazek

artur936

#11 Post autor: artur936 »

to co napisałeś to nic nowego i wiem o tym, ja miałem na mysli np zmianę kolektora dolotowego plus większa przepustnica z innego silnika jesli pasuje

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#12 Post autor: Maćku »

dasz inny dolot plus przepustnicę i ile ci wzrośnie 3KM? a Nm będą leżały, bo trzeba zrobić wydech takie jest moje zdanie kiedyś przerabiałem dokładnie taki temat, ale w BMW z 1.8 140KM miało iść w 2.1 litra (stroker) doloty wtryski pompy itd itd koszt całości ponad 17k PLN podejrzewam, że w Oplu będzie to samo cenowo...

Wiem co Ci chodzi ;) , ale jak chcesz uzyskać z 1.6 moc 110KM to lepiej kupić silnik z18xe i mieć 125KM taniej szybciej i bez modyfikacji oraz wygodniej...

Nie mówię tego by Ci dopiec i że to zły pomysł tylko sądzę, że nie ma sensu robić z 1.6 +15KM ;)

http://tuning-online.pl/sklep/opel/3283 ... chowy.html coś takiego znalazłem :ok:
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, 06:35 przez Maćku, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

artur936

#13 Post autor: artur936 »

Miałem golfa z 1.8 90 km i tam po rozwiercie przepustnicy wymianie wałka rozrządu oraz portingiem uzyskałem coś ponad 100 km, przyczym koszt tego zamknął mi się w około 500 zł. To nie były duże koszta. Dlategto chodzi mi jaki wznios mają wałki rozrządu z 1.8 i czy będą pasować.

Apapos
Świeżak
Imię: Lukasz
Auto: Zafira B CNG
Model: CNG
Oznaczenie silnika: Z16CNG
#14 Post autor: Apapos »

Witam,
Szukam sposobu na podniesienie mocy w mojej Zośce.
mam Zafirke 1,6CNG 97KM,
Pytanie czy ktoś kiedyś kombinował w tym temacie?
Ostatnio zmieniony 09 maja 2016, 13:44 przez Apapos, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#15 Post autor: Bodek »

:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CHIPTUNING i TUNING”