[A] zegary SMD

Modyfikacje dla Zafiry A
Wiadomość
Autor
bamber8

[A] zegary SMD

#1 Post autor: bamber8 »

Witam dzisiaj zmieniłem podświetlenie zegarów na SMD oraz kompa z tym że komp dał najlepszy efekt czego nie widać na foto a licznik też OK.
Proszę o opinie co myslicie chętnie doradzę w razie czego
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez bamber8, łącznie zmieniany 1 raz.
darkp1

#2 Post autor: darkp1 »

Szkoda że nie zrobiłeś fotki jak to wygląda od strony technicznej ;) Generalnie efekt fajny.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#3 Post autor: Harry200 »

Jakie diody do tego użyłeś,może jakiś link :?: .Ja u siebie założyłem diody do podświetlenia MID, w dzień to prawie nic nie widać i wróciłem na razie do żarówek..
Zyjon

#4 Post autor: Zyjon »

Wygląda zejefajnie. Tylko jaki wkład pracy/finansowy trzeba ponieść (zapodaj jakiś opis).
bamber8

#5 Post autor: bamber8 »

Do wyświetlacza kompa włożyłem takie
Obrazek
natomiast w zegarach świeciły źle gdyż mają diodę tylko z przodu i skończyło się na rozbieraniu licznika po raz drugi wtedy założyłem takie

Obrazek
Najdłużej trwało wyciągnęcie licznika,potem z oryginalnych żarówek zostawiłem tylko te plastikowe oprawki,do diód dolutowałem kabelki i wsadziłem w samą oprawkę a z jednego gniazda podświetlenia dolutowałem kabelki gdyż ścieżka od strony tarcz patrząc jest z cyny i po ściągnięciu szyby licznika można dojść lutownicą a potem wszystkie kabelki z diód zlutowałem równolegle z tyłu jest tam miejsca dość na kablownię a dlatego luty żeby za chwilę nie było że gdzieś styk się gubi na ścieżce i znowu rozbierać.
Żarówki na 3 SMD nie mają o dziwo biegunowości jak się podłaczy tak świecą.
Koszt diody do kompa 4x4,5zł a do licznika 4x3,30zł i to wszystko+kawałek drucika i litr w garażu we dwoje :lol:

[ Dodano: Wto Lis 29, 2011 15:29 ]
Efekt końcowy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
samson

#6 Post autor: samson »

Nie czeba nic lutowac sa diody z oprawkami http://allegro.pl/diody-led-z-cokolem-w ... 37171.html

Polecam diody smd bo maja szeroki kat swiatla i nie ma plam jak przy zwyklych diodach no i da sie je sciemniac.
bamber8

#7 Post autor: bamber8 »

ja tam polutowałem sobie żeby za chwilę nie było że nie ma styku bo robią to w chinach i blaszki oprawek wykonane są jak są.
pawko81

#8 Post autor: pawko81 »

ciekawe jak by było załozyc czerwone diody do zegarów???
danio

#9 Post autor: danio »

Efekt końcowy niezły!
A jak na drugi dzień po tym litrze ?
pawko81

#10 Post autor: pawko81 »

sa 2 rodzaje oprawki B8.3D oraz B8,5D na allegro
która będzie pasować do zafirki????
bamber8

#11 Post autor: bamber8 »

zegary w zośce A to żarówki R5,3 szt. licznik,1 szt.licznik dzienny,4 szt. komputer
a na drugi dzień znowu smak
GOTI

#12 Post autor: GOTI »

bamber8, mozesz podeslac nowsze zdjecia co do żarówek, bo niestety tamte linki juz wygasly
Maciek

#13 Post autor: Maciek »

Np. http://allegro.pl/diody-led-dioda-do-ze ... 09881.html

Szukaj na allegro pod hasłem: diody led r5
GOTI

#14 Post autor: GOTI »

Ok, wielkie dzieki

[ Dodano: Pon Lis 05, 2012 18:17 ]
A czy te same żarówki mozna wykorzystac do podswietlenia nawiewu i wlacznika swiatel (oczywiscie bez tych oprawek) bo z tego co szukalem to nowe żarówki trzeba przylutowac w miejsce starych, czy to prawda?
A no i czy R5 tez beda pasowaly do wyswietlacza MID
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”