Słupki drzwi - okleina

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
lukasik

#16 Post autor: lukasik »

dobra benzyna usunie klei i odtluscici i naklejamy nawa folie

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#17 Post autor: Maciek »

Przy odklejaniu proponuję dobrze ogrzać starą folię - np. opalarką. Z pewnością pomoże i ułatwi usuwanie :)

pomidorowa8

#18 Post autor: pomidorowa8 »

jeśli to tak czasochłonne to trzeba czekać na urlop ,pozdrawiam

bogdan_zafira

#19 Post autor: bogdan_zafira »

Z tymi foliami to faktycznie czasochłonny temat przy usuwaniu starej folii. Trochę zabawy jest. Ja ostatnio kupiłem folie właśnie Oracala z tej serii 970Ra na słupki i jest ok. fabertec mają nawet swój sklepik internetowy. Na szczęście nie trzeba kupować całych metrów bieżących.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 22:55 przez bogdan_zafira, łącznie zmieniany 1 raz.

bondzo001

#20 Post autor: bondzo001 »

czy ktos stosowal folie z firmy 3M :?:
kupilem tania na allegro i po 2 latach to samo poluszczona i sie odrywa :evil:

Awatar użytkownika
bykmark
Mieszkaniec
Imię: Marek
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#21 Post autor: bykmark »

kermit pisze:pomidorowa8: Okleić to nie problem. Jednak przy usuwaniu starej folii trochę się zdenerwujesz. Z góry zarezerwuj sobie cały dzień a nawet półtorej.
Hej. Cały dzień.
Spsób prosty na usunięcie starej folii - podgrzać opalarką ( tylko jak wszystko z wyczuciem).
Stopniowo od góry podgrzewam i ściągam. Jak nie podgrzewasz albo za szybko ściągasz zostaje klej który naprawdę trudno schodzi.

Sikor86

#22 Post autor: Sikor86 »

http://allegro.pl/folia-na-progi-slupki ... 28025.html Jak myslicie moze by czy to sie sprawdzi

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Oznaczenie silnika: Z20LET

#23 Post autor: Maciek »

Sikor86, spokojnie się nada. Tylko ciekawe jak z jakością...

SeDay

#24 Post autor: SeDay »

Ja miałem kiedyś robione prawe drzwi, zanim kupiłem i w ogóle nie było tego paska to kupiłem najtańszy na allegro do oklejania słupków i już 2 rok się trzyma bez problemu, 40.000 km i nic się z tym nie dzieje wiec nie ma sensu kupować jakis specjalistycznych ;/

qbab
Świeżak
Imię: Kuba
Auto: Zafira A executive
Oznaczenie silnika: z18xe

#25 Post autor: qbab »

Hej
A ja mam takie pytanie techniczne jeszcze. Jak zdjąć tą dolną uszczelkę (listwę ) przy szybie żeby dostać się do naklejki?
Nie chciałbym niczego urwać.
pzdr
qbab

edit: już wiem, do góry trzeba odpinać

r083rt

#26 Post autor: r083rt »

Cześć,

Jestem posiadaczem Zafiry Elegance 2.2 DTI. Mam problem z okleiną na słupkach zewnętrznych koloru czarny mat. Otóż stara okleina uległa znacznemu zniszczeniu i czas już pomyśleć żeby przywrócić blask mojemu autku i wymienić szpecącą okleinę na nową. Myślałem tu o czarnym macie ewentualnie carbon by pasowało do sylwetki auta. Nie mogę jednak znaleźć czegoś sensownego i zwracam was z prośbą o wskazanie gdzie mogę nabyć jakieś szablony czy może arkusz do wycięcia poszczególnych elementów. Lub może gdzie mogę znaleźć fachowca i zlecić wymianę, bo wiem że nie jest to prosta sprawa dla takiego laika jak ja.

Pozdrawiam

qbab
Świeżak
Imię: Kuba
Auto: Zafira A executive
Oznaczenie silnika: z18xe

#27 Post autor: qbab »

Okleiny sa na Allegro a temat na prawdę nie jest trudny. Jest nawet kilka poradników jak to robić (na innych samochodach, ale robi się tak samo). Wystarczy nożyk do tapet i dobra suszarka. A najwięcej roboty jest z usunięciem starej okleiny. Mi na dwojgu drzwi zajęło to ok 2-3 godzin. Za drugim razem byłoby pewnie co najmniej o połowę krócej.

Awatar użytkownika
robinofsherwood
Przeglądacz
Imię: Daniel
Auto: Zafira C 1,4 COSMO / INNOVATION
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET

#28 Post autor: robinofsherwood »

Koledzy, zamierzam wziąć się za wymianę oklein na nowe. Ile mniej więcej trzeba kupić okleiny aby wystarczyło na wszystkie miejsca do ponownego oklejenia? Czy wystarczy 33/100cm?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”