LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
glonik21
Przeglądacz
Model:

#376 Post autor: glonik21 »

Czyli co polecilbys wybrac Staga , piszac brc 200 masz na mysli przebieg w tys ile wytrzymaja wtryski ???

cieniassss

#377 Post autor: cieniassss »

glonik21 pisze:Zastanawiam sie co wybrac stag 300-4 isa2 wtryskiwacze hana a reduktor acr01
zrobiłem na takiej instalacji 11 tys km,
zdarzało się że parownik brzęczał i piszczał, ale mu przeszło, ładnie trzyma ciśnienie, nie podpiera się benzyną, temp przełączania ustawiona na 36*C, czas jazdy na gazie 286 godz, na benzynie 26h

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#378 Post autor: firek »

glonik21, Nie chodziło mi o pzrebieg ale o cenę wtryskiwacza BRC -200 ZŁ, a HANA około 100

glonik21
Przeglądacz
Model:

#379 Post autor: glonik21 »

firek pisze:glonik21, Nie chodziło mi o pzrebieg ale o cenę wtryskiwacza BRC -200 ZŁ, a HANA około 100

A co bys polecil staga czy brc ???

firek
Zafiromaniak
#380 Post autor: firek »

glonik21, W opisanej wyżej konfiguracji wybrałbym Staga i jak pisałem "dopilnuj" aby przeprowadzona była próba drogowa. Pozdro

Awatar użytkownika
bykmark
Mieszkaniec
Imię: Marek
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#381 Post autor: bykmark »

Ja polecam BRC sequent 24
Darmowe pierwsze dwa przeglądy, gwarancja bez limitów km.
Sam zakładałem LPG tutaj http://www.karatskp.pl/

anghelinni

#382 Post autor: anghelinni »

Witajcie!
Przymierzam się do założenia LPG do Zafiry A 1.8 125KM. Myślę o Stagu 300 isa2 z wtryskiwaczami Hana (w jednym warsztacie polecali mi kompletny osprzęt AC do tego Staga). Na całą instalację mogę wydać ok. 2500-3000. Co polecacie, na co zwracać uwagę, jakie warsztaty na Śląsku polecacie?

Dzięki!

[ Dodano: Pią Paź 26, 2012 13:45 ]
anghelinni pisze:Witajcie!
Przymierzam się do założenia LPG do Zafiry A 1.8 125KM. Myślę o Stagu 300 isa2 z wtryskiwaczami Hana (w jednym warsztacie polecali mi kompletny osprzęt AC do tego Staga). Na całą instalację mogę wydać ok. 2500-3000. Co polecacie, na co zwracać uwagę, jakie warsztaty na Śląsku polecacie?

Edit: Polecono mi też instalację ze sterownikiem Zenit Pro - czy ktoś z forumowiczów ma taki i może podzielić się wrażeniami? Do tego reduktor KME Silver i wtryski Hana.

Dzięki!

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A

#383 Post autor: MARCEL! »

Czyli tak w skrócie, to do Zafiry 1.8 można śmiało instalować instalację gazową BRC, Lovato, Landi Renzo?

firek
Zafiromaniak
#384 Post autor: firek »

MARCEL!, załozyc mozna każdą z nich, a najtańsza w założeniu i pózniejszej eksploatacji jest instalacja LOVATO, przy czym niczym nie bedzie ona odbiegała od pozostałych. Pozdrawiam

Koenig
Bywalec
Model:

#385 Post autor: Koenig »

Pytanie do użytkowników instalacji LPG z zamontowanym wlotem paliwa z tyłu lub w boku zderzaka. Jak wygląda sytuacja z zaworem LPG w trakcie kolizji, gdy uderzony został wlew gazu zamontowany w zderzak? Czy dochodziło do rozszczelnienia instalacji, jaki może być koszt naprawy lub wymiany uszkodzonego wlewu gazu. W poprzednim aucie miałem wlew gazu schowany poniżej zderzaka i nigdy nie było z nim problemu (inna kwestia że nie miałem żadnego dzwona w zderzak) ale zastanawiam się teraz jak wyglądałoby ew. skutki uderzenia w wlew gazu, podejrzewam że nawet przy lekkim uderzeniu w zderzak, sam zderzak może nie doznać kontuzji ale może pojawić się problem z otworzeniem/ zatankowaniem/szczelnoscią samego wlewu. Miał ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#386 Post autor: jacek76 »

Koenig pisze:Pytanie do użytkowników instalacji LPG z zamontowanym wlotem paliwa z tyłu lub w boku zderzaka. Jak wygląda sytuacja z zaworem LPG w trakcie kolizji, gdy uderzony został wlew gazu zamontowany w zderzak? Czy dochodziło do rozszczelnienia instalacji, jaki może być koszt naprawy lub wymiany uszkodzonego wlewu gazu.
Po wyrwaniu zaworu tankowania nic się nie stanie. Wielozawór ma zabezpieczenie przed takimi sytuacjami , więc gaz nie wyleci , butla nie wybuchnie.
Montaż nowego tankowania to koszt ok 100zł.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

firek
Zafiromaniak
#387 Post autor: firek »

Koenig jesli chodzi o lekkie uderzenie to nic sie nie dzieje, przy mocniejszym moze dojść do załamania, lub nawet złamania przewodu pomiedzy zaworem a zbiornikiem.
jesli dojdzie juz do przerwania przewodu to uchodzi tylko gaz znajdujacy sie w nim.
Sam zawór w czasie kolizji nie powinien ucierpieć chyba ze bedzie mocno to moze sie pogiąć, chociaż pogięcie najczęściej następuje gdy obsługa nie odepnie pistoletu po tankowaniu....
Kompletny zawór kosztuje 35 zł + ewentualnie przewód + robocizna. Pozdro

Koenig
Bywalec
Model:

#388 Post autor: Koenig »

Dziękuję kolegą za informacje.
Pzdr.

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A

#389 Post autor: MARCEL! »

A jeszcze takie pytanko : czy w Zafirze trzeba stosować instalacje LPG z lubryfikatorem? Chodzi mi o 1.8 16v, generacja A.

cieniassss

#390 Post autor: cieniassss »

MARCEL! pisze:A jeszcze takie pytanko : czy w Zafirze trzeba stosować instalacje LPG z lubryfikatorem? Chodzi mi o 1.8 16v, generacja A.
jak w każdym innym aucie - nie trzeba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”