podgrzewane lusterka

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ekmir

podgrzewane lusterka

#1 Post autor: ekmir »

Czy w Zafirach A występują wersje z podgrzewanymi lusterkami?
Kacperuch

#2 Post autor: Kacperuch »

Jasne, oczywiście, że tak :P
ekmir

#3 Post autor: ekmir »

Gdzie są podpięte kable od mat grzewczych?

Czy ktoś może dokładał ten element do swojej Zafirki?
Skasowany użytkownik 8511

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Sprawdź po VINie,czy masz na wyposażeniu, u mnie podgrzewanie nie dzialało ,bo ktoś wypiął bezpiecznik NR 41 (10 A)
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: Bodek »

pioneet pisze:Sprawdź po VINie,czy masz na wyposażeniu, u mnie podgrzewanie nie dzialało ,bo ktoś wypiął bezpiecznik NR 41 (10 A)
Proszę bardzo:

W0L0TGF7532130170

DL8 = LUSTERKO,ELEKTRYCZNE I OGRZEWANE,LEWE-PRAWE

;)
ekmir

#6 Post autor: ekmir »

To wygląda na to, że mam lusterka podgrzewane :)
GOTI

#7 Post autor: GOTI »

ekmir pisze:To wygląda na to, że mam lusterka podgrzewane :)
Na dodatek na lewym lusterku (od kierowcy) widnieje znaczek od podgrzewania lusterek, no chyba ze lusterko było wymieniane to możesz tego nie mieć - a spotkałem sie też z takimi zamiennikiami.
Podgrzewanie można też sprawdzić poprostu dotykając dłonią do lusterka :P
ekmir

#8 Post autor: ekmir »

Znaczka nie zauważyłem, a dłonią sprawdzałem i mam wrażenie, że nie grzeją.

Może podobnie jak u kolegi niesprawny jest bezpiecznik odpowiedzialny za ich prawidłowe działanie :(
GOTI

#9 Post autor: GOTI »

ekmir pisze:Znaczka nie zauważyłem, a dłonią sprawdzałem i mam wrażenie, że nie grzeją.
Ma sie rozumiec ze sprawdzales na odpalonym silniku?
ekmir

#10 Post autor: ekmir »

Najprawdopodobniej własnie tak
Skasowany użytkownik 6483

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Podpinam sie pod ten temat , ja mam podgrzewane lusterka ale w zasadzie tylko jedno mam grzane, to od kierowcy strony przestało działać niestety. Miałem sie tym zająć latem ale tak jakoś ten okres szybko minął i .....znów zaczyna sie problem . Moje pytanie jest takie, czy sa duże problemy z wyjęciem tej szybki lusterka? Jesli ktoś już sie w to bawił to proszę o podpowiedź , od czego by sie tu zabrać. Wiem ,że trzeba zdjąć nakładkę ale nie bardzo wiem jak to zrobić nie uszkadzając jej :/
GOTI

#12 Post autor: GOTI »

jarecki69 pisze:Podpinam sie pod ten temat , ja mam podgrzewane lusterka ale w zasadzie tylko jedno mam grzane, to od kierowcy strony przestało działać niestety. Miałem sie tym zająć latem ale tak jakoś ten okres szybko minął i .....znów zaczyna sie problem . Moje pytanie jest takie, czy sa duże problemy z wyjęciem tej szybki lusterka? Jesli ktoś już sie w to bawił to proszę o podpowiedź , od czego by sie tu zabrać. Wiem ,że trzeba zdjąć nakładkę ale nie bardzo wiem jak to zrobić nie uszkadzając jej :/
Mi mechanik wymienial prawe lusterko w Vw Touran'ie bo przestało grzac - na lusterku jest taka spirala ktora ogrzewa lusterko - ta spirale można wymienic za grosze ale jest zabawy wiec szybciej jest kupic nowe lusterko.
Co do wymiany to on palcami wypiął lusterko, odpiął kabel, podpiął nowe i włożel nowe lusterko na miejsce (na zatrzaski), dosłownie chwila roboty - tak jest ma Vw Touran, podejrzewam ze w Zafirze bedzie podobnie, ale moge sie jednak mylic bo nie sprawdzalem tego
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#13 Post autor: Bodek »

Obrazek Obrazek
Skasowany użytkownik 6483

#14 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No wielkie dzięki Bodek :piwo: . Wydaje mi się ,że ogarnę ten temat . Gdyby mi to lustro pękło to mała strata bo tak pójdzie do śmieci . Musze tylko kupić nowe z matą i będzie po kłopocie jak widzę :D

[ Dodano: Sro Lis 21, 2012 21:29 ]
Mam jeszcze pytanie, czy wystarczy ,że kupie sam wkład lusterka wraz z matą grzewczą czy też jakąś płytkę montażową. Teraz właśnie patrzę na Allegro i widzę ,że sprzedają wkłąd również z jakąś płytka montażową ale nie czaje co to w ogóle jest. Zapodam tu link do tej aukcji http://moto.allegro.pl/szklo-wklad-lust ... 37736.html

[ Dodano: Sro Lis 21, 2012 21:48 ]
Dobra, chyb asie sam zakręciłem , juz wiem :lol: . Tu chodzi o to plastikowe mocowanie do uchwytu wkładu . Już to pojąłem :piwo:

[ Dodano: Sob Lis 24, 2012 18:41 ]
Witam ponownie, wczoraj kupiłem wkład do lusterka i dzis je wymieniłem. Okazało się ,że poprzedni mądry właściciel Zośki też wymienił wkłąd ale na taki bez podgrzewania no i jak wyjałem ten stary wkład to sie zdziwiłem :-o . Założyłem nowy wkład i juz zdecydowanie ładniej wygląda a i pewnie jak przyjda mrozy to szybciutko mi puści lód w tym miejscu. Luźne przewody od podgrzewania lusterka przeszkadzały nawet w sterowaniu bo sie tam gdzieś wkręciły i nie mogłem dokładniej podkręcić lustra w żądanym kierunku. Od dzis ten problem znikł na zawsze , dzieki Bodek za opis wymiany.... :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”