Poprawa docisku tylnej wycieraczki.
Moderator: Sebu$
Przyznam szczerze że nie było aż tak łatwo ja demontowałem tapicerkę tylnej klapy wyciągałem silniczek ale miałem o tyle ułatwione zadanie bo ramie wycieraczki było już złamane przy jej mocowaniu. Pozostało tylko usuniecie zaśniedziałej śrubki a obawiałem się że jak będę to robił na siłę to uszkodzę silniczek. Trochę WD 40 i po czasie udało się.
-
- Mieszkaniec
- Model:
-
- Mieszkaniec
- Model:
Witam!!!
Czy silnik tylnej wycieraczki da się zamienić z innego modelu Opla czy musi być od Zafirki???
Czy silnik tylnej wycieraczki da się zamienić z innego modelu Opla czy musi być od Zafirki???
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Sprężyna została skrócona i zagięta ponownie, ale oprócz tego podpiłowane ramie tak jak koledzy opisują i pokazują w postach powyżej.GOTI pisze:Mógłby ktos odświeżyc temat, zdjęcia wygasły a po tym co przeczytalem wywnioskowałem ze trzeba przypiłowac jakiś drut czy tez sprężyne tylko jak głeboko żeby jej nie uszkodzic
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Haha nie no spokojnie bez młotów
Odegnij ramie na pionowo (od szyby) i próbuj poruszać ramieniem (tak sie ściąga ramie). Jeżeli nie schodzi to próbuj ruszać nim oraz oczywiście WD 40 - tylko bez młotów bo walniesz tam gdzie nie trzeba i skrzywisz cały trzpień silnika.
Tak wtrące troche Ja po próbie poprawy docisku straciłem ramie (za dobrze przypiłowałem)
Jak w zime odśnieżałem to ułamałem ramie właśnie w miejscu cięcia. Fakt lepiej zbierała wycieraczka no ale strata była. Po wymianie ramienia(+ wyciraczka) kupiłem jakiś najtańszy zamiennik, który nawet dobrze zbierał ale niestety od pewnego czasu zbiera jakby nie chciał (i wgl. czuć że ramie nie dolega do szyby) - czeka mnie kolejna modyfikacja
Odegnij ramie na pionowo (od szyby) i próbuj poruszać ramieniem (tak sie ściąga ramie). Jeżeli nie schodzi to próbuj ruszać nim oraz oczywiście WD 40 - tylko bez młotów bo walniesz tam gdzie nie trzeba i skrzywisz cały trzpień silnika.
Tak wtrące troche Ja po próbie poprawy docisku straciłem ramie (za dobrze przypiłowałem)
Jak w zime odśnieżałem to ułamałem ramie właśnie w miejscu cięcia. Fakt lepiej zbierała wycieraczka no ale strata była. Po wymianie ramienia(+ wyciraczka) kupiłem jakiś najtańszy zamiennik, który nawet dobrze zbierał ale niestety od pewnego czasu zbiera jakby nie chciał (i wgl. czuć że ramie nie dolega do szyby) - czeka mnie kolejna modyfikacja