Wyświetlacz i kontrolka

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
borsooq

Wyświetlacz i kontrolka

#1 Post autor: borsooq »

Witam, mam Zafirę A z 2000 roku, model 2001, Elegance. Jestem świeżym użytkownikiem Zafiry i chciałem dopytać o dwie rzeczy:
Mam wyświetlacz na dzielony. Nie mam oryginalnego radia. Wyświetlacz wyświetla datę i godzinę i w zasadzie nic więcej. Gdy wkładam radio część wyświetlacza (dolna) przestaje się świecić. Rozumiem, że ta dolna linia jest zarezerwowana na oryginalne radio, więc tym się nie przejmuję. To, co mnie interesuje, to to, że zauważyłem w świetle słońca, że pod tym wyświetlaczem jest takie pole, w którym widać jakieś kontrolki. Nic tam nigdy mi się nie świeciło. Ciekaw jestem, co tam powinno być.

Obrazek

to jest taki wyświetlacz. Chodzi o tę dolną część.

Druga sprawa, o którą chciałbym zapytać, to kontrolna chłodnicy ze śnieżynką. Świeci się po zapaleniu zapłonu, gdy silnik zapali - gaśnie. Czytałem, że to może być jakiś błąd układu chłodzenia, jednak mój mechanik twierdzi, że on nie widzi żadnego problemu w tym układzie. Żadnych błędów na komputerze nie ma. Wg niego może to być wentylator klimatyzacji.

Bardzo proszę o porady i odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Skasowany użytkownik 6483

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No ja nie pamietam jak jest z tą kontrolką u mnie ale skoro wszystko Ci gaśnie po zapaleniu silnika to oznacza ,że masz wszystko w porządku. ;)
chabretti

#3 Post autor: chabretti »

jarecki69 pisze:No ja nie pamietam jak jest z tą kontrolką u mnie ale skoro wszystko Ci gaśnie po zapaleniu silnika to oznacza ,że masz wszystko w porządku. ;)
Zgadza się.

Jak będzie świeciła po odpaleniu to wtedy trzeba się martwić. U mnie przyczyną był wentylator od klimy. Dwie szczotki zawieszone były. Po rozebraniu i wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy i już nie świeci po odpaleniu.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#4 Post autor: Harry200 »

borsooq pisze:pod tym wyświetlaczem jest takie pole, w którym widać jakieś kontrolki. Nic tam nigdy mi się nie świeciło
W Zafirze tego nie widziałem ale w Omedze jest to uproszczony MID jak bym to nazwał, to co w MID jest jako komunikat to w Twojej wersji może zapalać odpowiednią kontrolkę..
borsooq

#5 Post autor: borsooq »

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Zapytam może elektryk jeszcze, czy wg niego tam powinno się coś świecić na tym TIDzie.

Co do tego wiatraka od klimy, to mechanik powiedział, że może być z tym problem, ale w obecnych warunkach pogodowych jest to absolutnie nie do odtworzenia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”