Wentylatory -temat rzeka
Moderator: Sebu$
probuje uzyskac interfejs op-com lecz chyba nie jest to takie proste i wtedy bede mogl cos wiecej napisac ale poki go nie uzyskam to chyba zajrze do sterownika wentylatorow ktory znajduje sie pod lewym blotnikiem zgadza sie?? i mam pytanko w zafirce 2.0dti wystepuje tylko jeden czujnik temperatury przy termostacie i innego wiecej odpowiadajacego za wlaczanie wentylatora nie ma tak??
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Op-com-a dostaniesz za 100PLN bez problemu - zwraca się już po pierwszym użyciu.
To tak na marginesie.
Jak szukałem w mapach instalacji - czujnik jest faktycznie jeden. Po odłączeniu wentylatory powinny ruszyć ostro do pracy. Jak nie to może być padnięty rezystor wstępny układu zasilania wentylatorów...równie dobrze może być zajechane łożysko.
I chyba najbardziej trywialne...okablowanie uszkodzone..choć to dość trudne.
Co do sterownika, na forum widziałem fotkę z dziurą w obudowie...wszystko możliwe - znajduje się pod lewym błotnikiem z przodu pod zderzakiem.
To tak na marginesie.
Jak szukałem w mapach instalacji - czujnik jest faktycznie jeden. Po odłączeniu wentylatory powinny ruszyć ostro do pracy. Jak nie to może być padnięty rezystor wstępny układu zasilania wentylatorów...równie dobrze może być zajechane łożysko.
I chyba najbardziej trywialne...okablowanie uszkodzone..choć to dość trudne.
Co do sterownika, na forum widziałem fotkę z dziurą w obudowie...wszystko możliwe - znajduje się pod lewym błotnikiem z przodu pod zderzakiem.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Łączna ilość kodów błędów: 5
00163 - Temperatura chłodziwa silnika, brak sygnału
Nie występuje
00002 - Temperatura chłodziwa silnika, częstotliwość poza wymaganym zakresem
Nie występuje
00164 - Nieprawidłowy sygnał temperatury cieczy chłodzącej silnika
Nie występuje
00057 - Żądanie odcięcia systemu klimatzyacji, brak sygnału
Nie występuje
00011 - Ssący motor dmuchawy, nieprawidłowe działanie
oto zczytane bledy. bezpieczniki sprawdzone, przeciecie wiązki elektrycznej wykluczone, termostat zmieniony wraz z czujnikiem, pomozcie... chcialbym zaznaczyc ze w momencie kiedy silnik osiagnie temperature 97stopni załącza się wentylator klimatyzacji natomiast wentylator chłodnicy nic się nie odzywa i wtedy pokazuje sie kontrolka awarii ukladu chłodzenia i po tym z czytalem bledy. prosze o pomoc
00163 - Temperatura chłodziwa silnika, brak sygnału
Nie występuje
00002 - Temperatura chłodziwa silnika, częstotliwość poza wymaganym zakresem
Nie występuje
00164 - Nieprawidłowy sygnał temperatury cieczy chłodzącej silnika
Nie występuje
00057 - Żądanie odcięcia systemu klimatzyacji, brak sygnału
Nie występuje
00011 - Ssący motor dmuchawy, nieprawidłowe działanie
oto zczytane bledy. bezpieczniki sprawdzone, przeciecie wiązki elektrycznej wykluczone, termostat zmieniony wraz z czujnikiem, pomozcie... chcialbym zaznaczyc ze w momencie kiedy silnik osiagnie temperature 97stopni załącza się wentylator klimatyzacji natomiast wentylator chłodnicy nic się nie odzywa i wtedy pokazuje sie kontrolka awarii ukladu chłodzenia i po tym z czytalem bledy. prosze o pomoc