[B]Felgi aluminiowe i stalowe
OK ta pomoc wydaje się bardzo profesjonalna no ale można to jakoś uprościć jeżeli chodzi o techniczne sprawy mam dwie lewe ręce. proponujesz jakiś konkretny firmę/model ?Maciek pisze:Odpowiednie opony to zgodny rozmiar, indeks prędkości i nośności. Wtedy spełnią "homologację", marka i miejsce zakupu nie ma żadnego znaczenia
- pivovar
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Zafira B 1,9 Cosmo Panorama Aut
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Każdy dobry model np z listy rankingu opon zimowych będzie dobrym wyborem (poczytaj, co koledzy proponują jakie zimówki ), wszystko zależy od zasobności portfela , najlepiej sprawdź wg VINu jaki powinieneś mieć wskaźnik nośności i prędkości (z prędkością w zimie to też bez przesady ;-) ), w mojej zafirze przy rozkodowywaniu VINa miałem nośność 94 XL- może to i przesada, ale takie kupiłem ,kot1979 pisze:OK ta pomoc wydaje się bardzo profesjonalna no ale można to jakoś uprościć jeżeli chodzi o techniczne sprawy mam dwie lewe ręce. proponujesz jakiś konkretny firmę/model ?Maciek pisze:Odpowiednie opony to zgodny rozmiar, indeks prędkości i nośności. Wtedy spełnią "homologację", marka i miejsce zakupu nie ma żadnego znaczenia
dobry zestaw opon 16" to wydatek z przedziału ok 1200-2000zł, w zależności na co kogo stać i gdzie/ile się będzie jeździć, ale do tego felgi i montaż plus ewentualnie kołpaki,
Sprawdź jakie to opony te FULDY- ile kosztują gdzie indziej, czy felgi stalowe strukturalne + kołpaki, tak aby porównać ceny
zadowolony kierowca Zafirowca ;-)
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Dokładnie. Ja osobiście preferuję opony znanych firm - Continental, Goodyear, Michelin. Ale i na inne marki też użytkownicy nie narzekają.pivovar pisze: Każdy dobry model np z listy rankingu opon zimowych będzie dobrym wyborem (poczytaj, co koledzy proponują jakie zimówki ), wszystko zależy od zasobności portfela
- franki
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: NEL14
Napisz w którym salonie takich bredni Ci naopowiadali ?kot1979 pisze: pracownik powiedział mi że koła zimowe do mojego samochodu muszą mieć homologacje inaczej stracę gwarancje na samochód więc najlepiej jeżeli dokonam zakupu na miejscu.
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Niestety ale 15stki się nie nadadzą do ZB - minimum 16stkisajmer pisze:A czy orientujecie się czy felgi stalowe 15 z oponami , które zostały mi po mojej Zafirze A będą OK do nowej Zafiry B ?
- Albert Einstein
A czemu maja się nie nadać ?? Nie bardzo rozumiem. http://www.netcar.pl/s/opel/zafira+b+%2 ... 29/1.8/15/
Może moje po starej Zafirce nie będą pasować bo inne ET ale 15 na pewno można dokupić.
Może moje po starej Zafirce nie będą pasować bo inne ET ale 15 na pewno można dokupić.
- Tunio999
- Zafiromaniak
Ponieważ ZB mają większe tarcze i zaciski Możesz zmierzyć swoje i wtedy będziesz wiedział czy podejdą 15stki czy nie...sajmer pisze:A czemu maja się nie nadać ?? Nie bardzo rozumiem.
PS: Poza tym ZB wychodziły fabrycznie tylko od 16stek wzwyż :>
- Albert Einstein
- Tunio999
- Zafiromaniak
ja mam 1.8 i u mnie nie da rady na 15'' :> a przykładałem i sprawdzałem bo zostały mi zimówki z mojej ZA...cieniassss pisze:do 1.8 można założyć felgi 15", sam jeżdżę na 15 w zimie
- Albert Einstein
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne