Witam.AdamA. pisze:Witam wszystkich ponownie.
Jakis tydzień dwa temu wymienilem kolejna cewke zaplonowa zalozyli mi Dlephi. Samemu poizolowalem wszystkie przewody (dodatkowo znalazlem dosc nieporadnie polutowane przewody przy wtyczce dochodzacej do cewki zaplonewej ktore zrobilem). Przez tydzien bylo dobrze, ale problem zaczal znowu wystepowac otoz, auto postalo w garazu dwa dni gdy zapalam (chodzi na benzynie) ale slysze ze silnik pracuje nie rowno i wyrzuca mi blad wypadania zaplonu na drugim cylindrze.
Co jest dla mnie bardzo dziwne dzieje sie tak tylko gdy auto postoi ok 2 dni po odpaleniu pracuje nie rowno i wyrzuca blad wypdania skasuje blad i jak postoi znowu ok dwa dni znowu jest to samo. Jak auto sie troche rozgrzeje to wszystko wraca do normy i chodzi idealnie.
Koledzy pomozcie rozwiazac problem bo koncza sie pomysly co to moze byc jak dla mnie cos zachodzi wilgocia i przez ta chwile poki sie nie rozgrzeje to szwankuje ale nie wiem juz sam co tam szukac wszystko poizolowane lepiej niz fabryka to robi hehe.
Wykasuje blad o.c. auto chodzi dobrze pojezdze caly dzien nawet dwa gasze odpalam wszystko dobrze a jak postoi ze dwa dni to juz wyrzuca blad i nie rowno pracuje tylko jak za dlugo odpoczywa ;-))
[ Dodano: Czw Paź 11, 2012 00:17 ]
Koledzy powertowalem internet i znalazlem wiele informacji po analizie objawow doszedlem do wniosku ze przyczyna moze byc czujnik polozenia walu.
Tylko teraz moje pytanie poniewaz w silniku jaki mam z18xer u gory mam dwa czujnika od walkow rozrzadu a przy rozrzadzie mam czujnik polezenia walu korbowego. Wszedzie czytalem o czujniku polozenia walu dlatego wydaje mi sie ze trzeba bedzie zajrzec do czujnika polozenia walu przy rozrzadzie.
Ma ktos inne propozycje?
Ja mam podobny problem tylko, że mi wypada 4 w z20let
Cewka nowa swiece nowe i nic. Teraz zabieram się za silnik.
Nie jest to tanie,ale jak to nie pomoże to chyba padne.
W poniedziałek idzie na warsztat i mam nadzieję,że bedzie dobrze.
Dlaczego silnik? Na zimnym akurat u mnie jest wszystko ok.
Płynna praca we wszystkich zakresach obr. Po rozgrzaniu i dojściu do ok. 80st/C przy wciśnięciu gazu do oporu wypada 4 cylinder na I,II i czasami na III biegu,pali olej i dymi.
Wstępna diagnoza(bo już chyba nie ma czego diagnozowac) przy nagłym wzroście mocy prawdopodobnie zarzuca 4cyl olejem. Mogłoby się zgadzać bo ostatnio wymieniałem świece i po wykręceniu z czwartego cylindra swieca byla mokra,a zasilanie bylo z gazu. Mechanior powiedział, ze moze byc pekniety ktorys pierscien. Jezeli ktos ma inny pomysł to prosze o pomoc.