Strasznie mi piszczy na pierwszym i drugim biegu i murze ją wyjść zeby coś tam przesmarować, zdemontowałem już schowek i całą resztę, ale nie wiem jak ją stamtąd wyjąć, mam nadzieje że nie z całą nagrzewnicą
Dmuchawa-wentylator wnętrza
Moderator: Sebu$
-
Marekww33
Dmuchawa-wentylator wnętrza
Czy wymontowywał już ktoś dmuchawę w kabinie?
Strasznie mi piszczy na pierwszym i drugim biegu i murze ją wyjść zeby coś tam przesmarować, zdemontowałem już schowek i całą resztę, ale nie wiem jak ją stamtąd wyjąć, mam nadzieje że nie z całą nagrzewnicą
-
stanleyy
-
darek_s
-
Marekww33
No dobra, ale które???stanleyy pisze:Kolego! Jak masz już wyjęty schowek itd.to wykręcasz bodajrze 3 wkręty z przodu dmuchawy pociągnij ją lekko w dół i dmuchawa wyjdzie.

Pełny rozmiar:

Bądź tak dobry i skopiuj zdjęcie zaznacz w kółko i wstaw na nowo bo ja tam nic nie widzę
No chyba że, chodzi ci o te śrubki którymi jest przykręcony wlot powietrza na podszybiu po którego widać zdemontowaniu kratki podszybia.
-
darek_s
Dmuchawa wychodzi jakby rozpolowiona jeden wkret masz centralnie potrzebne beda torxy nastepne 2 po bokach tez zobaczysz i aby wykrecic ostatniego musisz zdemontowac ciegno od silniczka regulacji nawiewu i podniesc a najlepiej wyciagnąc sciskając tą ruchoma klapke otwierajaca i zamykajacą obieg.Potem szarpnij delikatnie do dolu i masz w rekach dmuchawe.pzdr.
-
bondzo001
-
darek_s
-
stanleyy
bondzo001 - wystarczy przesmarować. Rozebrać w drobny mak raczej nie dasz rady. Wyjmij tylko z obudowy tak jak ci napisał darek_s. Próbowałem swego czasu rozebrać od Fiata Tipo - zapomnij. Tu jak wyjąłem było podobnie. Przesmaruj WD40 z rurką z obydwu stron i będzie git. Nie ma tam żadnych łożysk.Są tylko tulejki, które jak są suche to piszczą.Ja tak zrobiłem i jest ok.
-
KrystiaN548
Witam jestem świeży w użytkowaniu zafirki i mam problem - przedstawiony na zdjęciu wirnik dmuchawy wewnętrznej mam otwarty a z tego co wiem ma być zamknięty podpowiedzcie mi co mam zrobić ponieważ szyby w aucie mi parują słabo wieje przez wywietrzniki powietrza. Dzięki z góry za szybko odpowiedz.

P.S. Zafirke mam od tygodnia i jestem nowy w tych tematach jak i na forum miejcie wyrozumiałość.
Poprawiłem błędy i link do zdjęcia (troszkę inaczej należy to zrobić), używaj polskich znaków lepiej się czyta - Bodek
Zdjęcia

P.S. Zafirke mam od tygodnia i jestem nowy w tych tematach jak i na forum miejcie wyrozumiałość.
Poprawiłem błędy i link do zdjęcia (troszkę inaczej należy to zrobić), używaj polskich znaków lepiej się czyta - Bodek
Zdjęcia
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, 17:53 przez KrystiaN548, łącznie zmieniany 2 razy.
-
podbiel
-
stanleyy
KrystiaN548 - Kopułka ma być zamknięta. Inaczej będziesz miał taką parówe w aucie że nie da rady jechać. Standardowa usterka w Zafirze A. Z boku jest taka dźwigienka. Musisz ją odpiąć. Jeden koniec idzie do tej kopułki a drugi do silniczka sterującego tym ustrojstwem. Uszkadza się właśnie ten silniczek umieszczony w tym plastikowym pudełeczku (drugi koniec tej dźwigienki). Nie kupuj nowego bo uwierz mi szkoda kasy. Wymieniałem już 3 razy i ciągle to samo. Odkleja się uzwojenie w tymże silniczku i dlatego się blokuje. Gdy go rozbierzesz i poruszasz w środku to on zacznie działać ale nie ciesz się - nie na długo. Ja osobiście odblokowałem ten mechanizm tak aby kopułka była zamknięta i odpiąłem kostkę bo i tak ten obieg nie jest mi potrzebny do niczego. Podobno można to jakoś poprzyklejać i będzie działać ale ja tego nie robiłem. Po prostu jeżdżę cały czas z zamkniętym.
Jeżeli dopiero kupiłeś to jeszcze będziesz miał kilka takich mankamentów - np. instalacja elektryczna szczególnie tylnych szyb, tylna klapa - wszędzie na zgięciach. Potem pękające przyciski klaksonu na kierownicy, itd.
I jeszcze jedno - jeżeli masz zdjęty już schowek to wymień filtr pyłkowy. Umieszczony jest właśnie tam po lewej stronie wentylatora. Może być zapchany i stąd słaby nadmuch.
Jeżeli dopiero kupiłeś to jeszcze będziesz miał kilka takich mankamentów - np. instalacja elektryczna szczególnie tylnych szyb, tylna klapa - wszędzie na zgięciach. Potem pękające przyciski klaksonu na kierownicy, itd.
I jeszcze jedno - jeżeli masz zdjęty już schowek to wymień filtr pyłkowy. Umieszczony jest właśnie tam po lewej stronie wentylatora. Może być zapchany i stąd słaby nadmuch.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, 20:50 przez stanleyy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
KrystiaN548
-
stanleyy
-
GOTI
Mógłby ktoś podpowiedziec co mam zrobić żeby tak jak napisał kolega wyżej "zablokować obieg wewnętrzny" (bo w sumie to nie jest mi on potrzebny do niczego), tam jest jakieś cięgno? czy coś. Też piszczy mi dmuchawa i przy okazji zrobił bym i to, a szybki jak narazie parująstanleyy pisze:parowanie szyb i też byłem przekonany, że filtr pomoże, niestety nie pomógł. Jak zablokujesz go na zamkniętym to będziesz miał spokój. Nie używam obiegu wewnętrznego no bo do czego.