Czujniki poziomu płynu chłodzącego
Moderator: Sebu$
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Pytanie jak to działa jest jakiś pływak?
Od spodu jest czujnik, ale nie ma kontaktu z ciecząbo jest wetknięty w otwór a właściwie w prowadnice w głąb zbiorniczka.
Z tego co testowałem to w środku czujnika jest kotrakton który reaguje na pole magnetyczne, tylko co go ma uruchamiać?
Od spodu jest czujnik, ale nie ma kontaktu z ciecząbo jest wetknięty w otwór a właściwie w prowadnice w głąb zbiorniczka.
Z tego co testowałem to w środku czujnika jest kotrakton który reaguje na pole magnetyczne, tylko co go ma uruchamiać?
oki wyciągałeś ten czujnik?oki pisze:Pytanie jak to działa jest jakiś pływak?
Możesz podpowiedzieć jak się do tego zabrać, bo mam komunikat o poziomie płynu, a płynu mam ok. 1 cm ponad znacznik.
Napisz jak zdemontować zbiorniczek wyrównawczy.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2016, 11:45 przez sQcha, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jest na to sposób niekonwencjonalny ale jest TO ON Mysle że pomogłem
Oftopowo do @sQcha w sierpniu będe w Pieszycach na ogrodowej myśle że sie spotowo spotkamy.
Oftopowo do @sQcha w sierpniu będe w Pieszycach na ogrodowej myśle że sie spotowo spotkamy.
Dzięki, za materiały - czujnik już wyciągnąłem, jest trochę inny niż na zdjęciach. Właśnie wyczyściłem styki, jutro zamontuję i przetestuję. U mnie komunikat o braku płynu pojawia się czasem, ale nie zawsze na ciepłym silniku, dlatego sytuacja nie pasuje mi do tej z podanych materiałów.Dziadek13 pisze:Jest na to sposób niekonwencjonalny ale jest TO ON Mysle że pomogłem
Oczywiście SPOTkamy się, jak będziesz w moich stronach
Dodano:
Zamontowałem z powrotem czujnik z przeczyszczonymi stykami, na tę chwilę błąd nie wyskakuje. Muszę jeszcze tylko zredukować ilość płynu ponad stan, który wlałem, jak diagnozowałem usterkę.
Mam prośbę o ponowe wystawienie dokumentu: Czujnik_poziomu_p_ynu_ch_odniczego.pdf.Dziadek13 pisze:Jest na to sposób niekonwencjonalny ale jest TO ON Mysle że pomogłem
Ten link, który wystawił Dziadek13 jest już niekatywny.
Dzięki
Adam
Napisz do Dziadek13 na PW. - Bodek
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 19:39 przez adasko_t, łącznie zmieniany 4 razy.
Ma ktoś może ten plik ? Dziadek13 się już nie loguje.
[ Dodano: Pon Mar 19, 2012 13:18 ]
Nikt nie ma, no trudno
W każdym razie dla potomnych napiszę jak sprawa została rozwiązana u mnie. Okazało się po prostu, że zaczep mocujący czujnik się odgiął i nie łapał tego cycka w obudowie zbiorniczka. Wynikiem tego czujnik był luźny i raz pokazywał brak płynu a raz nie (i tak dobrze, że całkiem nie wypadł). Wystarczyło wyjąć go, podgiąć zaczep, zamocować i voila
[ Dodano: Pon Mar 19, 2012 13:18 ]
Nikt nie ma, no trudno
W każdym razie dla potomnych napiszę jak sprawa została rozwiązana u mnie. Okazało się po prostu, że zaczep mocujący czujnik się odgiął i nie łapał tego cycka w obudowie zbiorniczka. Wynikiem tego czujnik był luźny i raz pokazywał brak płynu a raz nie (i tak dobrze, że całkiem nie wypadł). Wystarczyło wyjąć go, podgiąć zaczep, zamocować i voila
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Ja u siebie wymieniałem cały zbiornik tak że spuściłem.plomka pisze:A proszę mi powiedźcie - wyciągnięcie czujnika ze zbiorniczka wymaga wcześniejszego spuszczenia płynu?
Ale o dziwo da się wyjąć bez spuszczenia płynu bo ten czujnik nie dotyka w ogóle do płynu.
A jest ku temu jakiś konkretny powód aby wymienić cały zbiornik wyrównawczy z czujnikiem? Czy zrobiłeś tak - bo np. łatwiej, albo w trakcie wymiany samego czujnika można go uszkodzić etc..chabretti pisze:Ja u siebie wymieniałem cały zbiornik tak że spuściłem.plomka pisze:A proszę mi powiedźcie - wyciągnięcie czujnika ze zbiorniczka wymaga wcześniejszego spuszczenia płynu?
Ale o dziwo da się wyjąć bez spuszczenia płynu bo ten czujnik nie dotyka w ogóle do płynu.
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Ja miałem uszkodzony zbiornik wyrównawczy na tym króćcu od powrotu płynu i dlatego wymieniałem cały. Kupiłem nowy w ASO za 130zł ale on występuje bez czujnika. Sam czujnik kosztuje prawie tyle co zbiorniczek wyrównawczy. A że mój był dobry to go sobie przełożyłem żeby nie pchać się w niepotrzebne koszty.plomka pisze: A jest ku temu jakiś konkretny powód aby wymienić cały zbiornik wyrównawczy z czujnikiem? Czy zrobiłeś tak - bo np. łatwiej, albo w trakcie wymiany samego czujnika można go uszkodzić etc..
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Ten błąd oznacza tyle, że nie ma zwarcia na stykach czujnika. Wyjmij z niego wtyczkę i zewrzyj piny drucikiem (np spinacz biurowy). Jeżeli po wyłączeniu i włączeniu zapłonu check zgaśnie to masz uszkodzony czujnik.Grzegorz pisze:Witam mam problem na wyświetlaczu mid świeci sie check i informacja po francusku powyrzej : niv. liquid . refroidis , co oznacza żeby sprawdzić płyn chłodniczy , płyn zalany do zgrzewu zbiorniczka , nowy korek zbiorniczka , styk czujnika dobry (pare razy wyjęta wtyczka i włożona ) , i nie wiem co dalej zrobić ...
Prosze o pomoc
Pozdrawiam Grzegorz
Ostatnio zmieniony 09 sty 2016, 11:46 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz
A czy ktoś może mi powiedzieć gdzie ten czujnik sie znajduje fizycznie ???