Zafira B - silnik diesel czy benzyna.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#226 Post autor: Bodek »

Maciek pisze:ON nie jest zły, nawet na krótkie odległości. No i łatwiej trafić coś fajnego.
Dokładnie jest tak jak piszesz, ja osobiście w tej chwili nie robię za dużo kilometrów, od dłuższego już czasu jazda głównie po mieście. Nauczyłem się żyć z dieslem i DPF-em i średnie spalanie poniżej 8 litrów, uważam, że to całkiem dobry wynik :!:

Benzynka jest słabsza (140KM) i więcej pali, a jak w dieslu zapniesz turbinkę to radość z jazdy jest wystarczająca, no chyba, że ktoś jest wariatem i mu zawsze za mało :D ;)

Jak trafisz zdrowego diesla i sobie o niego zadbasz - nie będziesz narzekał :!: :piwo:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#227 Post autor: Piotr »

Bodek pisze: Jak trafisz zdrowego diesla i sobie o niego zadbasz - nie będziesz narzekał
A co masz na myśli mówiąc "o niego zadbasz" Ja regularnie wymieniam olej, spokojnie jadę gdy jest zimny silnik, oraz chłodzę przed wyłączeniem silnika tak jak podaje instrukcja. Czy jeszcze inne dbałości wchodzą w rachubę ?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#228 Post autor: Bodek »

Piotr pisze:
Bodek pisze: Jak trafisz zdrowego diesla i sobie o niego zadbasz - nie będziesz narzekał
A co masz na myśli mówiąc "o niego zadbasz" Ja regularnie wymieniam olej, spokojnie jadę gdy jest zimny silnik, oraz chłodzę przed wyłączeniem silnika tak jak podaje instrukcja. Czy jeszcze inne dbałości wchodzą w rachubę ?
Coś by jeszcze do tego dorzucił, jak dwumasa, dpf, paliwo i dodatki ..... no , ale myślę, że o tym już było pisane na forum.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#229 Post autor: Piotr »

No tak, odpowiedni styl jazdy ma wpływ na dwumasę. DPFa już wyrwałem a na jakość paliwa (mimo, że tankuję zawsze na takiej samej stacji), wpływu już niestety nie mam. Wniosek z tego, że dbam o moje autko. Muszę jeszcze prześledzić temat dodatków (dzięki za podpowiedź), bo tego jeszcze nie stosowałem, mimo dość sporego przebiegu. Najważniejsze, że po wywaleniu DPFa nie mam kompletnie żadnych problemów. Normalnie techniczna rewelacja ten mój dieselek.

Awatar użytkownika
racool
Debiutant
Imię: Szymon
Auto: Zafira 2.0t Cosmo, Opc
Model: Zb
Oznaczenie silnika: Z2.0Ler
#230 Post autor: racool »

tradelux pisze:Kobiety to i najprostszą benzynę potrafią zajeździć :lol:
Wszystko zależy od jej "edukacji" motoryzacyjnej. Moja siostra używa diesla lepiej, niż niejeden facet, ale co i jak było jej tłumaczone jeszcze zanim dobrze zaczęła jeździć samodzielnie ;)
Potwierdzam : Sandra dobrze jeździ i szybko - ma ponad 200kucy pod stopą w dieslu :D , ale miałem szanse ję dogonić.
Generalnie Łukasz nieźle ją wyszkolił, ma pojęcie o samochodach. 8)
Zośka 2.0Turbo, 236kucyków COSMO, OPC, lpg
Freemont 3,6 286 koni Loudge, lpg

ArekKarola

#231 Post autor: ArekKarola »

Witam mam problem z wyborem auta czy ktoś doradzi..... wczesniej miałem astre H 2007 rok 1.7 110KM teraz zastanawiam sie nad zoska 1.9 lub 1.8 po 2008 r tez od Pana Andrzeja zastanawiałem sie jeszcze nad vw 6 1.4 TSi 122 KM wiem to całkiem inna półka i inne pieniadze;/ .

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#232 Post autor: Tunio999 »

ArekKarola pisze:Witam mam problem z wyborem auta czy ktoś doradzi..... wczesniej miałem astre H 2007 rok 1.7 110KM teraz zastanawiam sie nad zoska 1.9 lub 1.8 po 2008 r tez od Pana Andrzeja zastanawiałem sie jeszcze nad vw 6 1.4 TSi 122 KM wiem to całkiem inna półka i inne pieniadze;/ .
Odnośnie Zoski to osobiście dla mnie to rzecz gustu ;) Ja obstawiam 1.8 w benzynie (bo u mnie zawsze benzyna :lol: )... Ale na pewno znajdą się zwolennicy "grzechotników" :mrgreen:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

ArekKarola

#233 Post autor: ArekKarola »

ja jeszcze benzyny nie mialem jak narazie same grzechotniki hmm ale zoski w benzynie sa strasznie biedne;/

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#234 Post autor: Tunio999 »

ArekKarola pisze:ja jeszcze benzyny nie mialem jak narazie same grzechotniki hmm ale zoski w benzynie sa strasznie biedne;/
ojjj, osobiście sie z tym nie zgodzę :> Miałem Zośkę 2.2 benzyna i "ścigałem" się z Zośką 2.2 diesel :D idą "łep w łep" ... Natomiast Zośki z 1.8 są naprawdę optymalne dla rodziny... No chyba, że ktoś ma i lubi "ciężką" nogę to proponuję OPC ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

ArekKarola

#235 Post autor: ArekKarola »

ja auta szybkiego nie muszę mieć bardziej takie auto na rodzinne wypady niz na sciganie sie :P bardziej mi chodzi o bezawaryjność:) poniweaz z wczesniejszym ropniakiem mialem problemy z dpf to mnie troche martwi;/ i dlatego częsciej mysle o benzynie

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#236 Post autor: MARCEL! »

Ja polecam benzynę... Opcjonalnie można zawsze wstawić gaz. Zresztą chyba łatwiej będzie znaleźć benzyniaka z mniejszym przebiegiem niż diesla...

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak

#237 Post autor: Tunio999 »

ArekKarola pisze:ja auta szybkiego nie muszę mieć bardziej takie auto na rodzinne wypady niz na sciganie sie :P bardziej mi chodzi o bezawaryjność:) poniweaz z wczesniejszym ropniakiem mialem problemy z dpf to mnie troche martwi;/ i dlatego częsciej mysle o benzynie
Uważam, że jak kupisz dobre 1.8 w benzynie to będziesz zadowolony ;)
- Albert Einstein

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#238 Post autor: Bodek »

Tyle, że diesel szybciej się zbiera i jest większa radość z jazdy niż 1.8 140KM.

ArekKarola

#239 Post autor: ArekKarola »

czyli hmm wiecej ++++ na diesla hmm w sumie ten samochud bardziej chce zona;/ heeh mi bardziej po glowie chodzi vw golf 6 1.4 122KM w naj bogatszej wersji z 2009 r

[ Dodano: Nie Gru 23, 2012 20:43 ]
jakoś moim pierwszym autem byl golf V pozniej astra 1.9 H 2005 nastepnie samochód tez astra tylko 1.7 sport no i teraz dylemat hmm jaki samochód oglądałem te zafiry u Pana Andrzeja i sa całkiem fajne

[ Dodano: Nie Gru 23, 2012 20:45 ]
ma w benzynie i dieslu tylko ze te w dieslu ma bogatsze a z kolei benzyny ;/

tradelux

#240 Post autor: tradelux »

ArekKarola pisze:zastanawiałem sie jeszcze nad vw 6 1.4 TSi 122 KM wiem to całkiem inna półka i inne pieniadze;/ .
Wszystko tylko nie 1.4TSi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”