[B]Montaż relingów - szyn dachowych
Montarz relingów banalnie prosty - demontujesz osłony słupków opuszczasz podsufitkę - z jenej strony - uważaj na kurtynę- wykręć 4 śruby słabo widoczne w profilu wzmacniającym dach-wyciągasz z dachu plastikową szynę ,a na jej miejsce wsadzasz reling.Potrzebny klin plastikowy lub śrubokręt do demontarzu słupków i klucz torex do śrub.Sam robiłem to 60 minut.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Zafiry
- Model: wszystkie
- Oznaczenie silnika: różne
Dziś pobiłem rekord - usunięcie listew dachowych i montaż obu relingów w ZB - 80 minut.
Ale miałem pomocnika - 9 letni syn .
Jak się wie jak atakować to niewiele plastików trzeba ściągać.
Wystarczy słupek środkowy i tylne. Plastiki dachowe w bagażniku wszystkie.
Nie trzeba ruszać plastików na przednich słupkach.
Jest to już 4 Zośka poprawiona - więc w razie pytań służę pomocą.
sklepik z Zafirami B i C
- padonis
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Kolega by jakiś tutorial z fotkami zrobiłAndrzej2503 pisze:Dziś pobiłem rekord - usunięcie listew dachowych i montaż obu relingów w ZB - 80 minut.
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A więc tak panowie, z tymi relingami nie jest tak prosto. Zdjąłem plastikowe listwy, które nie były przykręcone na 4 śruby, tylko mocowane na plastikowe zatrzaski nitowane do dachu. Poza tym niema 4 otworów tylko 2 i to dopiero po odkręceniu tulejek. Tak więc jak założyć relingi na 4 śruby? Wiercić otwory? A co z notowanymi zatrzaskami? Proszę o pilną pomoc.
Poprawka; Otwory są 4 tylko 2 tylne zaklejone jakąś gumą i polakierowane ( wcześniej ich nie zauważyłem).Pozostaje sprawa tych nitowanych plastikowych zaczepów.
I następna poprawka: Z racji ciszy na moje zapytanie nie traciłem czasu i poszedłem na żywioł.
Relingi opanowane i foty zrobione. Jak znajdę chwilę czasu to stworzę jakiś tutorial.
Poprawka; Otwory są 4 tylko 2 tylne zaklejone jakąś gumą i polakierowane ( wcześniej ich nie zauważyłem).Pozostaje sprawa tych nitowanych plastikowych zaczepów.
I następna poprawka: Z racji ciszy na moje zapytanie nie traciłem czasu i poszedłem na żywioł.
Relingi opanowane i foty zrobione. Jak znajdę chwilę czasu to stworzę jakiś tutorial.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2017, 18:35 przez Mariusz, łącznie zmieniany 2 razy.