Złe koła do Automatu ?
-
Krisss95
Złe koła do Automatu ?
Witam po rozkodowaniu nr. VIN zaczynam się obawiać, gdyż Mo Zośka wyszła oryginalnie na "P38 = KOŁO,JEZDNE,ALUMINIUM,5 SZPRYCH,71/2JX18" Domniewam, że są to 18'tki, a po kupnie mam założone stalowe 16'tki, czy rozmiar felgi, jak i profilu opony ma wpływ na przełożenie biegów w skrzyni ? (automat)
-
Krisss95
-
cieniassss
-
G.T.
-
Arczi
Rozmiar opony moze miec wplyw na dynamike i ekonomie ale nie na przelozenia w skrzyni bo te sa stale.Krisss95 pisze:czy rozmiar felgi, jak i profilu opony ma wpływ na przełożenie biegów w skrzyni ?
Np. na kole 195/65/15 auto bedzie mialo lepsza dynamike niz na 225/40/18 : chodzi o lepsze przyspieszenie.
Komfort wewnatrz spadnie a prowadzenie auta sie poprawi.
Po to sie dobiera szerokosc i profil aby zachowac orginalny obwod kola.
Te ktore podales sa prawie identyczne i zapewne ktos zmienil na mniesze = tansze a orginaly sprzedal osobno ew ktos wczesniej zmienil bo mu sie za dziurach felgi kwadratowe zaczely robic...
-
cieniassss
przesadziłeśKrisss95 pisze:Np. na kole 195/65/15 auto bedzie mialo lepsza dynamike niz na 225/40/18 : chodzi o lepsze przyspieszenie.
Komfort wewnatrz spadnie a prowadzenie auta sie poprawi.
czyli masz dobre,Krisss95 pisze:OPONY,225/40 R 18-92W
Teraz mam 205/55 R16
ogólnie w skrócie opony do zafiry to:
205/55R16
225/45R17
225/40R18
-
Arczi
Jak juz cytujez to poprawnie klikajcieniassss pisze:przesadziłeś
Na codzien w 2-ch swoich autach mam doczynienia z oponami /45 i /50 i wiem jaka jest roznica jak sie zalozy szeroka opone zamiast seryjnej o wiele wezszej wiec niestety nic nie przesadzilem :>
-
cieniassss
-
Arczi