Co to jest? I jak wyłączyć?

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
GOTI

Co to jest? I jak wyłączyć?

#1 Post autor: GOTI »

W piątek wracając ze sklepu zaczełem "bawic się" przyciskami od wyświetlacza do ustawiania daty/godziny. Ja wiadomo aby rozpocząc ustawianie trzeba wcisnąc mały guzik wyglądający jak zegarek, ja wcisnąłem i przytrzymałem ten drugi "kropka" - nie wiedziałem co się stanie, a nuż coś, no i sie stało raptem na wyświetlaczy pojawiły się jakieś cyfry.
Na początku myślałem, że to jest jakiś licznik np. serwisowy (odlicza km do nastepnej wizyty w serwisie, wymiana oleju i te sprawy) ;), ale teoria szybko minęła ponieważ liczba na wyświetlaczu się zwiększała.
No to drugi mój pomysł, że to licznik km i to też padło ponieważ jak po ok. godziny musiałem gdzieś pojechac to na wyświetlaczu była juz liczba o wiele większa od poprzedniej czyli to nie jest licznik km :)
Troche się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że jest to coś w stylu zegarka (tylko brak separacji) i tu pytanie jak to wyłączyc oraz skąd ów zegarek pobiera godzine, jakiś nadajnik?
Załączam foto jak to wygląda (nie patrzcie na niebieską kropke, bo to jest lampa blyskowa z telefonu)
Obrazek
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Ciekawe zagadnienie. Gdyby to był zegarek,to czas powinien pobierać z radia. A próbowałeś odłączyć na moment akumulator?
Oczywiście!
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#3 Post autor: Tunio999 »

"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
GOTI

#4 Post autor: GOTI »

janekW67 pisze:Ciekawe zagadnienie. Gdyby to był zegarek,to czas powinien pobierać z radia. A próbowałeś odłączyć na moment akumulator?
Nie próbowałem. Zapewne da to coś (wszystko powróci do ustawień standardowych), ale chciałbym się dowiedzieć jak to wyłączyć w normalny sposób oraz skąd sygnał jest nadawany.
Tunio999 pisze:Może coś tutaj Ci pomoże: http://www.zafiraklub.pl/...B6wietlacza+mid
Niestety nic na ten temat, ale dzięki za chęci :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”