[B]ogranicznik do drzwi

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
[B]Drzwi - stukot

#1 Post autor: otko »

witam, przy zamykaniu i otwieraniu drzwi przednich słychać dwa głośne stuknięcia, tak jakby jakieś zapadki, w tylnych drzwiach tego nie ma. czy mogę sobie jakoś sam to naprawić i jak?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 10:54 przez otko, łącznie zmieniany 1 raz.

DaRek7

#2 Post autor: DaRek7 »

Pewnie ogranicznik drzwi po zimie niedomaga, daj tam trochę smaru(nie przesadzaj z ilością) , poruszaj trochę drzwiami, będzie OK

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: MieHor »

Na innym forum radzono, by przy takiej dolegliwości obrócić ogranicznik o 180*, podobno problem znika

Piotrek1115

#4 Post autor: Piotrek1115 »

na moje oko w mojej zosi smaru jest ok a stukania są słyszalne

DaRek7

#5 Post autor: DaRek7 »

Piotrek1115 pisze:na moje oko w mojej zosi smaru jest ok a stukania są słyszalne
Bez rozebrania tego pewnie niczego się nie dowiesz, może tak jak sugeruje kol.MieHor

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#6 Post autor: Lorry »

Tak jak pisze MieHor ;)

Ja niestety o tym swego czasu nie wiedziałem i od ponad roku :oops: w przednich prawych mam padnięty ogranicznik... Nie chce mi się zdzierać boczka całego .....

Szymon78

#7 Post autor: Szymon78 »

to na 100% ogranicznik.. mam to samo w PEeugeocie.
Wystarczy obrócic o 180*.
Wystarczy odkręcic mocowanie ogranicznika od słupka + 2 śruby na drzwiach(chyba 10) -nie trzeba zdejmować tapicerki drzwi. Teraz umiejętnie wepchnąc troche ogranicznik, obrócic 180* i ponownie wciągnąć na zewnątrz +poskręcac w kolejnosci odwrotnej.
Sam ogranicznik ponoć drogi w ASO nie jest +/- 150pln

aszifo

#8 Post autor: aszifo »

Z tym obracaniem to nie jestem pewny. W zafirze jest on profilowany, zbytnio nie da się go inaczej zamontować, ale może się mylę. Ja wyciągnąłem go, rozebrałem ( można to zrobić, wysuwając dwie blaszki pod którymi siedzą sprężyny- UWAGA !!!), następnie wszystko wyczyściłem, przepolerowałem znajdujące się tam plastykowe grzybki, następnie smar i złożenie i jest ok. Cisza, nie stuka.

Thomi

#9 Post autor: Thomi »

Witam, poszukuje ogranicznika do drzwi zafiry B, czy ktos ma namiary gdzie mozna takie cos kupic?? Na allegro widziałem zyki. Ponadto szukam jakiegos silniczka od klapek, który steruje nawiewem wewnatrz? czy ktos podpowie jak rzeczywiscie ten silniczek sie zwie lub ma numer katalogowy? Chodzi o to, ze w czasie gdy włacze nawiew wewnetrzny, to swieci sie kontrolka, ale podobno on nie dziala i nie robi obiegu wewnetrznego - tak powiedział mi szpec, he. Moze ktos podpowie???
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:23 przez Thomi, łącznie zmieniany 2 razy.

Carcom1

#10 Post autor: Carcom1 »

Ogranicznik nr kat 51 60 256 cena w Aso to 165 zł jest w magazynie centralnym w Polsce, nr silniczka recyrkulacji powietrza to 16 18 383 koszt to niecałe 305 zł w ASO i do zamówienia z niemiec

Thomi

#11 Post autor: Thomi »

bardzo dziękuje.

Carcom1

#12 Post autor: Carcom1 »

nie ma za co :piwo:

billi_

#13 Post autor: billi_ »

...czy ktoś się orientuje czy ogranicznik drzwi do przodu i tyłu do ZB to ten sam...? Wyglądają tak samo, ale mogą różnić się jakimś szczegółem...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#14 Post autor: Bodek »

billi_ pisze:...czy ktoś się orientuje czy ogranicznik drzwi do przodu i tyłu do ZB to ten sam...? Wyglądają tak samo, ale mogą różnić się jakimś szczegółem...
Mają inne nr katalogowe:

1313227947 5160256 OGRANICZNIK DRZWI, DRZWI PRZEDNIE

1813214193 5160255 OGRANICZNIK DRZWI, DRZWI TYLNE

oprócz tego ogranicznik do drzwi przednich ma też zakres podziału części według nr nadwozia, więc lepiej sprawdzić po numerze VIN.

Ceny też są inne.

Numer katalogowy: 5160256
Nazwa części: OGRANICZN.
Cena netto*: 141,50
Cena brutto*: 174,05

Numer katalogowy: 5160255
Nazwa części: OGRANICZN.
Cena netto*: 106,50
Cena brutto*: 131,00
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#15 Post autor: franki »

A jesteś w stanie sprawdzić czy identyczne ograniczniki są w Astrze H?
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”