[B]ogranicznik do drzwi
-
- Bywalec
- Imię: wojtek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
witam, przy zamykaniu i otwieraniu drzwi przednich słychać dwa głośne stuknięcia, tak jakby jakieś zapadki, w tylnych drzwiach tego nie ma. czy mogę sobie jakoś sam to naprawić i jak?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 10:54 przez otko, łącznie zmieniany 1 raz.
to na 100% ogranicznik.. mam to samo w PEeugeocie.
Wystarczy obrócic o 180*.
Wystarczy odkręcic mocowanie ogranicznika od słupka + 2 śruby na drzwiach(chyba 10) -nie trzeba zdejmować tapicerki drzwi. Teraz umiejętnie wepchnąc troche ogranicznik, obrócic 180* i ponownie wciągnąć na zewnątrz +poskręcac w kolejnosci odwrotnej.
Sam ogranicznik ponoć drogi w ASO nie jest +/- 150pln
Wystarczy obrócic o 180*.
Wystarczy odkręcic mocowanie ogranicznika od słupka + 2 śruby na drzwiach(chyba 10) -nie trzeba zdejmować tapicerki drzwi. Teraz umiejętnie wepchnąc troche ogranicznik, obrócic 180* i ponownie wciągnąć na zewnątrz +poskręcac w kolejnosci odwrotnej.
Sam ogranicznik ponoć drogi w ASO nie jest +/- 150pln
Z tym obracaniem to nie jestem pewny. W zafirze jest on profilowany, zbytnio nie da się go inaczej zamontować, ale może się mylę. Ja wyciągnąłem go, rozebrałem ( można to zrobić, wysuwając dwie blaszki pod którymi siedzą sprężyny- UWAGA !!!), następnie wszystko wyczyściłem, przepolerowałem znajdujące się tam plastykowe grzybki, następnie smar i złożenie i jest ok. Cisza, nie stuka.
Witam, poszukuje ogranicznika do drzwi zafiry B, czy ktos ma namiary gdzie mozna takie cos kupic?? Na allegro widziałem zyki. Ponadto szukam jakiegos silniczka od klapek, który steruje nawiewem wewnatrz? czy ktos podpowie jak rzeczywiscie ten silniczek sie zwie lub ma numer katalogowy? Chodzi o to, ze w czasie gdy włacze nawiew wewnetrzny, to swieci sie kontrolka, ale podobno on nie dziala i nie robi obiegu wewnetrznego - tak powiedział mi szpec, he. Moze ktos podpowie???
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 01:23 przez Thomi, łącznie zmieniany 2 razy.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Mają inne nr katalogowe:billi_ pisze:...czy ktoś się orientuje czy ogranicznik drzwi do przodu i tyłu do ZB to ten sam...? Wyglądają tak samo, ale mogą różnić się jakimś szczegółem...
1313227947 5160256 OGRANICZNIK DRZWI, DRZWI PRZEDNIE
1813214193 5160255 OGRANICZNIK DRZWI, DRZWI TYLNE
oprócz tego ogranicznik do drzwi przednich ma też zakres podziału części według nr nadwozia, więc lepiej sprawdzić po numerze VIN.
Ceny też są inne.
Numer katalogowy: 5160256
Nazwa części: OGRANICZN.
Cena netto*: 141,50
Cena brutto*: 174,05
Numer katalogowy: 5160255
Nazwa części: OGRANICZN.
Cena netto*: 106,50
Cena brutto*: 131,00
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.