Kontrolka samochód z kluczykiem
-
kylu
Kontrolka samochodu z kluczykiem
wie może ktoś co to oznacza jak swieci taki samochód z kluczem
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, 09:18 przez kylu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
BajBus
-
misiek413
witam też niedawno kupiłem zafirkę 1,9 cdti 120 km i mam problem z spadkiem mocy ,wymieniłem zawór egr oraz zawór podciśnienia ,a efektu żadnego nie wiem co jeszcze sprawdzić .
na kompie wykazywało błędy 1125,1614 egr i imobilajzer ,jak odpalę autko pojawia mi się autko z kluczykiem a silnik od razu traci moc i osiąga max 3000 obr . jak wyłączę silnik i ponownie odpalę to obroty są ok co może być przyczyną takiego zachowania .
proszę o jakieś sugestie co zrobić , no jak samemu bez kompa skasować autko z kluczykiem.
pozdraiam.

na kompie wykazywało błędy 1125,1614 egr i imobilajzer ,jak odpalę autko pojawia mi się autko z kluczykiem a silnik od razu traci moc i osiąga max 3000 obr . jak wyłączę silnik i ponownie odpalę to obroty są ok co może być przyczyną takiego zachowania .
proszę o jakieś sugestie co zrobić , no jak samemu bez kompa skasować autko z kluczykiem.
pozdraiam.
-
Anony Mous
Błąd 1614 jest właśnie od IMMO.W Oplach jest nagminny problem z komunikacją.Włóż kluczyk do stacyjki i naciśnij na kluczyku przycisk do zamykania drzwi a następnie przycisk do otwierania.Przy każdym odpalaniu postaraj się robić kilkusekundowe przerwy w przekręcaniu pozycji kluczyka.Błąd 1125 to problem z zaworem ciśnienia doładowania.Jaki zawór podciśnienia wymieniłeś?Egr wymieniony na nowy i po wymianie objawy dalej takie same?U mnie objawy,które opisujesz były spowodowane zabrudzonym właśnie EGR-em.Błędy można spróbować wykasować odłączając akumulator na kilka minut.Jeśli to nie pomoże to tylko ASO bądź jakiś dobry warsztat.
-
misiek413
-
robson1974
Witam mam problem zapala mi się kontrolka pomarańczowy silnik ??? na zmiane z samochód z kluczykiem prosze o pomoc.
-
Anony Mous
tu masz linka jak czytać błędy http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=157
Jak dostaniesz kod błedu to napisz w tym temacie i poradzimy
/// z racji sprzątania nieco pozmieniałem
---Lorry
Jak dostaniesz kod błedu to napisz w tym temacie i poradzimy
/// z racji sprzątania nieco pozmieniałem
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 22:00 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
szmurlo
Witam,
Dziś rano auto zapaliło normalnie, ale po chwili zapaliła się lampka z samochodzikiem i kluczem a po 300 metrach jazdy auto zeszło na obroty max 1700 rpm.
Odczyt błędów za pomoca kombinacji pedał gazu-pedał hamulca pokazuje błędy:
000275
009056
00900A
Proszę o podpowiedź, co się dzieje.
WS
Dziś rano auto zapaliło normalnie, ale po chwili zapaliła się lampka z samochodzikiem i kluczem a po 300 metrach jazdy auto zeszło na obroty max 1700 rpm.
Odczyt błędów za pomoca kombinacji pedał gazu-pedał hamulca pokazuje błędy:
000275
009056
00900A
Proszę o podpowiedź, co się dzieje.
WS
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
P0002 Rail Pressure Control Range/Performance B-029
P0002 Fuel Metering Solenoid Valve Circuit Range/Performance B-029
P0090 Rail Pressure Control Solenoid Valve Circuit Range/Performance (Negative Deviation) B-043
P0090 Rail Pressure Control Solenoid Valve Circuit Range/Performance (Positive Deviation) B-043
P0090 Obwód zaworu elektromagnetycznego kontroli ciśnienia szyny, zakres/ działanie (odchylenie dodatnie) - (5B) - Obecny
P0090 Obwód zaworu elektromagnetycznego kontroli ciśnienia szyny, zakres/ działanie (odchylenie dodatnie) - (0A) - Nie występuje
P0002 Fuel Metering Solenoid Valve Circuit Range/Performance B-029
P0090 Rail Pressure Control Solenoid Valve Circuit Range/Performance (Negative Deviation) B-043
P0090 Rail Pressure Control Solenoid Valve Circuit Range/Performance (Positive Deviation) B-043
P0090 Obwód zaworu elektromagnetycznego kontroli ciśnienia szyny, zakres/ działanie (odchylenie dodatnie) - (5B) - Obecny
P0090 Obwód zaworu elektromagnetycznego kontroli ciśnienia szyny, zakres/ działanie (odchylenie dodatnie) - (0A) - Nie występuje
-
Anony Mous
jeśli wlałeś coś podjerzanego to wszystko jest możliwe....póki co skasuj błąd...jak nie pomoże ...to pewnie trzeba będzie się zając tym zaworemszmurlo pisze:Możliwe, że zmiana źródła zakupu paliwa to robi?
Czy sam zawór zaczyna świrować?
Na forum vectraklub był identyczny problem, ktoś poradził:
Zaczynasz ok kontroli wzrokowej układu paliwowego począwszy od podłączeń przewodów i rurek pod kątem przełamań, uszkodzeń, kontrola poprawności mocowania złączy i uszczelnień, kontrola filtra paliwa, kontrola zmniejszania się ciśnienia w części zasilania paliwem (przeciek, zablokowanie), kontrola zmniejszającego się ciśnienia w odcinku wysokiego ciśnienia.
Następnie przeprowadza się testy elementów nastawczych elektronicznego układu wtryskowego Diesel EDC 16C9/16C39, Z 19 DT, Z 19 DTH, Z 19 DTL . Ale na odległość i bez kompa nic nie zdziałasz.
P0002 - za tę usterkę w grupie niskiego oraz wysokiego ciśnienia paliwa odpowiadają począwszy od sitka w zbiorniku paliwa i zaworu nadmiarowego ciśnienia w zbiorniku paliwa oraz samego paliwa (jakość) : Y154 zawór elektromagnetyczny - regulacja ciśnienia paliwa, Y161 zawór elektromagnetyczny - dozowanie paliw, dalej wtryskiwacz, który jeśli zostanie wymieniony to należy zaprogramować nowy kod ustawiania ilości nowego wtryskiwacza w module sterującym silnika...
Przy kodzie błędu P0090 - sprawdź wzrokowo następujące podzespoły : pompa paliwowa wysokociśnieniowa, szyna Common rail, B176 czujnik ciśnienia szyny paliwowej, Y154 Zawór elektromagnetyczny - regulacja ciśnienia paliwa, Y161 Zawór elektromagnetyczny - dozowanie paliw, L2A Wtryskiwacz - cylinder 1, potem2, 3 i 4.
Przeprowadza się pewną procedurę ale nie domowym sposobem. To powyżej jest tylko fragmentem tego co powinno się robić w takich przypadkach. Ale pal licho, masz farta, bo ktoś podpowiedział abyś wymienił wtryskiwacz... nawet jeśli okaże się, że to głupi wtryskiwacz to bez sprzętu i tak nie będziesz wiedział który, to raz, a dwa - nie zaprogramujesz (zakodujesz) tego, którym zastąpisz ten stary i wadliwy, bo tu nie ma instalacji p'n'p, wszystko trzeba kodować niestety...
i dodane
Jak bylem w Boschu w bielsku,gdzie zlikwidoano 2 pierwsze bledy i wymieniono zawor doladowania turbiny,to pan mowil,ze podczas jazdy raz mu wywalilo ten blad.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2011, 09:00 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
szmurlo
Dzięki.
[ Dodano: Pon Mar 21, 2011 12:04 ]
Auto padło w środku miasta. Nie zapaliło już wcale. Holowanie do warsztatu. Wstępna diagnoza: pompa Bosha do naprawy.
Na poczatek 750 zł, zobaczymy co dalej.
30 000 przebiegu.
Paliwo z Orlenu oraz Shella.
[ Dodano: Wto Mar 22, 2011 14:54 ]
Zawór w pompie był winien. Pompa zregenerowana, auto śmiga.
Majster mówi, że to wina paliwa.
Czy zostawienie letniego paliwa na zimę (auto stało u handlarza przez zimę, po czerwcowym wypadku, mając w baku letnie paliwo) może narozrabiac w pompie?
Auto padło w środku miasta. Nie zapaliło już wcale. Holowanie do warsztatu. Wstępna diagnoza: pompa Bosha do naprawy.
Na poczatek 750 zł, zobaczymy co dalej.
30 000 przebiegu.
Paliwo z Orlenu oraz Shella.
[ Dodano: Wto Mar 22, 2011 14:54 ]
Zawór w pompie był winien. Pompa zregenerowana, auto śmiga.
Majster mówi, że to wina paliwa.
Czy zostawienie letniego paliwa na zimę (auto stało u handlarza przez zimę, po czerwcowym wypadku, mając w baku letnie paliwo) może narozrabiac w pompie?