kontrolka - samochód wpadający w poślig

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
ekmir

kontrolka - samochód wpadający w poślig

#1 Post autor: ekmir »

Kontrolka ta znajduje się z prawej strony licznika/zegarów (ostatnia). Jak ona powinna się poprawnie "zachowywać"?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#2 Post autor: Harry200 »

Normalnie nie powinna się świecić, gdy koła łapią poślizg to system TC zaczyna działać i wtedy sygnalizowane jest to miganiem kontrolki.
ekmir

#3 Post autor: ekmir »

Czy one występowały we wszystkich ZA?

[ Dodano: Sro Sty 16, 2013 15:45 ]
A po przekręceniu kluczyka w stacyjce powinna się na chwilę ta kontrolka zapalić?
wolniacz

#4 Post autor: wolniacz »

Po przekręceniu kluczyka powinna się zapalić i zgasnąć razem z ABS-em. Tylko nie pamiętam czy one równocześnie gasną czy jedna po drugiej.
Nie wiem czemu,ale ostatnio jak kuzynowi wymieniałem piaste,bo padł czujnik ABS-u w Astrze to TC też się zapalało i gasło.
ekmir

#5 Post autor: ekmir »

Sprawdziłem na innym liczniku (oryginalnym - z tego auta) i jest tak jak piszesz - zapala się i gaśnie po chwili.
W tym "podmienionym" z Astry II nie zapala się w ogóle.

Czy w liczniku jest tylko kontrolka?
Harry200
Zafiromaniak
#6 Post autor: Harry200 »

W liczniku jest tylko kontrolka od tego systemu..
ekmir

#7 Post autor: ekmir »

Czyli jeśli nie swieci to albo jej nie ma (i wystarczy wlutować) albo jest uszkodzona (i wystarczy wymienić)
Gruka

#8 Post autor: Gruka »

Albo nie ma TC :)
ekmir

#9 Post autor: ekmir »

TC jest bo na liczniku, który był w ZA sygnalizacja była. Tylko po zamianie licznika na taki z Astry II nie ma sygnalizacji :(
Maciek

#10 Post autor: Maciek »

Czyli pewnie zbyt ubogi licznik Astry, bez kontrolki. Nie wiem jak to od środka wygląda i czy da radę przelutować...
Harry200
Zafiromaniak
#11 Post autor: Harry200 »

Trzeba sprawdzić w którym miejscu w gnieżdzie licznika wchodzi sygnał do kontrolki TC i porównać z tym z Astry czy jest w tym samym miejscu.Żarówka ma się rozumieć jest w swoim miejscu.
wolniacz

#12 Post autor: wolniacz »

Diode mozna wlutować. A większośc liczników różni sie tylko tarczami i odpowiednio wlutowanymi diodami ;) Ja u siebie w benzyniaku mam też przygotowane miejsce np: na kontrolke świec żarowych czy kontrolke awari automatycznej skrzyni biegów gdzie ja mam manualną :)

Tak jak pisze Harry200, posprawdzać czy gniazda z Astry zgadzają się z tymi z Zafiry ;)
Ale obstawiam że tamta Astra nie miała TC więc diody kontrolki nie wlutowali ;)
ekmir

#13 Post autor: ekmir »

Tam z prawej strony jest jedna żaróweczka, a kontrolek kilka. Czy ta jedna żaróweczka jest wykorzystywana dla tych wszystkich kontrolek z prawej strony?
Czy jest to jakoś inaczej rozwiązane?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2013, 22:26 przez ekmir, łącznie zmieniany 1 raz.
wolniacz

#14 Post autor: wolniacz »

To z prawej czy lewej?? ;)
Zazwyczaj jedna dioda odpowiada jednej kontrolce ;) Na logike ;) Jak pokazuje Ci rezerwę to nie świeci z nią ABS ;)
ekmir

#15 Post autor: ekmir »

Mowa tu o kontrolkach z prawej strony (już poprawiłem) - jest ich kilka, wśród nich ta "pojazd wpadający w poślizg" jest najbardziej na lewo :)

[ Dodano: Sro Sty 16, 2013 22:30 ]
wolniacz pisze:Zazwyczaj jedna dioda odpowiada jednej kontrolce ;) Na logike ;) Jak pokazuje Ci rezerwę to nie świeci z nią ABS ;)
No właśnie ale w takim razie od czego jest ta żaróweczka w pobliżu tych kontrolek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”