Zafira A - Jakie głośniki? Gdzie? Montaż - demontaż

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#136 Post autor: GOTI »

Zamierzam wymienic głośniki z tyłu (prawy kończy swój żywot i strasznie charczy)
Chce to zrobic z w miare dobrym efektem końcowym, czyli kupic mate wygłuszającą (ze sklepu budowlanego :D ) i zamontowac jakieś dobre ale niezbyt drogie głośniczki
Myślałem nad:
przykład
przykład 2
Co o nich myslicie? Może ma je ktoś w aucie albo miał? A może jednak polecali byście mi jakieś inne (oczywiście takie, aby pasowały w oryginalne wnęki bez cięcia :) )
Chce kupic głosniki tak do 100zł
Obrazek

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#137 Post autor: ekmir »

Ją się też zastanawiam nad poprawą audio. Myślę jednak o regeneracji istniejących głośnikach.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak

#138 Post autor: GOTI »

ekmir pisze:Ją się też zastanawiam nad poprawą audio. Myślę jednak o regeneracji istniejących głośnikach.
Regeneracji? tzn. chcesz kupic głośniki standardowe?
Ja zakupiłem zestaw PowerBass S-5C dużo osób go sobie chwaliło wiec i ja kupiłem - wkrótce będe montował
Obrazek

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#139 Post autor: ekmir »

Chcę wykorzystać te które są - wymienić cewki i kopółki .

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak

#140 Post autor: GOTI »

A sprawdzałeś czy sie to wgl opłaca? Bo może szybciej i taniej bedzie poszukać standardowych
Masz ZA czy ZB? Do ZA ja kiedyś szukałem i są tanie
Obrazek

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Model:

#141 Post autor: ekmir »

Mam ZA. Na razie się tylko przymierzem i rozpoznaje temat.

Darekb

#142 Post autor: Darekb »

Może ktos ma wiedze ,czy do ZA pasują na przód do drzwi głosniki od Vectra B. Miałem Vectre B i dzwięk był duzo lepszy (samochód tez) niz z głosników w ZA.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#143 Post autor: Bodek »

Darekb pisze:Może ktos ma wiedze ,czy do ZA pasują na przód do drzwi głosniki od Vectra B. Miałem Vectre B i dzwięk był duzo lepszy (samochód tez) niz z głosników w ZA.
Wszystko zależy od tego jakie miałeś nagłośnienie w VB i ZA

VB

Obrazek Obrazek

ZA

Obrazek Obrazek

jeden nr jest wspólny: 1781101 - standardowy system głośników, czyli wygląda, że były montowane te same.

Może miałeś w VB - system DELUX i dlatego grały ładniej,
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Darekb

#144 Post autor: Darekb »

Bodek pisze:Może miałeś w VB - system DELUX i dlatego grały ładniej,
Nis mam takiej wiedzy czy miałem DELUX ilośc głośników jest taka sama , VB była z 98r, ale basy grały zdecydowanie lepiej ,radio mam to samo co w VB. Czyli rozumiem,że ew mozna podmienić ten przód z w drzwiach z VB ? (chodzi o ten duży głosnik)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#145 Post autor: Bodek »

Darekb pisze:
Nis mam takiej wiedzy czy miałem DELUX ilośc głośników jest taka sama , VB była z 98r, ale basy grały zdecydowanie lepiej ,radio mam to samo co w VB. Czyli rozumiem,że ew mozna podmienić ten przód z w drzwiach z VB ? (chodzi o ten duży głosnik)
Wygląda, że przy systemie 6-cio głośnikowym w obydwu autkach w przednich drzwiach duże były takie same.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak

#146 Post autor: GOTI »

Darekb pisze:
A może VB stosowała jakieś seryjne wzmacniacze? Lub twoja wersja go miała, bo przy tym samym radiu i takich samych głośnikach, raczej efekt powinien być taki sam.
A sprawdzałeś czy czasem nie miałeś wygłuszenia w drzwiach dodanego (od poprzedniego właśniciela)
Obrazek

Darekb

#147 Post autor: Darekb »

GOTI pisze: A może VB stosowała jakieś seryjne wzmacniacze? Lub twoja wersja go miała, bo przy tym samym radiu i takich samych głośnikach, raczej efekt powinien być taki sam.
A sprawdzałeś czy czasem nie miałeś wygłuszenia w drzwiach dodanego (od poprzedniego właśniciela)
_
Raczej tam na pewno nie było zadnego liftingu i wzmacniacza-chyba że był seryjny i gdzieś schowany, auto było z Włoch na oryginalnym radiu kasetowym ja zmieniłem na proste JVC-wydaje mi sie ,że te głośniki w drzwiach w VB miały zdecydowanie lepsza dynamikę od tych co mam w ZA.Wygłuszenia też nie było widac jak reperowałem podnośnik szyby-z resztą różnica jest na tyle słyszalna ,że wyciszenie drzwi tyle by nie dało.

danmro

#148 Post autor: danmro »

witam.
Mam pytanie,jak sie zabrac za wymiane glosnka w drzwiach? Chodzi mi czy mam sie zabrac od gory czy od dolu za rozebranie boczku?Moze macie jakis patent na wymiane ale tak zeby nie polamac orginalnych mocowan.Wystarczy szarpnac za tapicerke czy tez musze cos odkrecac? Z gory dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#149 Post autor: Bodek »

danmro pisze:witam.
Mam pytanie,jak sie zabrac za wymiane glosnka w drzwiach? Chodzi mi czy mam sie zabrac od gory czy od dolu za rozebranie boczku?Moze macie jakis patent na wymiane ale tak zeby nie polamac orginalnych mocowan.Wystarczy szarpnac za tapicerke czy tez musze cos odkrecac? Z gory dziekuje za pomoc.
Proszę używać opcji szukaj, np. to:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=13128

a na forum informacji nie brakuje.

danmro

#150 Post autor: danmro »

wielkie dzieki kolego :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”