[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#151 Post autor: Bodek »

nynek11 pisze:jak odczytać datę produkcji aku Varta blue dynamic 72Ah
Na zacisku powinien być tydzień i rok produkcji.
nynek11

#152 Post autor: nynek11 »

właśnie nie ma jest tylko wybity na aku jakiś długi kod z wieloma cyframi.Szukałem w necie ale nic nie ma dokładnego . Podobno są jakieś kolory ktore oznaczają kwartały i czwarta cyfra z wytłoczonego kodu.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#153 Post autor: Bodek »

Obrazek
nynek11

#154 Post autor: nynek11 »

kolego tylko teraz jakie są kolory na rok 2012 i tu jest problem? nie chce kupić jakiegoś starego i po 2 miesiącach padaka.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#155 Post autor: Bodek »

nynek11 pisze:kolego tylko teraz jakie są kolory na rok 2012 i tu jest problem? nie chce kupić jakiegoś starego i po 2 miesiącach padaka.
I.2012 GRAY
II.2012 ORANGE
Kub@

#156 Post autor: Kub@ »

Mam problem z moją Zafirą A 2.0 DTI 2001r. Po kilku dniach od naładowania akumulatora auto rano nie odpala. Sprawdziłem ładowanie - 14,3 czyli ok. Pojechałem dziś do speca od akumulatorów i po sprawdzeniu okazało się, że prąd rozruchowy to 305A z fabrycznych 680A. Czyli akumulator do wymiany. Liczyłem się z tym wcześniej więc mnie nie zaskoczył. Przewiduję wydać około 300zł jednak nie chcę kupić byle czego. Auto ma pracować na taxi i nie może mnie zawodzić. Wolę dołożyć kolejne 50zł i mieć spokój na lata niż co chwilę się denerwować. Auto często będzie odpalane na przejechanie czasem 5m i znowu gaszone (na postoju gdy przesuwa się kolejka) więc akumulator też będzie dostawał po d... U tego gościa były akumulatory firmy HERTZ 75ah i chyba 720A za 300zł właśnie, ale przed zakupem chciałbym poznać wasze opinie.

Z góry dziękuję za pomoc.
franki

#157 Post autor: franki »

No to rzeczywiście Twój akku nie ma łatwego życia. Ja mam akku autocrafta i jak na razie sobie chwalę...
vide84

#158 Post autor: vide84 »

Kuba widzę że nawet powiat ten sam :) miło miło - może jakaś zniżka na taxi :lol:

Słuchaj dobre ceny akumulatorów BOSH silver od zawsze są w firmie PLAKOR łódź ul Przybyszewskiego jadąc od Puszkina w stronę Cmentarza Skrzydlewska (ul. Książąt Polskich) za stacją Orlen przy lasku kiedyś był tam sławetny bar widzewski :D

Generalnie chłopaki mają bardzo dobre ceny części i zawsze jak np coś nie pasuje można u nich bez problemowo oddać ewentualnie wymienić..
Mi np załatwili w tamtym roku chłodnicę klimy (skraplacz+osuszacz Nisensa nóweczka za 350 zł)

Generalnie posiadam taki aku w mojej Astrze g
brat ma w pasku tdi wcześniej laguna
a ojciec w subarce foresterze
oby nie zapeszczyć wszystko do tej pory użytkowane 3-4 lata bez problemów
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, 19:58 przez vide84, łącznie zmieniany 1 raz.
Kub@

#159 Post autor: Kub@ »

vide84 pisze:Kuba widzę że nawet powiat ten sam :) miło miło - może jakaś zniżka na taxi :lol:

Słuchaj dobre ceny akumulatorów BOSH silver od zawsze są w firmie PLAKOR łódź ul Przybyszewskiego jadąc od Puszkina w stronę Cmentarza Skrzydlewska (ul. Książąt Polskich) za stacją Orlen przy lasku kiedyś był tam sławetny bar widzewski :D

Generalnie chłopaki mają bardzo dobre ceny części i zawsze jak np coś nie pasuje można u nich bez problemowo oddać ewentualnie wymienić..
Mi np załatwili w tamtym roku chłodnicę klimy (skraplacz+osuszacz Nisensa nóweczka za 350 zł)

Generalnie posiadam taki aku w mojej Astrze g
brat ma w pasku tdi wcześniej laguna
a ojciec w subarce foresterze
oby nie zapeszczyć wszystko do tej pory użytkowane 3-4 lata bez problemów
Pojechałem do tego sklepu na Przybyszewskiego i kupiłem Boscha S5 77 AH i 780A za 350zł. Różnice widzę. Teraz pali z dotyku, a wczesniej kręcił i kręcił. Dziękuję za pomoc.
vide84

#160 Post autor: vide84 »

Ciesze się że mogłem pomóc :ok:
i polecam się na przyszłość :)
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#161 Post autor: Zdenek2007 »

Panowie ! Nie kupujcie aku. Boscha Silwer! Bosch robi akumulatory dosłownie na "miarę"! Ta miara to dokładnie 25 miesięcy i aku umiera! Zadziwiające że miesiąc po upływie gwarancji. :czerwona:
vide84

#162 Post autor: vide84 »

Zdenek2007 pisze:Bosch robi akumulatory dosłownie na "miarę"! Ta miara to dokładnie 25 miesięcy i aku umiera!
Póki co w moim przypadku mojego brata i ojca to się nie sprawdziło:)

Chociaż z całą pewnością można zauważyć, że zarówno jak i akumulatory które były produkowane dawno były o 100% lepsze od tych wyprodukowanych teraz (a przecież technika idzie cały czas na przód) tak i trwałość innych przedmiotów codziennego użytku jest mniej niż zadowalająca...
kamyk

#163 Post autor: kamyk »

vide84 pisze:
Zdenek2007 pisze:Bosch robi akumulatory dosłownie na "miarę"! Ta miara to dokładnie 25 miesięcy i aku umiera!
Póki co w moim przypadku mojego brata i ojca to się nie sprawdziło:)

.
u mnie podobnie, też już ma ponad 25 miesięcy i nie umiera...

A koledze Zdenkowi, to poleciłbym sprawdzenie rozrusznika (o alternatorze nawet nie mówię, bo to oczywista oczywistość :) ), czy aby nie jest zajechany... Bo jak tak, to nawet najlepszy na świecie aku nie da rady... I piszę to bez żadnej złośliwości, tylko z doświadczenia :)
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#164 Post autor: Zdenek2007 »

Hmm. alternator sprawdzony: napięcie ładowania 14 do 14,4V Rozrusznik w dieslu, wiadomo ważna sprawa! Ale jeśli po przejechaniu autostradą 40 km. serwisanci Boscha sprawdzają stan aku. testerem i wyniki są takie stan tech. 49% stan naładowania 49% test ładowania bez obciążenia 14,2V pod obciążeniem 13,98V a na zgaszonym 11,99V no to powiedzcie o czym to świadczy? Dodam jeszcze że w domu ładowarką elektroniczna akumulator "naładował" się (osiągnął 12.5V) za niespełna 2 godziny, po odłączeniu i odczekaniu godziny miał znowu 11,9V
Akumulator był wyciągnięty z auta. Serwisanci powiedzieli że mam pecha bo padł po gwarancji ale w zaufaniu dodali że Bosch i tak problemy umierających akumulatorów zwala na właścicieli i umywa ręce a średni żywot w dieslach to trzy lata.
kamyk

#165 Post autor: kamyk »

Zdenek, ale mimo wszystko, radze sprawdzić jeszcze rozrusznik... Będzie "posklejany" i zamiast, np. 600A przy rozruchu, będzie brał 1000A... I wsadzisz nowy akumulator, a za chwile i on będzie do wywalenia... I nawet reklamacja nie pomoże...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”