Benzyna, rocznik ok. 2008 - Zafira czy Touran?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
wawrzek

Benzyna, rocznik ok. 2008 - Zafira czy Touran?

#1 Post autor: wawrzek »

Witam,

Nastawiam się mocno na zmianę samochodu. W grę wchodzą Zafira B lub VW Touran, rocznik 2006-2009. Jeżdżę mało i chcę jak najmniej pieniędzy zostawiać w warsztacie, więc szukam auta z silnikiem benzynowym.

Przede wszystkim zależy mi na bezawaryjności i użyteczności - nie mam dużych wymagań co do silnika (mocy) ani wyposażenia.

Naczytawszy się o nieuczciwych importerach celuję raczej w samochody z polskich salonów.

Co możecie poradzić?

Wawrzek

tradelux

#2 Post autor: tradelux »

Jeśli ma być tanie w utrzymaniu to Zafira.
Z polskiego salonu też mogą być oszukane, reguły nie ma :)

Awatar użytkownika
Kacperuch
Zafiromaniak
Imię: Kacper
Auto: Skoda
Model: Octavia2
Oznaczenie silnika: 19BKC

#3 Post autor: Kacperuch »

samochod mojego dobrego znajomego odmlodzil sie w salonie seata o 150tysiecy kilometrow, salony jeszcze lepiej kręcą, jak sprzedawcy. tak poza tym witaj ;)

wawrzek

#4 Post autor: wawrzek »

Chodziło mi raczej o to, żeby samochód był pierwotnie sprzedany w polskim salonie, i serwisowany w ASO - a nie ściągany z Zachodu w nie-wiadomo-jakim stanie. Najchętniej kupię od osoby prywatnej, lub nawet z komisu, ale żeby można go było wiarygodnie sprawdzić.

Widzę, że nie będzie łatwo.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#5 Post autor: janekW67 »

Jeśli chodzi o Tourana, to uwaga na silnik 2.0 TDI PD 140 KM( pękają głowice, uszkodzeniu ulega napęd pompy olejowej i pompowtryskiwacze).
Oczywiście!

wawrzek

#6 Post autor: wawrzek »

janekW67 pisze:Jeśli chodzi o Tourana, to uwaga na silnik 2.0 TDI PD 140 KM( pękają głowice, uszkodzeniu ulega napęd pompy olejowej i pompowtryskiwacze).
Dziękuję. Szukam co prawda z silnikiem benzynowym, ale po to właśnie odwiedzam forum, żeby poznać takie różne pułapki silnikowe.

Swego czasu mój ojciec tej pracy domowej nie odrobił i kupił Audi A6 quattro 2.5 TDI. Baaardzo dużo włożył w remonty...

tr3h4

#7 Post autor: tr3h4 »

Również odradzam silnik TDI, wujek niestety wpakował się w to i sporo wyszło na remonty, nie pamiętam jaki to typ/pojemność, ale ogólnie sprzęgło, skrzynia biegów, wiele innych podstawowych rzeczy. ;) Może po prostu tak trafił, a może to przypadłość tych modeli, nie wiem.

Ale jak pisałeś - rozglądasz się za benzynką. Więc nie wiem, w każdym razie powodzenia w poszukiwaniach. 8)

pablo2374

#8 Post autor: pablo2374 »

Chłopaki co do motoru 2.0 TDI macie rację, ja to bym szukał z silnikiem 1.9 TDI to jest motor na długie kilometry

Awatar użytkownika
lech31
Zafiromaniak
Imię: Lech
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
#9 Post autor: lech31 »

Życzę Ci dobrego wyboru. Jak mało jeżdzisz to tylko benzyna. Ja również proponuję Ci Zafirę. Pozdrowienia z zimowego Sandomierza. :piwo:

jacek28

#10 Post autor: jacek28 »

koledzy poco sie rozwodzicie na tematdiesla?- wawrzek, szuka benzynki w vw masz dosc ciekawe na pełnym wtrysku tj. FSI do gazu nic ciekawego ale bez są ok. ale chyba bym wolał opla z 1.8 czy opc niz vw-skie wymysły, poza tym touran o wiele wiekszy bagaznik tzn bardziej ustawny no i siedzenia z tyłu a nie kanapa tez maja swoje plusy, ale i tak wizualnie jak dla mnie zafira b bije tourana :) a i cenowo w razie awarii płacisz za śmieszną marke vw, a opel to opel ;) ( u nas panuje jakies chore przekonanie ze nie ma nic solidniejszego niz vw i mercedes :? )

Awatar użytkownika
Kacperuch
Zafiromaniak
Imię: Kacper
Auto: Skoda
Model: Octavia2
Oznaczenie silnika: 19BKC

#11 Post autor: Kacperuch »

dokładnie- chore przekonanie. i choro wywindowane ceny moim zdaniem. wybierajac benzyne poszedłem w oplowskie silniki. też opcja wchodziła w grę vw, ale to fsi to wcale nie jest takie cudo techniki. wystarczy poszparac opinii w necie na ten tamat. a czy zechcesz zakładać gaz moze kiedyś, to oplowskie chętniej będzie Ci na tym pracowało. co do innych względów estetycznych- coś jest w turanie, może sie podobać, ale mi on jakoś bardziej pasuje zapakowany jakimiś skrzynkami z jabłkami, jak wesoła rodzinką jadąca na wczasy. ale o gustach się przecież nie rozmawia :roll: jak vw to golf plus jest ładniejszy. ale miałem przyjemność siedzieć w tym no i powiem, że nie wiele więcej miejsca jest, jak w pandzie. chociaż ładny skurczybyk :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”