szybko działający kierunkowskaz

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Przemek_1988

szybko działający kierunkowskaz

#1 Post autor: Przemek_1988 »

Kolega przy swojej zafirze ma następujący problem: "problem z kierunkiem lewym... jak włącze go to zapierdziela jak nie wiem, żarówki wszystkie są dobre, przekaźnik wymieniłem, kostki wysuszyłem opalarką bo mówię pewnie jest zwarcie i woda, wszystkie są suche, masy czyste jak woda, a nadal zapierdziela jak nie wiem, a co najlepsze jak wcisne stop chodzi dobrze.... co to moze byc czego szukać ?" Proszę o pomoc
bykmark

#2 Post autor: bykmark »

Kolego masz zwarcie lub raczej brak masy w lampie TL.
Czy czasem żarowka w lampie TL nie świeci slabiej ?
_MarcuS

#3 Post autor: _MarcuS »

witam, to mój problem, opisał go kolega bo ja nie mogłem coś dodać tematu ;/ sprawdziłem masy już 2razy, wyczyściłem papierem ściernym, i nawet spryskałem WD40 i nicc... nadal bardzo szybko miga, przerywacz też zmieniłem, sprawdziłem miernikiem czy nie ma gdzieś przerwy, przed chwilą włączyłem światła i nie widać nigdzie żeby któraś strona była "słabsza", po prawej stronie mam takie 2 puszki czarne coś jak przerywacze bo jak dam w prawo słychać w jednej typowy dźwięk przerywacza, druga zaś jest z wyglądu taka sama ale ma inne napisy i kostkę i w niej jest cisza... nawet patrzyłem kostkę od przyczepki bo mówię może woda jest, a też się tyczy świateł i też nic.. ani opalarka, ani miernik, ani masa nie dają rady
bykmark

#4 Post autor: bykmark »

Temat poruszany wcześniej http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... eka%BCniki

Poza tym spróbuj zamienić przekaźniki kierunkowskazów miejscami i zobacz co wówczas.
_MarcuS

#5 Post autor: _MarcuS »

zmieniałem już przekaźniki, odwracałem i nic... ale w tym temacie ciekawi mnie to zdanie "Też miałem ostatnio taki problem z szybko migającym lewym kierunkowskazem. Prawy działał normalnie i awaryjne też. Okazało się że przyczyną było zawilgocone gniazdo od przyczepki. Po wyczyszczeniu i wysuszeniu go wszystko wróciło do normy. " myślę że to będzie to , bo raz chciałem podpiąć przyczepkę ale ja mam tam to stare wejście na 13pinów i bardzo możliwe, że dostało się tam coś śniegu (wtedy ładnie sypało) rano rozbiorę całą kostkę... i dam znać co i jak
wadol82

#6 Post autor: wadol82 »

sprawdz jeszcze przełącznik kierunkowskazów, miałem podobny problem w astrze jak włączyłem kierunek to szybko pikał i żarówka szybko migała szukałem wszystkiego tak jak ty i przypadkowo na to trafiłem kiedy manetkie lekko pociągnąłem do góry w granicach połowy tak żeby nie dopuścić do przełączenia
_MarcuS

#7 Post autor: _MarcuS »

Problemem była kostka przyczepki, z drugiej strony był śnieg w środku i dochodziło do zwarki ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”