[B]Ile palą wam CDTi?
Przy wskazaniach z licznika Zafiry: 120km/h obroty około 2250, 130km/h obroty około 2500, 140km/h obroty około 2650. Licznik zaniża prędkość względem nawigacji ponad 10km/h.
Interesuje mnie górna granica obrotów („zdrowych dla silnika”) przy ciągłej jeździ 6-8 godzin po niemieckich autostradach.
Interesuje mnie górna granica obrotów („zdrowych dla silnika”) przy ciągłej jeździ 6-8 godzin po niemieckich autostradach.
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Górna granica na autostradzie to czerwone pole na obrotomierzu, do którego raczej na 6 biegu nie dojedziesz
3tys obrotów (nawet przez kilkaset kilometrów) dieslowi nie zrobi nic złego. Pozostaje kwestia spalania... jeżeli to Ci nie robi różnicy to spokojnie do 3-3,5k RPM możesz latać. Nie wiem dokładnie jaka tam siedzi skrzynia, ale jeżeli ma odpowiednie przełożenia to VMAX osiągniesz przy ok 4 tysiącach.
3tys obrotów (nawet przez kilkaset kilometrów) dieslowi nie zrobi nic złego. Pozostaje kwestia spalania... jeżeli to Ci nie robi różnicy to spokojnie do 3-3,5k RPM możesz latać. Nie wiem dokładnie jaka tam siedzi skrzynia, ale jeżeli ma odpowiednie przełożenia to VMAX osiągniesz przy ok 4 tysiącach.
W czasie długiego weekendu zrobiłem z rodziną 2600 km.
W Zośce 6 osób, załadowana przestrzeń bagażowa plus bagażnik dachowy na relingach.
Średnia prędkość wyliczona przez komputer 87 km/h.
Największa prędkość chwilowa 150 km/h (niemiecka autostrada)
1800 km - autostrady w Niemczech.
800 km - nasze rodzime drogi (w tym 40 km eSki)
Średnie spalanie wg komputera 6.5 l/100km.
Myślę że nie jest to najgorszy wynik jeśli chodzi o spalanie.
W Zośce 6 osób, załadowana przestrzeń bagażowa plus bagażnik dachowy na relingach.
Średnia prędkość wyliczona przez komputer 87 km/h.
Największa prędkość chwilowa 150 km/h (niemiecka autostrada)
1800 km - autostrady w Niemczech.
800 km - nasze rodzime drogi (w tym 40 km eSki)
Średnie spalanie wg komputera 6.5 l/100km.
Myślę że nie jest to najgorszy wynik jeśli chodzi o spalanie.
Witam, właśnie miałem pytać o spalanie, aż znalazłem ten post. Wcześniej już sprawdzałem EGR, wymieniłem termostat (urok tych aut, że lubią padać)...zwierzak2000 pisze:Już wszystko jasne, wtryski miały nastawioną za dużą dawkę paliwa, regulacja pomogła nie dużo kosztowała i jest ok. W tym momencie w mieście około 9,5 litra średnia prędkość 32km/h a poza miastem około 7,5 litra średnia prędkość 75km/h.
Moja Zośka (auto z DPF) pali na mieście 11 - 12,5 L/100 (na trasie potrafi palić nawet ok 6L)... Te wyższe, wartości, to jak żona tylko jeździ
I nikt mi nie potrafił pomóc, oprócz stwierdzenia, że za dużo pali... Zośka, ostatnimi czasy głównie jeździ tylko po mieście (gdzie jest sporo wzniesień)... Ja wiem, że silnik na tak krótkich odcinkach się nie dogrzewa i dlatego dużo pali, ale żeby aż tak?? Może faktycznie, trzeba sprawdzić te wtryski... I tu pytanie do kolegi, którego post cytuje. Gdzie to robił?? W ASO Opla, czy w niezależnym serwisie? I mniej więcej ile taka przyjemność kosztuje?
Z góry dzięki.
[ Dodano: Wto Lut 12, 2013 10:30 ]
Sorki, z pisanie posta pod postem, ale chciałem go podbić celem przypomnienia. Może ktoś inny mi postara się odpowiedzieć?