Amortyzatory przód - tył - co polecacie
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Ostatnio byłem na przeglądzie i wyszło, że tylny prawy amortyzator jest wywalony.
Wyszło, że ma 33% lewy miał 63%.
Oczywiście mistrz od przeglądu stwierdził, że nie może tak być-ale obok jest warsztat ( oczywiście zaprzyjaźniony ) i można tam naprawić usterkę i nie trzeba będzie jechać jeszcze raz na przegląd i dodatkowo płacić.
Nie bardzo chciało mi się kombinować więc się zgodziłem.
Wymienili na KAYABA KYB 343308 gazowo olejowe w cenie po 150 zł sztuka i 80 zł za wymianę.
Poszukałem w necie na wiadomym portalu aukcyjnym i najtaniej znalazłem ten amorki za 104 zł sztuka plus 17 zł przesyłka.
Jak widać przycięli trochę na cenie i 80 zł jak za odkręcenie 4 śrub to też niemało.
(Chyba jakiś sknera jestem :> )
Ale prawdę powiedziawszy zmierzam do tego, że po wymianie pojechałem z powrotem na stację diagnostyczną-Oczywiście tą zaprzyjaźnioną z warsztatem i okazało się, że sprawność nowych amortyzatorów z tyłu wynosi 68% i 69 %.
Poprosiłem ponadto o sprawdzenie przednich amortyzatorów.
Wynik 76% i 74%
Samochód mam od ponad roku, amortyzatorów z przodu nie wymieniałem a i poprzedni właściciel nie chwalił się aby je wymieniał.
Po przejrzeniu Allegro znalazłem amorki BILSTEIN-a taniej niż Kayaba u mechanika
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... Poka%C5%BC
Co wy na to?
Chyba się trochę zfrajerowałem
Ostatnio byłem na przeglądzie i wyszło, że tylny prawy amortyzator jest wywalony.
Wyszło, że ma 33% lewy miał 63%.
Oczywiście mistrz od przeglądu stwierdził, że nie może tak być-ale obok jest warsztat ( oczywiście zaprzyjaźniony ) i można tam naprawić usterkę i nie trzeba będzie jechać jeszcze raz na przegląd i dodatkowo płacić.
Nie bardzo chciało mi się kombinować więc się zgodziłem.
Wymienili na KAYABA KYB 343308 gazowo olejowe w cenie po 150 zł sztuka i 80 zł za wymianę.
Poszukałem w necie na wiadomym portalu aukcyjnym i najtaniej znalazłem ten amorki za 104 zł sztuka plus 17 zł przesyłka.
Jak widać przycięli trochę na cenie i 80 zł jak za odkręcenie 4 śrub to też niemało.
(Chyba jakiś sknera jestem :> )
Ale prawdę powiedziawszy zmierzam do tego, że po wymianie pojechałem z powrotem na stację diagnostyczną-Oczywiście tą zaprzyjaźnioną z warsztatem i okazało się, że sprawność nowych amortyzatorów z tyłu wynosi 68% i 69 %.
Poprosiłem ponadto o sprawdzenie przednich amortyzatorów.
Wynik 76% i 74%
Samochód mam od ponad roku, amortyzatorów z przodu nie wymieniałem a i poprzedni właściciel nie chwalił się aby je wymieniał.
Po przejrzeniu Allegro znalazłem amorki BILSTEIN-a taniej niż Kayaba u mechanika
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... Poka%C5%BC
Co wy na to?
Chyba się trochę zfrajerowałem
-
- Przeglądacz
- Imię: Rob
- Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
- Oznaczenie silnika: X18XE1
witam w zeszłym tygodniu byłem na przeglądzie i przy sprawdzeniu przednich amorków wyszło mi po 63% czy tak powinno być czy może powinny być mocniejsze jeśli tak to jakie polecacie w miare dobrej firmy a żeby nie były zbyt drogie
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kup coś solidnego: BILSTEIN, SACHS ewentualnie KYB = będziesz zadowolony.marco1067 pisze:A co sądzicie o amortyzatorach na przód firmy DECKERMANN czy jakoś tak?
Jeżeli chodzi o denckermann, chcieli mi wcisnąć w sklepie tarcze i klocki, ale to podobno niemiecka chińszczyzna i mechanik mi odradził montowania wynalazków.
Chociaż czytałem też pozytywne opinie o tej firmie. Nigdy nie miałem nic tej firmy, więc nie mogę powiedzieć jakie są faktycznie, ale osobiście nie eksperymentuje, kupują to co dobre, nawet jeżeli jest droższe.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.