Blokada we wlewie(rurze) paliwa.

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
aqua

Blokada we wlewie(rurze) paliwa.

#1 Post autor: aqua »

Wczoraj wracając z trasy zatrzymałem się do machającego faceta przy zafirce A .Okazało się że ma pusty bak do cpn-u daleko ale gościu miał w bagażniku wężyk do spuszczania paliwa.Ale tutaj kiszka bo wężyk wszedł może jakieś 60-70 cm i koniec. Tutaj mam pytanie czy to norma w zafirze b czy też mam coś skopane w rurze ?
p.s. oczywiście pojechałem z kolesiem po 5 litrów ropki na cpn.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: Bodek »

Tak, nie tylko w Oplach tak jest.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

aqua

#3 Post autor: aqua »

Dzięki Bodek myślałem że mam porobione jakieś modyfikacje , a tak z innej beczki to jak służba celna ma sprawdzić czy w baku jest legalne paliwo?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#4 Post autor: Bodek »

aqua pisze:Dzięki Bodek myślałem że mam porobione jakieś modyfikacje , a tak z innej beczki to jak służba celna ma sprawdzić czy w baku jest legalne paliwo?
Tego Ci nie powiem, ale ostatnio chciałem odlać troszkę z pewnego fiata :lol: i też nie dało rady.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

adam

#5 Post autor: adam »

Celnicy do nowszych aut z wężykami nie podchodzą ,najlepiej im łapać stare i ciężarówki.21 lat temu w Szwecji policjant w czasie kontroli przyłożył mi tester wielkości pudełka zapałek do filtra paliwa i odrazu wyświetliło się co mam w baku.U nas dzisiaj biorą próbki i sprawdzają markerami czy niema znacznika.Polska to Jest Dziwny Kraj.

Gruka

#6 Post autor: Gruka »

a czy wogóle komuś już sprawdzało ITD paliwo? Nie mają czasu na małe autka

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#7 Post autor: Bodek »

Mnie sprawdzali w Sprinterze na autostradzie niemieckiej - wszystko było OK, akurat przed kontrolą tankowałem u nich :lol:

aqua

#8 Post autor: aqua »

No dobra a czy jak nie mają podejścia przez wlew to czy mogą rozpinać układ np. przy filtrze paliwa?

adam

#9 Post autor: adam »

NIe mogą rozbierać,demontować itp.- tylko pobrać próbkę ze zbiornika przez wlew.Gdyby zaczeli kombinować (czasami próbują) Zarządaj zaświadczenia z serwisu Twojej marki auta o ukończonym kursie obsługi w/w samochodu.Odpuszczają.

aqua

#10 Post autor: aqua »

adam chyba tu się mylisz troszkę pobuszowałem u wujka google i znalazłem dziennik ustaw
w sprawie kontroli paliw oto fragment

Na podstawie art. 46 ust. 6 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o Służbie Celnej (Dz. U. Nr 168, poz. 1323) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1.Kontrolę rodzaju paliwa znajdującego się w zbiorniku pojazdu lub innego środka przewozowego, zwanych dalej "pojazdem", przeprowadza funkcjonariusz celny, zwany dalej "funkcjonariuszem", poprzez:
1) próbę kwasową;
2) pobranie próbki paliwa i przekazanie jej celem przeprowadzenia analizy dokonywanej przez wyspecjalizowane laboratorium celne albo inne laboratorium, które uzyskało akredytację, na zasadach określonych w przepisach o systemie oceny zgodności, do wykonywania badań jakości paliwa.
2.W celu przeprowadzenia kontroli, o której mowa w ust. 1, funkcjonariusz w obecności kierującego pojazdem pobiera ze zbiornika pojazdu próbkę paliwa w niezbędnej ilości, jednak nie większej niż 0,5 l. W przypadku braku możliwości pobrania próbki paliwa ze zbiornika pojazdu, próbkę można pobrać z przewodów paliwowych.

adam

#11 Post autor: adam »

Do grzebania przy przewodach paliwowych nowszych aut nie wystarczy być "Funkcjonariuszem Służby Celnej" lepiej być mechanikiem.Byłem świadkiem kontroli prz której kierowca auta stwierdził że ma 5-cio letnią gwarancje na auto i do rozkręcania zażyczył sobie serwis lub pisemną gwarancję od celnika,że wezmie na siebie odpowiedzialność o ile z samochodem po kontroli będą jakieś problemy.Odpuścili odrazu.Boją się dotykać nowych aut. Radzę się nie dawać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”