[TUT/A] Montaż/Wymiana głośników w tylnych drzwiach
Moderator: Sebu$
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
[TUT/A] Montaż/Wymiana głośników w tylnych drzwiach
Montaż/Wymiana głośników w tylnych drzwiach wraz z wygłuszeniem
Przedstawiam Wam krótki, a zarazem chyba szczegółowy przebieg + opis, procesu wymiany głośników z tyłu.
Ja musiałem wymienić swoje, ponieważ stare strasznie trzeszczały.
Lewy jeszcze był ok, ale widać na nim ślady pęknieć itp.
Ale za to po prawym to już widać, że nadgryzł go ząb czasu
Dla lepszej jakości dźwięku zamontowałem taki zestaw:
Głośniki: Powerbass S-5C
Mata wygluszająca: SOUDAL 10mx30cm (pozostała mi jeszcze mniejsza połowa)
Montaż przebiegł w następujący sposób:
Wszelkie miejsca w których ukrywają się śruby widoczne są na zdjęciach
Najgorzej jest wymontować ten element, ponieważ zamocowany je na plastikowy zatrzask:
Z demontażem tego uchwytu zeszło mi najwięcej czasu.
Później już było z górki
Po odkręceniu śrub mocujących tapicerke, czas na zaczepy (jest ich bodajże 6 jak dobrze pamiętam) - trzeba energicznie, ale nie za mocno pociągnąć tapicerke do siebie po jej bokach.
Gdy wszystkie śruby i spinki będą zdemontowane należy:
1. Opuścić szybe na maxa
2. Odgiąć nieco tapicerke do siebie
3. Próbować wysunąć tapicerke w góre - na górze tapicerki jest uszczelka, która się zazębia z drzwiami więc może to ciężko iść.
Gdy nie uda się wyjąć tapicerki razem z uszczelką nie ma co się przejmować, gdyż uszczelka jest mocowana na metalowe spinki do tapicerki więc można ją później spokojnie przyczepić.
Tak przygotowany boczek zdejmujemy:
I czyścimy wszystko co brudne (na zdjęciu nie widać już foli, ponieważ wcześniej ją zdemontowałem) - do czyszczenia użyłem benzyny ekstrakcyjnej i poświęciłem na to troche czasu.
Ja przykleiłem wygłuszenie od wewnątrz:
Oraz od zewnątrz
A to już prawie złożony zestaw:
Dystans dodatkowo uszczelniłem gąbką (taką jaką używa się pakowania paczek ale można też użyć gąbki pod panele)
Po złożeniu wszystkiego w całość okazało się że mata nieco wystaje poza tapicerke, ale jakoś ją odciąłem.
Z drugą stroną poszło mi o wiele szybciej, bo już wiedziałem "co i jak"
Końcowy efekt przerosł moje oczekiwania
Gdyby ktoś miał jakieś pytania, zapytania itp. to śmiało pytać
Przeczytaj również:
Wymiana głośników w przednich drzwiach
Pozdrawiam
GOTI
Przedstawiam Wam krótki, a zarazem chyba szczegółowy przebieg + opis, procesu wymiany głośników z tyłu.
Ja musiałem wymienić swoje, ponieważ stare strasznie trzeszczały.
Lewy jeszcze był ok, ale widać na nim ślady pęknieć itp.
Ale za to po prawym to już widać, że nadgryzł go ząb czasu
Dla lepszej jakości dźwięku zamontowałem taki zestaw:
Głośniki: Powerbass S-5C
Mata wygluszająca: SOUDAL 10mx30cm (pozostała mi jeszcze mniejsza połowa)
Montaż przebiegł w następujący sposób:
Wszelkie miejsca w których ukrywają się śruby widoczne są na zdjęciach
Najgorzej jest wymontować ten element, ponieważ zamocowany je na plastikowy zatrzask:
Z demontażem tego uchwytu zeszło mi najwięcej czasu.
Później już było z górki
Po odkręceniu śrub mocujących tapicerke, czas na zaczepy (jest ich bodajże 6 jak dobrze pamiętam) - trzeba energicznie, ale nie za mocno pociągnąć tapicerke do siebie po jej bokach.
Gdy wszystkie śruby i spinki będą zdemontowane należy:
1. Opuścić szybe na maxa
2. Odgiąć nieco tapicerke do siebie
3. Próbować wysunąć tapicerke w góre - na górze tapicerki jest uszczelka, która się zazębia z drzwiami więc może to ciężko iść.
Gdy nie uda się wyjąć tapicerki razem z uszczelką nie ma co się przejmować, gdyż uszczelka jest mocowana na metalowe spinki do tapicerki więc można ją później spokojnie przyczepić.
Tak przygotowany boczek zdejmujemy:
I czyścimy wszystko co brudne (na zdjęciu nie widać już foli, ponieważ wcześniej ją zdemontowałem) - do czyszczenia użyłem benzyny ekstrakcyjnej i poświęciłem na to troche czasu.
Ja przykleiłem wygłuszenie od wewnątrz:
Oraz od zewnątrz
A to już prawie złożony zestaw:
Dystans dodatkowo uszczelniłem gąbką (taką jaką używa się pakowania paczek ale można też użyć gąbki pod panele)
Po złożeniu wszystkiego w całość okazało się że mata nieco wystaje poza tapicerke, ale jakoś ją odciąłem.
Z drugą stroną poszło mi o wiele szybciej, bo już wiedziałem "co i jak"
Końcowy efekt przerosł moje oczekiwania
Gdyby ktoś miał jakieś pytania, zapytania itp. to śmiało pytać
Przeczytaj również:
Wymiana głośników w przednich drzwiach
Pozdrawiam
GOTI
Ostatnio zmieniony 04 lip 2016, 11:44 przez GOTI, łącznie zmieniany 4 razy.
- GOTI
- Zafiromaniak
Posiada "klej", ponieważ jest to mata dekarska.vide84 pisze:teraz już pytam w odpowiednim temacie
Ta mata ma ma jakiś klej czy np kleiłeś to na taśmę jakąś?
Przyklejasz dociskasz i gotowe
Przykładowa aukcja
- GOTI
- Zafiromaniak
Tak jest ona sporo cieńsza od tej, którą podałeś. Moja ma nie całe 2mm.vide84 pisze:a i jeszcze jedno
gdzieś tutaj na forum przeczytałem że ktoś tam wygłuszał matam i kałczukowymi K-flex 6mm
dlaczego akurat wybrałeś SOUDAL ma jakieś lepsze włąściwości czy kierowałeś się np grubością bo jest sporo cieńsza a może były jeszcze jakieś inne kryteria?
Przykleiłem taką mate, ponieważ załatwiłem ją taniej niż cena rynkowa.
Osoba od której ją odkupiłem zastosowała taką z tyłu (chwaliła ją sobie i ja sam też chwale) i miała zamiar też zastosować z przodu, ale... wyszło inaczej.
Są inne profesjonalne już maty wygłuszające, sprawdź sam na alledrogo tylko też kosztują swoje.
Znów się przymierzam do wygłuszenia drzwi
Tutorial rewelacja bo wcześniej nie napisałem
Tak sobie rozmyślam i wydaje mi się że aby efekt był jak najlepszy to należałoby:
A co do tej maty 6 mm to w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... %B3uszenie
Panowie wytłumilii drzwi tak jak Ty (po przez "usztywnienie" części metalowych a tym samym zabezpieczeniu ich przed wpadaniem w rezonans i polepszeniem jakości akustycznej) a wygłuszyli boczki drzwi.
Teraz należałoby zrobić Część którą wykonał Sebastian (czyli wytłumienie) oraz dodatkowo cześć z w/w linku (wygłuszenie)
Sorki Sebastian że w Twoim Temacie ale nie wiedziałem gdzie to upchnąć...
Mam nadzieję że ktoś zweryfikuje moje rozważania
a jak dzieciaki wyzdrowieją to postaram się tym zająć
Tutorial rewelacja bo wcześniej nie napisałem
Tak sobie rozmyślam i wydaje mi się że aby efekt był jak najlepszy to należałoby:
A co do tej maty 6 mm to w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... %B3uszenie
Panowie wytłumilii drzwi tak jak Ty (po przez "usztywnienie" części metalowych a tym samym zabezpieczeniu ich przed wpadaniem w rezonans i polepszeniem jakości akustycznej) a wygłuszyli boczki drzwi.
Teraz należałoby zrobić Część którą wykonał Sebastian (czyli wytłumienie) oraz dodatkowo cześć z w/w linku (wygłuszenie)
Sorki Sebastian że w Twoim Temacie ale nie wiedziałem gdzie to upchnąć...
Mam nadzieję że ktoś zweryfikuje moje rozważania
a jak dzieciaki wyzdrowieją to postaram się tym zająć
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Demontaż tapicerki drzwi przednich jest opisany w książce Sam Naprawiam od strony 247, jeżeli nie masz książki napisz tu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14&start=330JaJachu pisze:Witam,
a jak wymienić głośnik niskotonowy w drzwiach przednich,
trzeba demontować całą tapicerkę czy wystarczy odkręcić te 3 śrubki od dołu i osłona głośnika i kieszeń można jakoś zdjąć?
pozdrawiam
powinno to pomóc, jest w miarę opisane.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.