Zafira B CNG kilka pytań
-
iskat1973
Opel Zafira B cng na taxi..
Witam znawców i koneserów Opla Zafiry po raz pierwszy. Jak w temacie co sądzicie o Zafirce na gaz ziemny z l.2006-2007 na taxi w Wawie ( only 1 stacja niestety ). Chciałbym usłyszeć wszystkie + i - nt. tego auta, czego moge sie spodziewać po takim aucie używanym z przebiegiem np. 100 tyś km. Chce się wreszcie przełamać jako zatwardziały "dizlowiec" do innego sposobu zasilania silnika. Za wszystkie rady będę very wdzięczny. Pozdrawiam i dzięki.....
-
kicaj
-
Lorry
Lata tego mnóstwo w DE na taryfach i jakos specjalnie na to nie narzekają, wersje na taryfe mają "skóre" i brak jakichś większych fajerwerków wypasowych wiec psuć się nie powinny, silnik sprawdzony od dobrych kilku lat już jeździ, w ZA też był, wiec myślę że gdyby był zły to by tego korporacje nie kupowały. Napewno osiągi szału nie będa robiły (z 14 sek do setki), ale taniutko będzie
Chyba zeby kupić nowiutką w wersji CNG turbo, tam już 150KM i żwawo jeździ ale i wieksze komplikacje techniczne.
Niestety nie wiem jak z 7 miejscami: Czy tam są butle czy gdzieś indziej.
Zawieszenie jest proste w budowie i naprawach (z przodu McPherson, z tyłu belka niezniszczalna), a jeździ całkiem ładnie, wg TopGear jedno z lepszych zawieszeń wśród minivanów, fajnie się siedzi, wysoko, nie trzeba duzo miejsca do parkowania, generalnie auto warte pochwały, a zasieg na CNG to ok 400km
i 14l benzynowej rezerwy
Jeśli jest ciepło to auto zapala na CNG, odpada tu wiec jazda na beznynie jak przy LPG, no i sama instalacja jest fabryczna a nie drutowana wiec wszystko jest elegancko
Na taryfę będzie w sam raz
Niestety nie wiem jak z 7 miejscami: Czy tam są butle czy gdzieś indziej.
Zawieszenie jest proste w budowie i naprawach (z przodu McPherson, z tyłu belka niezniszczalna), a jeździ całkiem ładnie, wg TopGear jedno z lepszych zawieszeń wśród minivanów, fajnie się siedzi, wysoko, nie trzeba duzo miejsca do parkowania, generalnie auto warte pochwały, a zasieg na CNG to ok 400km
Jeśli jest ciepło to auto zapala na CNG, odpada tu wiec jazda na beznynie jak przy LPG, no i sama instalacja jest fabryczna a nie drutowana wiec wszystko jest elegancko
Na taryfę będzie w sam raz
-
BajBus
butle są w miejscu koła zapasowego (bynajmniej z ZA tak jest) więc 7 miejsc jest.Lorry pisze:Niestety nie wiem jak z 7 miejscami: Czy tam są butle czy gdzieś indziej.
Znajoma w pracy ma Zośkę z CNG i we wrocku też jest tylko jedna stacja, ale auto sobie bardzo chwali, jeśli chodzi o cenę eksploatacji,
jedynie jak kiedyś czytałem na naszym forum ceny niektórych części do CNG powalają, a z zamiennikami problem bo mało tego...
-
dejna
-
Maciek
-
Anony Mous
Jezdzilem grand cheeroki z taka instalacja - super sprawa, tylko zasieg faktycznie relatywnie niewielki.Maciek pisze:Coś mi się kiedyś o oczy obiło, że ok 10k zł. kosztuje przyłącze do domowej instalacji.
Po Wawie myślę, że ze 200 km. jest do zrobienia, czyli pewnie codziennie na Kasprzaka będziesz musiał podjeżdżać
Domowa instalacja to ok. 10 k PLN, ale niestety za jej pomoca zatankujesz znacznie mniej, niz na kasprzaka (domowy kompresor ma znacznie nizsze cisnienie, niz na stacji, a CNG ciezko jest sprezyc - stad tez takie monstrualne butle sa potrzebne).
Wiem, ze duzo czerwonych seatow Taxi jezdzi na CNG - zawsze mozesz zagadac taxi-kolegow, jak to sie spisuje w miescie....
Pozdr,
-
iskat1973
A po jakimś czasie wizyta gościa z gazowni ( przecież się zorientują po zużyciu gazu ) a po nim gość z urzędu skarbowego... I domiar wszak tankowałem gaz ziemny bez akcyzy co jest niedozwolone.Maciek pisze:Coś mi się kiedyś o oczy obiło, że ok 10k zł. kosztuje przyłącze do domowej instalacji.
Po Wawie myślę, że ze 200 km. jest do zrobienia, czyli pewnie codziennie na Kasprzaka będziesz musiał podjeżdżać
Mieszkam na Woli w okolicach Kasprzaka i na fajrant bym tankował.
//podkreślenie było zbędne
Ostatnio zmieniony 05 sty 2010, 18:09 przez iskat1973, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kicaj
-
Maciek
Dobrze, że masz blisko do stacji, jest to jakiś plus.iskat1973 pisze:
A po jakimś czasie wizyta gościa z gazowni ( przecież się zorientują po zużyciu gazu ) a po nim gość z urzędu skarbowego... I domiar wszak tankowałem gaz ziemny bez akcyzy co jest niedozwolone.
Mieszkam na Woli w okolicach Kasprzaka i na fajrant bym tankował.
Co do domowej instalacji to CHYBA jest ona legalna i auto do własnych potrzeb można tankować w ten sposób (pewien nie jestem, z półtora roku temu się tym bardziej interesowałem).
Coś kiedyś państwo próbowało jakimś specjalnym podatkiem CNG obłożyć ale chyba im nie wyszło...
-
Lorry
-
iskat1973
Dałbyś rabat jakbyś nie miał konkurencji ????? Bo ja nie.......nie liczę na to.Lorry pisze:Jak masz blisko tej stacji to codziennie z rana czy zjeżdzajac na sen itp. zatankować i śmigać, a pewnie jako taxi jeszcze mozna by jakis rabat stałokliencki wyrwać
Jako że sam jeżdżę na taxi to chciałbym kupić zafirę B w budyniu tj. niemieckie taxi. Czy te auto różni sie czymś od auta cywilnego oprócz gustownego koloru
-
Lorry
Nie puści Cie z torbami
, jak chcesz exTaryfe z Niemiec to bedzie miała moze jakieś Webasto no i taksówkową czarną skóre, plus może jakieś kable pod te Wasze instrumenty pokładowe
A czy np. w Wawie nie jeżdża autobusy miejskie na CNG? W krK tak jest i tankujesz bezpośrednio na stacji należącej do PGNiG wiec mają niższa marże niż inne
może warto by popytać i ew, razem z autobusami tankować
A czy np. w Wawie nie jeżdża autobusy miejskie na CNG? W krK tak jest i tankujesz bezpośrednio na stacji należącej do PGNiG wiec mają niższa marże niż inne
-
shell'a
proszę bardzo -iskat1973 pisze:Czy te auto różni sie czymś od auta cywilnego oprócz gustownego koloru![]()
???
https://secure.opel.de/dialog/catalogue/brochure.act
-
kicaj
od paru lat budyniowy kolor juz nie jest obowiazkowy na taksowke, wiec mozesz znalezc i inny kolor. zazwyczaj takie wersje n ataxi sa super wyposazone pod wzgledem komfortu...iskat1973 pisze:ako że sam jeżdżę na taxi to chciałbym kupić zafirę B w budyniu tj. niemieckie taxi. Czy te auto różni sie czymś od auta cywilnego oprócz gustownego koloru![]()
???