Głośna praca klimatyzacji po dłuższym nieużytkowaniu

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Daniel243
Debiutant
Imię: Daniel
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Głośna praca klimatyzacji po dłuższym nieużytkowaniu

#1 Post autor: Daniel243 »

Witam
Po dłuższym nieużytkowaniu klimatyzacji w okresie zimowym (około 50 dni) włączyłem klimatyzacje i mam wrażenie że za gośno pracuje sprężarka pod maską, trudno jest ocenić czy dobrze działa bo temperatury na zewnątrz jeszcze na to nie pozwalają ale dobrze słychać buczenie spod maski może to złudzenie a może sygnał że trzeba do mechanika ? W zeszłym roku dzałała bardzo dobrze, pilnowałem również by co miesiąc lub dwa właczyć klime dla przesmarowania układu i utrzymania kondycji uszczelek. Co radzicie koledzy poczekać do pierwszych upałów czy szukać mechnika. A tak na marginesie może ktoś polecić dobrego mechanika od klimy w krakowie ?

borewicz
Bywalec
Model:

#2 Post autor: borewicz »

Nabijasz klime co 2-3 lata? Ja w omedze (moim poprzedim aucie) nie nabijałem i którejś wiosny jak włączyłem klimę to miałem podobne objawy. Okazało się że jest już za mało czynnika do odpowiedniego smarowania kompresora, a o dziwo, klimatyzacja chłodziła. skończyło się niestety regeneracją kompresora i od tej pory nabijam klime regularnie co dwa lata. Nawet jeśli uzupełniałeś czynnik regularnie zawsze mógł wystąpić jakiś wyciek więc udałbym się do mechanika. Niestety nie mogę żadnego polecić w twojej okolicy.

Skasowany użytkownik 8511

#3 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Po dłuższym nieużytkowaniu też włączyłem i na początku pracuje głośno ale później się uciszyło i działa,mrozi.A klima była nabijana w sierpniu.

kołatek

#4 Post autor: kołatek »

Moja klima też strasznie głośno pracuje (buczy, łuczy). Tak było już w zeszłym roku i niedługo po serwisie klimy, teraz jest jeszcze gorzej. Co robić, czekać?

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#5 Post autor: franki »

Ja tak mam odkąd mam Zośkę.. Serwisuję regularnie , klima chodzi więc się nie przejmuję
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

matix-184

#6 Post autor: matix-184 »

Moja klima też bardzo głośno pracuje.
a na postoju co jakiś czas włącza się takie buczenie że aż autem trzęsie

cieniassss

#7 Post autor: cieniassss »

to u mnie to samo, jęczy jak stara lodówka ;)

matix-184

#8 Post autor: matix-184 »

myślałem że tam jest coś zatarte w tym agregacie jakies łożysko albo cos nie wiem czy to jest możliwe. Będę musiał podjechać na jakiś serwis zapytać czy to jest normalne.

smaru

#9 Post autor: smaru »

to buczenie to pewnie wentylator się włącza na wyższym biegu - u mnie sprężarka jęczała kilka sekund po włączeniu na początku ale przy uzupełnianiu klimy mechanik dodał większą ilość smarowidła i przestało jęczeć...

lukaszku

#10 Post autor: lukaszku »

U mnie też huczy głośno, jestem umówiony na sprawdzenie u fachowca. Jeżeli chodzi o polecenie to tylko w All Happy ul Macedońska 9.
Robiłem tam wcześniejsze swoje auto oraz polecałem kilku osobom. Każdy był zadowolony.
Wg mnie jedyni fachowcy od klimy.

lukaszku

#11 Post autor: lukaszku »

no i po ptokach. Okazało się, że kolesie którzy wcześniej wymienili mi skraplacz, nie dali oleju do sprężarki. Teraz juz wszystko działa ładnie i cichutko.

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#12 Post autor: tOmki »

Też tak macie że jak spadła temperatura na zewnętrza to klimatyzacji zaczęła jakby głośniej chodzić. Do tego Jakiś takie dziwne dźwięki zaczęła wydawać.

ps. Klimatyzacja użytkowana cały czas bez większych przerw
ZB Obrazek
ZC Obrazek

merho
Przeglądacz
Imię: maciej
Auto: zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#13 Post autor: merho »

witam, podepnę sie tutaj,
koledzy dziś zauważyłem, poczułem głośną pracę klimatyzacji, przez chwile myślałem że to silnik, ale po wyłączeniu klimatyzacji dźwięk drgań ustał. Nie czuję drgań w kabinie czy na kierownicy porostu słychać taki nietypowy wibrujący dźwięk, głośniejszy od pracy silnika. Nic nie wyje czy szura, tylko te drgania.
Zastanawiam się czy to symptom jakiejś awarii czy może po prostu klimatyzacja wymaga nabicia? trudno mi stwierdzić czy to jest to samo co u was. Planowałem serwis klimy w sierpniu przy pełnym przeglądzie przed wyjazdem urlopowym, ale może muszę to zrobić wcześniej.
Czy udało wam się znaleźć rozwiązanie na ten problem?

Skasowany użytkownik 16406

#14 Post autor: Skasowany użytkownik 16406 »

Moja też wyje a raczej wentylator nieraz jak stoję na światłach i na chwile wentylator przestanie pracować to jest spokojnie ale zaraz znowu się włącza i wyje nie wiem jak u was ale u mnie na klimie strasznie się dławi silnik tzn. jak dojeżdżam do skrzyżowania zwalniam i wciskam sprzęgło to silnik się przydusza obroty spadają do jakichś 500 po czym wracają same nie wiem czy to normalne

peyo

#15 Post autor: peyo »

U mnie słychać klime odgłos jakby zatartego łożyska lub braku smarowania przy wchodzeniu na obroty 3 tyś. i więcej wyje.. Może faktycznie mało oleju jest w układzie.

All happy polecam bardzo. Wykryli mi dwie usterki w ukl.klimy i chłodzenia. Ale trzeba ich sprawdzać bo za pierwszym podejściem powiedzieli, że jest OK a nie było.

Czy przypadkiem pasek wieloklinowy nie dostaje w tyłek przez większe opory z powodu klimy? Dziś po trasie po wyłączeniu klimy doszedl mi nowy stukot z okolic silnika czy to od paska? Czy raczej KZFR w benzynie 1.8? Stukot jest przy rozgrzanym silniku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”