Sprawdzanie Przebiegu. Pytania
Moderator: Tunio999
-
ARISS
Sprawdzanie Przebiegu. Pytania
Witam naczytałem się o sprawdzaniu przebiegu i powiem że chyba nie ma żadnego sposobu na 100%.
Mam taki pomysł,jak znajdujemy auto z książką serwisową poprosić o jej udostępnienie albo żeby sprzedawca zdjęcie na meila przesłał. spisać z niej przebieg auta ,nr nadwozia,date kiedy była na serwisie,numer tel do serwisu w niemczech.Zadzwonić i zapytać czy takowe auto było wtedy i wtedy z takim przebiegiem na serwisie czy to jest wiarygodne. Co o tym sądzicie? Praktykował to już ktoś? Czy to sposób warty zachodu?
Dzięki za rozwinięcie i odpowiedzi. Arek
Mam taki pomysł,jak znajdujemy auto z książką serwisową poprosić o jej udostępnienie albo żeby sprzedawca zdjęcie na meila przesłał. spisać z niej przebieg auta ,nr nadwozia,date kiedy była na serwisie,numer tel do serwisu w niemczech.Zadzwonić i zapytać czy takowe auto było wtedy i wtedy z takim przebiegiem na serwisie czy to jest wiarygodne. Co o tym sądzicie? Praktykował to już ktoś? Czy to sposób warty zachodu?
Dzięki za rozwinięcie i odpowiedzi. Arek
Ostatnio zmieniony 10 mar 2013, 13:49 przez ARISS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
firek
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
ARISS, nie do końca rozumiem twoje pytanie:
sprawdzenie rocznika auta jest proste-sprawdzasz daty na szybach i rocznik auta wiadomy, zresztą sprzedający zreguły nie ukrywają rocznika pojazdu, czasami ubarwiaja pisząc date pierwszej rejstracji ale wtedy małym druczkiem jest i podany rocznik...
Wydaje mi się bardziej ze chodzi Ci o sprawdzanie przebiegu i podana przez Ciebie procedura może być dosyć wiarygodna ale jednak czasochłonna. Większość sprzedających jeśli autao książkę posiada wrzuca jej foty więc wtedy tylko oglądamy, spisujemy i robimy swoje
sprawdzenie rocznika auta jest proste-sprawdzasz daty na szybach i rocznik auta wiadomy, zresztą sprzedający zreguły nie ukrywają rocznika pojazdu, czasami ubarwiaja pisząc date pierwszej rejstracji ale wtedy małym druczkiem jest i podany rocznik...
Wydaje mi się bardziej ze chodzi Ci o sprawdzanie przebiegu i podana przez Ciebie procedura może być dosyć wiarygodna ale jednak czasochłonna. Większość sprzedających jeśli autao książkę posiada wrzuca jej foty więc wtedy tylko oglądamy, spisujemy i robimy swoje
-
ARISS
-
Maciek
-
ARISS
-
ARISS
-
adyn
Zastanawiam się własnie nad jednym samochodem. Po zapoznaniu się z danymi i różnymi sprawdzeniami pojawiły się jakieś nieścisłości i rozbieżności co do jego kraju pochodzenia i serwisowania. Odszukałem więc przez googla stronę dealera niemieckiego, który serwisował samochód (na pieczątce była nazwa + miasto) i napisałem po niemiecku krótkiego e-maila podając numer VIN i prośbą o potwierdzenie, czy dany samochód był u nich serwisowany.
Jeszcze tego samego dnia dostałem zwrotnie krótką informację.
Tak samochód był serwisowany i pod tym lista data / przebieg co odpowiadało z tym co było w książce.
Tak więc można
Pewnie nie zawsze i nie wszyscy odpiszą, ale spróbować warto.
Mi to trochę pozwoliło rozwiać pewne wątpliwości...
Adyn
Jeszcze tego samego dnia dostałem zwrotnie krótką informację.
Tak samochód był serwisowany i pod tym lista data / przebieg co odpowiadało z tym co było w książce.
Tak więc można
Mi to trochę pozwoliło rozwiać pewne wątpliwości...
Adyn