instrukcja obsługi klimatronika po polsku. Czy ktoś ma?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kicaj

#16 Post autor: kicaj »

jacek2308 pisze:tam gdzie jest tryb tzw. odraszania przedniej szyby (czyjakoś tak to się zwie) to faktycznie klima powinna startować ale w ZA tego "niet".
o to mi chodzilo, ale nie wiedzialem jak to dziala w ZA...
thnx

wiesio81

#17 Post autor: wiesio81 »

kupiłem auto mowa o ZB i teraz chciałem sprawdzić czy klima działa, dziś jest +6st czy klima powinna sie włączyć czy nie???panowie a od jakiej temp plusowej zewnętrznej zaczyna działać klima w oplu?? i jeszcze jedno pytanie, na wyświetlaczu cały czas mam tryb eco, jak go wyłączyć bo takowego przycisku nie moge znaleźć ????a podobno na eco klima nie bedzie działaś

otko
Bywalec
Imię: wojtek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#18 Post autor: otko »

wiesio81 pisze:kupiłem auto mowa o ZB i teraz chciałem sprawdzić czy klima działa, dziś jest +6st czy klima powinna sie włączyć czy nie???panowie a od jakiej temp plusowej zewnętrznej zaczyna działać klima w oplu?? i jeszcze jedno pytanie, na wyświetlaczu cały czas mam tryb eco, jak go wyłączyć bo takowego przycisku nie moge znaleźć ????a podobno na eco klima nie bedzie działaś
powinna się włączyć, ja mam włączoną cały czas i dzisiaj jadąc przy -2 st klima się załączyła, wystarczy ustawić dośc niską temp i postawic auto przodem do słonca (klimatronik), a powinna sie włączyć

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#19 Post autor: MieHor »

Jeśli klima jest w trybie ECO, tzn. że w opcjach klimy jest ona odhaczona (wyłączona), można to zmienić naciskając środkowe pokrętło, na wyświetlaczu pokaże się okno opcji klimy, kręcąc tym pokrętłem wybieramy to co nas interesuje, w celu zatwierdzenia naciskamy to pokrętło i wychodzimy z ustawień.

wiesio81

#20 Post autor: wiesio81 »

dzięki bardzo, wyłączyłem eco i klima chyba się załącza przynajmniej wentylator słychać bo sprężarki jakoś nie moge usłyszeć. zresztą zobaczymy jak się zrobi całkiem ciepło

Arek1309
Debiutant
Imię: Arek
Auto: Opel Zafira A 1.8 16V 125KM+lpg ELEGANCE
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#21 Post autor: Arek1309 »

Witam,
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanka odnośnie klimatronica w zafirze A.

Auto-klima włączona schładza do żądanej temperatury-ok a czy można regulować siłe nadmuchu?
Eco-klima wyłączona wtedy pracują zwykłe nawiewy?

a co jeśli nie włączy się ani Auto ani Eco a ustawi się np. 20 stopni i reguluje się siłe nawiewu to czy w tedy pracuje klimatyzacji czy zwykły nawiew

Za odpowiedzi z góry dziękuje
Pozdrawiam
Arek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB

#22 Post autor: Bodek »

AUTO - wszystko jest automatycznie i nic nie ruszasz, jak przestawisz się nawiewu to AUTO się wyłączy.

ECO - zwykły nawiew

Przy klimatroniku jest albo ECO albo AUTO - przynajmniej ja tak ma w ZB.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Arek1309
Debiutant
Imię: Arek
Auto: Opel Zafira A 1.8 16V 125KM+lpg ELEGANCE
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#23 Post autor: Arek1309 »

Dzieki Bodek :)
Arek

leszeksz2
Bywalec
Imię: Leszek
Auto: Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: z18xe
#24 Post autor: leszeksz2 »

Witam.
Zastanawiam się jak działa klimatronik w oplach. Konkretnie chodzi mi czy sprężarka klimy działa cały czas czy wyłącza się po osiągnięciu zadanej temperatury, czy może pracuje cały czas a klapy ciepłego powietrza się otwierają?
Mam klimę manualną i tak się zastanawiałem nad zamontowaniem prostego układu do sterowania sprężarką.

cieniassss

#25 Post autor: cieniassss »

sprężarka chodzi cały czas (jeśli temp na zewnątrz wyższa od temp wewnątrz), chyba że ją sam wyłączysz, manualna klima też ma regulację temperatury, włączasz klimę i dajesz nawiew na ciepło, dużo ludzi o tym nie wie i się mrozi na maksa,

sterowanie włączaniem i wyłączaniem sprężarki trochę mija się z celem, bo będzie śmierdziało piwnicą :) po każdym wyłączeniu się sprężarki, a i sprzęgło sprężarki tego długo nie wytrzyma

tomeczek103

#26 Post autor: tomeczek103 »

a ja mam pytanie odnośnie klimy. Włączając AUTO muszę mieć ustawiony obieg powietrza w środku
??? Bo jak nie mam tego ustawionego to mi się nie włącza wiatrak. Mam zafire ////2003r. 1,8 125km

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
#27 Post autor: fredas »

obieg wewnętrzny włącza się tylko przy dużych temp

tomeczek103

#28 Post autor: tomeczek103 »

aha a jeżeli wiatrak sie tylko załącza wtedy gdy mam obieg włączony a jak jest wyłączony to sie nie włączy t znaczy że jest coś nie halloooo....??? Mam tylko jeden wiatrak który odpowiada za chłodzenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”