[B] - ManiekTDS - 1.9 CDTi OPC Line, 150KM, 06, Cosmoschwarz
Witam. Na wstępie chciałbym podziękować za kolejne miłe komentarze.
A teraz czas na złe wieści. Auto już od 3 dni stoi rozebrane, z alternatorem objeździłem cale miasto i nigdzie nie mogę dostać mostka prostowniczego ani regulatora napięcia. Widziałem takie zestawy do 140 Amperowego na allegro za ok 150zł, ale mam wątpliwości czy będa one pasowały otóż na moim alternatorze nie ma napisane czy jest do alternator DENSO, Magneti Marelli czy choćby Bosch, są tylko jakieś numerki które w zasadzie nic mi nie powiedziały...
Poniżej zamieszczam fotki tego nieszczęsnego alternatora, może ktoś rozszyfruje, podpowie co z tym zrobić, jakie elementy będą pasowały do niego(mostek i regulator).
A teraz czas na złe wieści. Auto już od 3 dni stoi rozebrane, z alternatorem objeździłem cale miasto i nigdzie nie mogę dostać mostka prostowniczego ani regulatora napięcia. Widziałem takie zestawy do 140 Amperowego na allegro za ok 150zł, ale mam wątpliwości czy będa one pasowały otóż na moim alternatorze nie ma napisane czy jest do alternator DENSO, Magneti Marelli czy choćby Bosch, są tylko jakieś numerki które w zasadzie nic mi nie powiedziały...
Poniżej zamieszczam fotki tego nieszczęsnego alternatora, może ktoś rozszyfruje, podpowie co z tym zrobić, jakie elementy będą pasowały do niego(mostek i regulator).
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Marcin w każdym dziale jest temat z nr części, po to ich stworzyłem, żeby z tego korzystać.
Co prawda nie powiem Ci jaki mostek i regulator, ale alternator masz taki:
6204189 - nr katalogowy
ALTERNATOR, ZESP., 12V.130 A. (IDENT YY) (DENSO) (CZĘŚĆ ZAMIENNA 93169030 12 04 434 OPEL, R1530099 VAUXHALL) (OPRÓCZ PRODUKCYJNEGO KODU OPCJI WFJ)
KG9 = ALTERNATOR,140A
Cena w ASO:
Numer katalogowy: 6204189
Nazwa części: ALTERNATOR
Cena netto*: 2 490,00
Cena brutto*: 3 062,70
[ Komentarz dodany przez: Maciek: Sob Mar 16, 2013 17:47 ]
Co prawda nie powiem Ci jaki mostek i regulator, ale alternator masz taki:
6204189 - nr katalogowy
ALTERNATOR, ZESP., 12V.130 A. (IDENT YY) (DENSO) (CZĘŚĆ ZAMIENNA 93169030 12 04 434 OPEL, R1530099 VAUXHALL) (OPRÓCZ PRODUKCYJNEGO KODU OPCJI WFJ)
KG9 = ALTERNATOR,140A
Cena w ASO:
Numer katalogowy: 6204189
Nazwa części: ALTERNATOR
[ Komentarz dodany przez: Maciek: Sob Mar 16, 2013 17:47 ]
tylko braćBodek pisze: Nazwa części: ALTERNATOR
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Ajj, dawno mnie tu nie było, ale do rzeczy. Na majówkę Zafira była w Rewalu, trochę się przepalił układ, a zaraz po powrocie miałem mały problem z EGR-em. Auto wpadło w tryb awaryjny, przyczyną okazał się niedomykający się zawór EGR. Więc wyczyściłem go jak tylko się dało, przemyłem, przesmarowałem i jest miodnie. Błąd skasowany auto nadal jeździ jak burza.
Do tego zostało jeszcze wyszorowane podwozie po zimie, założyłem dywaniki welurowe i konkretnie wysprzątałem wnętrze.
Najbardziej mnie martwi to, że jeszcze na zimówkach stoi, ale niedługo powinienem już założyć nowe opony letnie. Do kompletu będą odświeżone ori felgi i piękny kolor zacisków.
Już nie mogę się doczekać.
A i przy okazji pochwalę się, że dziś nastapiła wymiana oleju silnikowego wraz z filtrem :
Do tego zostało jeszcze wyszorowane podwozie po zimie, założyłem dywaniki welurowe i konkretnie wysprzątałem wnętrze.
Najbardziej mnie martwi to, że jeszcze na zimówkach stoi, ale niedługo powinienem już założyć nowe opony letnie. Do kompletu będą odświeżone ori felgi i piękny kolor zacisków.
Już nie mogę się doczekać.
A i przy okazji pochwalę się, że dziś nastapiła wymiana oleju silnikowego wraz z filtrem :