Jak i jaką kupić Zafirę?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
adam586

Jak i jaką kupić Zafirę?

#1 Post autor: adam586 »

Cześć

Jakiś czas temu moje stare autko się zaczęło psuć i widać, że już bliski jego koniec.
Po dłuższym poszukiwaniu wybór padł na Zafirę - w zasadzie ma wszystko to czego potrzebuję,
a przede wszystkim jest rozsądnie zrobiona i prosta w naprawie.

Możecie mi doradzić w jaki sposób najpewniej nabyć Zafirkę?
Najbezpieczniej mam na myśli w kategorii - wydatkując jak najmniej potem na naprawy - aby pojeździł
z 6 lat minimum bez konieczności robienia dużego remontu.

Auto ma służyć do wypadów poza miasto i po mieście, ale szacuję, że nie więcej niż 15tyś. rocznie do
przejechania. Również na dalsze wypady pod namiot czy jako kamperowóz (np. do przenocowania w środku - więc musi mieć przyciemniane szyby).

Nie mam wymogów, w zasadzie jedynie to:
- chciałbym kupić od 1-go właściciela (czy to polskiego czy zagranicznego)
- rocznik: 2008 r. lub nowszy (jak celuję na tak długie używanie to jednak chyba nie ma co się pakować w starsze)
- kolor: jasny, biały, srebrny, beżowy, itp. (po prostu, aby się mniej nagrzewał w lato)
- przyciemniane tylne szyby (aby nie było widać jak się w nim nocuje ;)
- silnik co najmniej 120KM (jest to jednak ciężkie auto ale raczej nie 150KM, bo nie mam do niego zaufania)

co do pozostałych parametrów - czy diesel czy benzyna czy automat, alufelgi, itp. to jest mi to obojętne
- w zasadzie zależy mi na tym aby auto było najmniej awaryjne
- przy planowanym przebiegu koszt paliwa będzie podobny

Na razie nie pytam o konkretne oferty - jeszcze na to za wcześnie. Pytam o pomoc jak się do tematu zabrać.

Jak najlepiej do tematu podejść:
a) z jakim budżetem muszę się liczyć?
nie specjalnie szukam jakiejś nie wiadomo co okazji - gdyż takie są często podszyte ukrytą awarią, która kiedyś wyjdzie,
po prostu ile na minimum, a ile mam dołożyć jeszcze aby mieć spokój jeszcze dłużej?

b) jakie są koszty skorzystania z firmy/osoby sprowadzającej auto?
czytałem, że na forum znajduje się wiele osób które pomagają przy sprowadzeniu, jaki to jest realny
dodatkowy koszt wynagrodzenia za takie sprowadzenie? (nie pytam o to czy warto czy nie, tylko jaki jest tego koszt)

c) czy warto może szukać jakieś auto poleasingowe?
wiecie może czy ktoś takie auta sprzedaje? opłaca się w ten temat wchodzić?

d) czy są jakieś elementy wyposażenia, na które warto zwrócić uwagę aby auto było w lepszym stanie? albo powodowało
z czasem mniej problemów?

Raczej nie nastawiam się na auta stricte polskie - po prostu drogi są u nas fatalne i auto po kilku latach

Z góry dzięki za pomoc i porady,

pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

adam586 pisze:Możecie mi doradzić w jaki sposób najpewniej nabyć Zafirkę?
Od sprawdzonego sprzedawcy albo od forumowicza z forum (autko z historią).
adam586 pisze:a) z jakim budżetem muszę się liczyć?
rocznik 2008 - w granicy 43000zł :mysli:
adam586 pisze:b) jakie są koszty skorzystania z firmy/osoby sprowadzającej auto?
różnie - w granicy 3500zł
adam586 pisze:c) czy warto może szukać jakieś auto poleasingowe?
według mnie nie...
adam586 pisze:d) czy są jakieś elementy wyposażenia, na które warto zwrócić uwagę aby auto było w lepszym stanie? albo powodowało
Im mniej bajerów i elektroniki tym autko mniej awaryjne - choć wyjątki się zdarzają :P
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Gruka

#3 Post autor: Gruka »

kolor: jasny, biały, srebrny, beżowy, itp. (po prostu, aby się mniej nagrzewał w lato
kolor chyba mniej ważny niż stan techniczny
przyciemniane tylne szyby (aby nie było widać jak się w nim nocuje
możesz sam to zrobić i jest to mało ważny detal podczas zakupu

adam586

#4 Post autor: adam586 »

Dzięki za odpowiedź.

Kolor niby nie ma znaczenia, ale ... mnie się nie spieszy z zakupem więc jak już mam coś wybierać na parę lat to czemu miałbym nie wybrać w takim kolorze jak mi pasuje? Wybór aut przecież jest spory.

Czy warto brać autko z większym przebiegiem - np ten - 140tyś:
http://www.zafiry.gratka.pl/ogl/14824361.html
Sprowadza go pan Andrzej - o którym dużo jest na tym forum.

Czy takim autkiem dobiję do 250-300tyś? czy coś się rozpadnie po drodze?
Warto dopłacić za niższy przebieg 10tyś zł w takim wypadku?

Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
Zafiromaniak
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: Zafiromaniak »

Jasne, jak kupujesz autko to dla siebie i ma ci się podobać :)

Zafira z przebiegiem 140tyś, tak od kolegi Andrzeja, który ma same pochlebne opinie ;)

Cena wręcz atrakcyjna, nie wiadomo jednak jakie dokładnie wyposażenie, gdyż nie ma zdjęcia panela.

Ale wynika że 4xelektryczne szyby,lusterka itd. za tą cenę nie ma co więcej wymagać :)

Czy takim autkiem dobijesz 250-300tyś ? Jeśli historia jest znana to co czeka cię po drodze, pewnie wymiana rozrządu i dwumasy, i ew. co wyniknie w praniu.

Nie warto dopłacać 10tyś za niższy przebieg, gdyż przebieg ten (140tyś) wygląda na normalny i zgadza się z rocznikiem autka.

Poza tym jakby nie patrzeć na diesla 300tyś to mało. :piwo:
If you think that life is easy to be wrong...
Pozdrawiam Zafiromaniak :)

adyn

#6 Post autor: adyn »

W przypadku diesla musisz się liczyć z tym, że przyjdzie ci wymienić dwumasę...
Najczęściej między 150 a 200 tysięcy - ale tu nie ma reguły (niektórym zdarzało się wcześniej, niektórym później) i to na pewno jest spory wydatek bo rzędu ~3500zł.

Więc może być tak, że kupisz samochód z przebiegiem ca 130-150 tys i spokojnie pojeździsz 2 lata i dwumasę trzeba będzie zrobić, ale równie dobrze możesz po 2 miesiącach już mieć z tym problem. Tu niestety reguły nie ma. Czytałem o egzemplarzach w których wymiana nastąpiła już na poziomie 70 tys jak i o takich co mając prawie 250tys i jeszcze jadą na oryginalne... Ale jednak większość jest tak jak napisałem 150-200 tys (potem na kolejny taki dystans powinieneś mieć spokój : ) )

Pozdrawiam
Adyn

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#7 Post autor: cns80 »

adam586 pisze:a) z jakim budżetem muszę się liczyć?
Powyżej 40 tys
adam586 pisze:b) jakie są koszty skorzystania z firmy/osoby sprowadzającej auto?
Przeważnie te koszta są nieznane, bo firma proponuje Ci auto i nie wiesz za ile ona je kupiła.
adam586 pisze:c) czy warto może szukać jakieś auto poleasingowe?
Zdecydowanie tak. Statystycznie mają najlepiej udokumentowaną historię i zero napraw poza ASO.
adam586 pisze:Czy warto brać autko z większym przebiegiem - np ten - 140tyś:
http://www.zafiry.gratka.pl/ogl/14824361.html
To nie jest większy przebieg jak na diesla z Niemiec. Jak na 5 lat jest całkowicie normalny. Może się wydawać większy w porównaniu z "cudownie odmłodzonymi" z innych ofert w Polsce.
adam586 pisze:d) czy są jakieś elementy wyposażenia, na które warto zwrócić uwagę aby auto było w lepszym stanie? albo powodowało
Wybierz dobry silnik. Polecałbym benzynę przy twoich przebiegach.
Robię podobne przebiegi i mam diesla tylko dlatego że całe życie jeżdżę dieslami i je lubię, a nie dlatego że to tańsze. Teraz kupuję LPG i też żeby było tanio na stacji to wolę zapłacić trochę więcej przy zakupie. Ale w sumie to wielkich oszczędności przy tych przebiegach nie odczuję.
Wybierz manualną skrzynię, bo to prawie zawsze mniej problemów. Jak nie chcesz żeby się coś psuło to jak najmniej elektroniki. Daruj sobie xenony z doświetlaniem itp.

Ponieważ nie wspomniałeś o przebiegu to w ramach małego żartu proponuję tą ofertę ;) http://www.autoscout24.de/DetailsPlain. ... asrc=st|as
Obrazek

exact552

#8 Post autor: exact552 »

Dlaczego twierdzicie, że budżet musi wynosić pow. 40k?
W internecie jest mnóstwo ofert zosiek nawet z 2009r za ok. 33/36tys. zł.

Statystycznie polak posiada 0.5 żony i 3/4 psa.

Poza tym znakomita część ofert to auta 3/4 letnie a o dziwo ich "statystyczny"przebieg np na alegro ok 150/180kkm jest podobny do nawet 8 latków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”