sprawdź światła stop

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 11632

sprawdź światła stop

#1 Post autor: Skasowany użytkownik 11632 »

witam,
koledzy wyświetla mi się od czasu do czasu na komputerze komunikat "sprawdź światła stop", a wszystkie są sprawne, macie jaiś pomysł co to może być?

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

Przy każdym odpaleniu powinno się wyświetlać - komunikat powinien zgasnąć po naciśnięciu hamulca (wtedy auto sprawdza czy wszystkie stopy świecą).

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#3 Post autor: Harry200 »

Naciśnięcie stopu po odpaleniu samochodu jest warunkiem bez którego nie odpalisz tempomatu..

tomekkrzyzak

#4 Post autor: tomekkrzyzak »

Sprawdź gniazda żarówek, bo mogły z lekka zaśniedzieć lub po prostu komp ma nieszkodliwe chwilowe zawiechy. Miałem podobne sytuacje z firmową VC i po przeczyszczeniu gniazd takie komunikaty zanikły.

Arczi

#5 Post autor: Arczi »

Harry200 pisze:Naciśnięcie stopu po odpaleniu samochodu jest warunkiem bez którego nie odpalisz tempomatu..
Hmm ciekawe sprawy piszesz...

U mnie czasem ten komunikat sam znika bez naciskania hamulca.
Oczywiscie mozna tez na radiu nacisnac to sie wylaczy i wtedy tempomat dziala normalnie.

sebas111
Świeżak
Model:

#6 Post autor: sebas111 »

Podobny problem miałem kilka dni temu.Informacja o światłach na wyświetlaczu,po sprawdzeniu świateł niby wszystkie ok. Potem zauważyłem że światła stopu nie zawsze się zapalały, po wymianie żarówek na nowe (chociaż stare były dobre) komunikat zgasł.

witek_77

#7 Post autor: witek_77 »

Zmień czujnik nad pedałem hamulca. Ma on 2 obiegi elektryczne. Jeden steruje fizycznie światłami, a drugi daje informację na komputer. Miałem to samo. Na wszelki wypadek sprawdź miernikiem. Demontaz banalny. Okręcasz o 90 stopni i pociągasz.

vide84

#8 Post autor: vide84 »

Maciek pisze:Przy każdym odpaleniu powinno się wyświetlać - komunikat powinien zgasnąć po naciśnięciu hamulca (wtedy auto sprawdza czy wszystkie stopy świecą).
:piwo:

a jak się znów zapali po naciśnięciu pedału stop to trzeba dopiero szukać gdzie leży przyczyna czy żaróka czy czujnik czy przerwany akbel...

qla

#9 Post autor: qla »

sebas111 pisze:Podobny problem miałem kilka dni temu.Informacja o światłach na wyświetlaczu,po sprawdzeniu świateł niby wszystkie ok. Potem zauważyłem że światła stopu nie zawsze się zapalały, po wymianie żarówek na nowe (chociaż stare były dobre) komunikat zgasł.
Mam podobnie! Raz się palą a raz nie... Pytanie - czy wtedy trzecie światło stopu tez się nie pali ?
Bo jak mi się już nie palą, to wszystkie trzy... ale jak mówię, raz się zapalą, a raz nie;]

Awatar użytkownika
pietas34
Debiutant
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1.8 Enjoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#10 Post autor: pietas34 »

Po wciśnięciu pedału hamulca jak napis zgaśnie wszystko jest ok

Jędrek Z
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Oznaczenie silnika: X20DTL

#11 Post autor: Jędrek Z »

Witam.W dniu dzisiejszym wróciłem do domu z zapaloną kontrolką silnika-po podpięciu kompa okazało się ,że mam uszkodzony czujnik świateł stop-faktycznie z tyłu nie świeciły światła stopu.Po rozbiórce i czyszczeniu styków czujnika światła stopu już są ale kontrolka silnika w dalszym ciągu zapala się na desce-mam pytanie czy zgaśnie sama,czy znów trzeba podłączenia pod koma w celu likwidacji błędu?Dodam jeszcze, że kontrolka gaśnie na desce po każdym naciśnięciu pedału hamulca ale po ok.1 minucie zapala się ponownie i świeci nadal.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#12 Post autor: Dziadek13 »

Należy podpiąć pod komputer i zobaczyć jaki to błąd jak ten sam to może czujnik nie działa prawidłowo , sprawdź też czujnik ręcznego hamulca.

Jędrek Z
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Oznaczenie silnika: X20DTL

#13 Post autor: Jędrek Z »

Witam.Dzięki bardzo za info -tak zrobię.

Awatar użytkownika
Chrees
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Oznaczenie silnika: A18XE
#14 Post autor: Chrees »

Ewentualnie może być tak, ze któraś żarówka się kończy. Wymień obie, koszt niewielki, a może to być to.
Ja tak miałem. Pałowałem się ze światłami, aż w końcu wymieniłem i jest dobrze.
Obrazek

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#15 Post autor: Janus »

Jędrek Z pisze:Witam.W dniu dzisiejszym wróciłem do domu z zapaloną kontrolką silnika-po podpięciu kompa okazało się ,że mam uszkodzony czujnik świateł stop-faktycznie z tyłu nie świeciły światła stopu(...)
Czujnik w dieslu jest 4-pinowy. Jedna para styków jest zwarta przy puszczonym hamulcu i daje sygnał do ECU pompy wtryskowej. Druga para styków jest normalnie rozwarta - zwiera po naciśnięciu pedału hamulca i załącza światła stopu ORAZ daje drugi sygnał do kompa o rozpoczęciu skutecznego hamowania.
Oba sygnały nie mogą występować jednocześnie. Jeżeli zaniknie sygnał puszczonego hamulca, to po jakimś czasie powinien się pojawić sygnał wciśniętego hamulca (napięcie do świateł stop). Jeżeli te warunki nie są spełnione, to ECU pompy będzie dawać błędy. Najprostszą rzeczą przed wymianą wyłącznika stop, jest ustawienie jego trzpienia do pedału - często złe ustawienie generuje problemy.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”