[A i B] Jak odpicować Zafirę

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
DanielLbn

#61 Post autor: DanielLbn »

Hmm to jest wersja okrojona:

I Mycie:

APC VP Interior APC 1L - 29,99 http://excede.pl/valetpro-interior-apc-1l-p28.html
Glinka VP Yellow Poly Clay 100 g - 32,99 http://excede.pl/valetpro...-100g-p255.html
Szampon - VP Concencrated Car Shampoo - 29,90 http://excede.pl/valetpro...poo-1l-p21.html

Zabezpieczenie:
Cleaner Achilles Prep 500 ml - 49,90 http://excede.pl/valetpro...-500ml-p45.html
Wosk Finish Kare Hi Temp Paste Wax Tester 59 ml - 19,90 http://excede.pl/finish-k...59-ml-p655.html

Wnętrze:
APC już mamy

Do zabezpieczenia plastików wewnętrznych, zewnętrznych, opon, uszczelek wystarczy jeden uniwersalny środek VP Talos Protectant 500 ml 49,90 : http://excede.pl/valetpro...500-ml-p36.html

Do tego akcesoria:
AF Dual Apllicator Pad 23 zł http://excede.pl/auto-fin...cator-p735.html Ten wystarczy nam z jednej strony do nakładania wosku (czarna) z drugiej do cleanera (biała - twardsza).

Teraz to jakieś 230 zł Wiadomo jak ktoś myje tylko na myjniach lub myjkach to szamponu i tak nie potrzebuje, ale wtedy musi się liczyć z tym, że mocna chemia skróci trwałość wosku.

zUla

#62 Post autor: zUla »

No Daniel, to to i dla mnie jest fajny zestaw bynajmniej na początek - poza tym jest realne zrobienie tego na 2 zakupy. Z tym hehe że większość już mam:)

DanielLbn

#63 Post autor: DanielLbn »

vide84 pisze:porządny Sealent i cieszyć się te powiedzmy 3 miesiące z mega trwałości...
Ten wosk Finish Kare poleży na aucie nawet i 6-12 miesięcy, w zależnosci od róznych warunków i tym czym jest myte auto.
vide84 pisze:Czy częste używanie AIO może zaszkodzić lakierowi?
Nie ma takiej możliwości, nie zaszkodzisz lakierowi. AIO bardzo delikatnie poleruje i myślę, że prędzej auto zezłomujesz niż tak wypolerujesz lakier, że dojdziesz do koloru. Jak auto poleruje pastami to schodzi około 2-4 µm, a takie polerowanie trwa co najmniej cały dzień polerką mechaniczną.

vide84 pisze:Czy tak jak pisałem Valet pro Traditional tyre dressing można użyć do gum i uszczelek czy raczej tylko do opon i p[plastików zewnętrznych??
Można używać, ale nie wiem jakie są efekty i czy długotrwałe, poza tym Traditional Tyre Dressing nie jest dobry do uszczelek i plastików przy długotrwałym stosowaniu - zawiera rozpuszczalniki, a Talos Protectant jest o wiele lepszy - nie zawiera rozpuszczalników i zawiera mocne filtry UV, choć może tak bardzo nie naczernia.
vide84 pisze:dionisus ostro daje radę ale niestety nie testowałem
Jest bardzo dobry, wytrzymuje minimum 3 miesiące na plastikach, ale często o wiele dłużej.
vide84 pisze:Co sądzisz o wsoku Surf City Garage "BARRIER REEF Carnauba Wax" i jak z jego trwałością - mam mały tester na jedno użycie
Nigdy nie testowałem produktów tej marki, więc nie mam zdania.
vide84 pisze:Co to jest tak na prawdę, bo mało informacji znalazłem "Ultimate Compound" od Megsa
Mocnościerna pasta polerska do ręcznej pracy, można nią ręcznie trochę auto podpolerować, ale ręcznie nie usuniesz nawet większości rysek, chyba, że 3 dni cieżkiej harówki ;)
vide84 pisze:I jaki quick detailer?
Poelcane są Auto Fiensse Finale, Sonax Extreme Brilliant Detailer, Finish Kare #425, Chemical Guys Pro Detailer, VP Citrus Bling nie jest często wymieniany a jest też bardzo dobry. Co nie wybierzesz będziesz zadowolony.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#64 Post autor: Bodek »

To może jeszcze coś do polerowania lamp :?:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

vide84

#65 Post autor: vide84 »

jak dla mnie

Szampon:
-MEGUIAR'S Gold Class - 38 zł lub
-Duragloss 901 - 32 zł lub
- VP Concencrated Car Shampoo - 29,90

-APC VP Interior APC 1L - 29,99

Dwa wiadra np 10 l np ZCastorama/Biedronka-20 zł

Ja bym użył AIO tak jak pisałem wcześniej maskuje pewne ryski i niedociągnięcia zresztą tak jak widać na zdjęciach Daniela Auto Finesse triple 250ml - 39,90 zł

APC już jest
Wnętrze i plastiki zewnętrzne VP Talos Protectant 500 ml 49,90
AF Dual Apllicator Pad 23 zł
Wosk Finish Kare Hi Temp Paste Wax Tester 59 ml - 19,90
Koniecznie trzeba sobie kupić jakąś grubą microfibrę np bud żetowo Jan Niezbędny do podłogi 12 zł między innymi do polerowania wosku

Suma 224 zł

BTW pisałem gdy nie było postu Daniela :)

To teraz wybrać dionisusa czy Talos protectant i jakie są różnice? bo rozumiem że talos tak nie będzie poczerniał plastików?

No i czy rabaty się sumują hehe:P :lol: :piwo:
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, 19:25 przez vide84, łącznie zmieniany 1 raz.

zUla

#66 Post autor: zUla »

No przez farta którego miałam na spocie i wcześniejszych zakupach - większość elementów do mini zestawu już mam :) :lol:
Teraz tylko czekam na pogodę, dobre miejsce do pracy i jazda......... tylko czy dam radę sama w 1 dzień,,,,,,,,,,,,,,,
Nie mam tylko piany aktywnej i szamponu, no i czekam na instrukcję przeróbki opryskiwacza ogrodowego na spieniacz do piany aktywnej :lol:

markov

#67 Post autor: markov »

zUla pisze:No przez farta którego miałam na spocie i wcześniejszych zakupach - większość elementów do mini zestawu już mam :) :lol:
Teraz tylko czekam na pogodę, dobre miejsce do pracy i jazda......... tylko czy dam radę sama w 1 dzień,,,,,,,,,,,,,,,
Nie mam tylko piany aktywnej i szamponu, no i czekam na instrukcję przeróbki opryskiwacza ogrodowego na spieniacz do piany aktywnej :lol:
mówisz i masz:) pianownica za 18 zł
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=6784

nie wiem czy to dobry wybór ale czy nie ma lepszego rezultatu w czyszczeniu z rysek używając DODO LITE PRIME aniżeli AIO?

Zwóćcie też uwagę na produkty Tenzi. Ja właśnie szukam swojego zestau:
Na razie celuję tak (dotyczy tylko lakieru i felg)
tenzi prix - czyszczenmie/usuwanie z felg drobinek metalicznych (krwawienie)
coś na smołe - jeszcze szukam
cleaner dodo lite prime
wosk albo coli (dlatego ze tani i na długo wystarczy) albo natty's red (ponoć bardzo łatwy i przyjemny w aplikacji)

jacek28

#68 Post autor: jacek28 »

markov, ja uzywam,wielu preparatów tenzi i sobie chwale- świetna robota- od samochodów po przez kuchnie łanienke itd- powaznie warto

DanielLbn

#69 Post autor: DanielLbn »

nie wiem czy to dobry wybór ale czy nie ma lepszego rezultatu w czyszczeniu z rysek używając DODO LITE PRIME aniżeli AIO?
Dodo Lime Prime Lite to bardzo dobry cleaner, ale nie usuniesz nim rysek (w dodatku to wersja LITE - nieścierna), tym bardziej nie zakryjesz tak jak AIO.

markov

#70 Post autor: markov »

DanielLbn pisze:
Dodo Lime Prime Lite to bardzo dobry cleaner, ale nie usuniesz nim rysek (w dodatku to wersja LITE - nieścierna), tym bardziej nie zakryjesz tak jak AIO.
aaaaa OK, pomyliłem się. Chodziło mi o wersję lekko ścierną czyli DODO LIME PRIME a nie LITE PRIME:)

vide84

#71 Post autor: vide84 »

markov pisze:wosk albo coli (dlatego ze tani i na długo wystarczy) albo natty's red (ponoć bardzo łatwy i przyjemny w aplikacji)
Coli 476 posiadam ale według mnie tylko na zimę tzn jeśli chcesz aby długo chronił Twój samochód to pewnie można używać cały rok
jeśli chodzi o natty's red to niestety nie testowałem ale z wiadomości które znalazłem w necie to tak na prawdę poza ("tymi 2%" - których żaden nie zajmujący się profesjonalnie cardetalingiem nie zauważy) niczym nie różni się od natty's blue i chyba nie ma po co przepłacać - no może poza zapachem...
Natty's jest typowym woskiem letnim
Coli 476 taką hybrydą troszkę saelent troszkę wosk

DanielLbn

#72 Post autor: DanielLbn »

markov, mimo, że to wersja nie Lite to i tak nie będzie lepszego rezultatu, ponieważ Dodo za wiele nie zakryje...
jeśli chodzi o natty's red to niestety nie testowałem ale z wiadomości które znalazłem w necie to tak na prawdę poza ("tymi 2%" - których żaden nie zajmujący się profesjonalnie cardetalingiem nie zauważy) niczym nie różni się od natty's blue i chyba nie ma po co przepłacać - no może poza zapachem...
Dla mnie wersja tańsza - niebieska - nawet lepiej pachnie od czerwonej :)

[ Dodano: Pon Mar 25, 2013 08:33 ]
Bodek pisze:To może jeszcze coś do polerowania lamp
Lampy można wypolerować pastą polerską do lakieru i polerką lub nawet ręcznie. Polecam do tego Meguiar's Ultimate Compound + ValetPRO Ergo Polishing Applicator. Niewiele zużyjesz tego środka na lampy i zostanie Ci do lakieru. Wiele past ma tendencję do ukrywania rysek - po prostu je zakrywają i jak nam wydaje się, że lampa jest wypolerowana warto przetrzeć ją środkiem IPA (alkohol izopropylowy, może być rozcieńczony z wodą 50/50), aby sprawdzić czy rzeczywiście wypolerowaliśmy na błysk czy jednak pasta coś "ukryła". To samo tyczy się polerowania lakieru.

A tu tak dla rozgrzania atmosfery link detailingu Zafiry: http://www.detailingworld.co.uk/showthread.php?t=245164

jacek28

#73 Post autor: jacek28 »

DanielLbn,
no no polecamwszystkim,ja juz sprawdziłem zakupy u Daniela, od przelewu do paczki w domu 3 dni w tym weekend :piwo: :piwo: :piwo:
oby tak dalej - dziekuje DanielLbn

zUla

#74 Post autor: zUla »

Daniel pisz tak dalej, pokazuj te auta po wypucowaniu.....to zasypię Cię masą pytań a w końcu podjadę swoją Zośką i będziesz musiał to wycenić :) :lol: :lol: :lol:

jacek28

#75 Post autor: jacek28 »

koledzy i koleżanki pytanie z innej beczki- orientuje sie ktos czy po nałozeniu piany pianownicą ręczna spłukam ją wężem ogrodowym,bez pozostawienia smug ???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”