UWA w Zafira B
Moderator: Sebu$
Problemy z telefonem przez Bluetooth
Witam, mam telefon nokia 6230I,jezeli podloncze go w Zafirce przez Bluetooth wyswietla mi ksiazke telefoniczna i ostatnie polonczenia chodzi wszystko bez zarzutu. mam nowy telefon nokia N73 ,w tym tel. nic mi nie pokazuje ani ksiazki ani rozmowy,zeby dzwonic czeba wybierac w telefonie rozmowy i nie pokazuje mi zadnych numerow. Patrzylem w opcjach telefonu niema zadnych ustawien. Czy ktos ma taki sam problem i czy mozna go jakos rozwiazac?Pozdrawiam
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie odpowiedziałeś na pytanie jaki masz typ, model zestawu z blutothem. Rozumiem, że ten zestaw ma swój wyświetlacz, na którym widzisz, np. swoją ks. telefoniczną, ostatnie połączenia w przypadku starego telefonu i tego z którego korzysta żona, a nie działo to w przypadku N73. Sądzę, że nie do końca przeprowadziłeś skojarzenie tego telefonu z blutothem. Po wprowadzeniu kodu telefon powinien zapytać czy wyrażasz zgodę na nawiązywanie łączności bez Twojej wiedzy. Ponadto w opcjach telefonu powinieneś widzieć N73 zalogowany jako urządzenie aktywne.
Może też być taka sytuacja jak u mnie, tzn. wsiadam do samochodu, włączam zapłon i po chwili słyszę sygnał w głośniku od zestawu, że się uruchomił. I jeśli dopiero w tym momencie włączę w swoim telefonie blutoth, to nie nawiązuje on łączności z zestawem.
Żeby to działało poprawnie to robię te czynności w odwrotnej kolejności - najpierw uruchamiam blutoth w telefonie i wsiadam do samochodu i dopiero teraz włączam zapłon, uruchamiam samochód. Nawiązanie łączności zestawu z telefonem sygnalizowane jest dźwiękiem w głośniku oraz krótkim komunikatem na ekranie telefonu, że jest połączony z zestawem. Ja nie mam oddzielnego wyświetlacza od zestawu głośnomówiącego, tylko dodatkowy przycisk manipulacyjny z pokrętłem regulacji głośności. I to tyle.
Może też być taka sytuacja jak u mnie, tzn. wsiadam do samochodu, włączam zapłon i po chwili słyszę sygnał w głośniku od zestawu, że się uruchomił. I jeśli dopiero w tym momencie włączę w swoim telefonie blutoth, to nie nawiązuje on łączności z zestawem.
Żeby to działało poprawnie to robię te czynności w odwrotnej kolejności - najpierw uruchamiam blutoth w telefonie i wsiadam do samochodu i dopiero teraz włączam zapłon, uruchamiam samochód. Nawiązanie łączności zestawu z telefonem sygnalizowane jest dźwiękiem w głośniku oraz krótkim komunikatem na ekranie telefonu, że jest połączony z zestawem. Ja nie mam oddzielnego wyświetlacza od zestawu głośnomówiącego, tylko dodatkowy przycisk manipulacyjny z pokrętłem regulacji głośności. I to tyle.
Polonczylem telefon od nowa pin i wyskakuje zapytanie czy chce lonczyc z UHP .Ustawione mam tak samo jak KOL.- MieHor- jezeli mam w tel wlaczony blut. to lonczy sie z Autem automatycznie.Byl u mnie kolega ma Nokia E52 i ta sama bajka nic mie pokazuje ani ksiazki ani rozmowy. Niewiwm gdzie to pisze typ czy model zestawu z blutothem ? Radio mam CD70, a pod Podlokietnikiem moge podpiac tel. kom. tylko potrzebuje adapter Moze to wina tel. KOL. Kubik pisze o trybie SIM ,probowalem wlaczyc i wylaczyc nic nie daje Pozdrawiam
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Pytając o typ i model zestawu z blutoth miałem na myśli zestaw głośnomówiący z tą funkcją, ale montowany jako urządzenie dodatkowe. Kolega ma radio CD70 - oryginalne radio montowane w Oplach i ono samo w sobie ma moduł blutoth, który pozwala na wykorzystanie telefonu kom. w funkcji głośnomówiącej. Myślę, że trzeba zapoznać się z instrukcją obsługi tego radia (na jakimś forum widziałem że jest dostępna do ściągnięcia) i spróbować zsynchronizować z posiadanym telefonem wg opisanych w niej czynności, chyba że ktoś z użytkowników posiadających ten sam sprzęt pomoże.
Dla ścisłości - niestety, radio CD70 nie ma wbudowanego modułu BT, można takowy osobno doinstalować (w wersji BT - moduł UWA, w wersji do podłączenia telefonu i ładowarki - moduł UWB).MieHor pisze:Kolega ma radio CD70 - oryginalne radio montowane w Oplach i ono samo w sobie ma moduł blutoth, który pozwala na wykorzystanie telefonu kom. w funkcji głośnomówiącej.
Nokia N73 pracuje na Symbianie 9.1 (w przeciwieństwie do np. 6300 lub 6230i). To jest powodem, że jest problem podczas pracy z jakimkolwiek zestawem głośnomówiącym BT (w tym również modułu GM współpracującego z CD 70). Nokia miała problem ze sparowaniem swoich telefonów na Symbianie z własnym zestawem głośnomówiącym BT i można w necie znaleźć do pobrania "łatkę" na system, która ponoć ten problem rozwiązuje.listwa1 pisze:mam nowy telefon nokia N73 ,w tym tel. nic mi nie pokazuje
Znajomy ma podobny problem z E66 i wbudowanym BT w Mercedesie. Po sparowaniu urządzeń, przy próbie nawiązania połączenia (w jedną lub w drugą stronę) BT przestaje widzieć telefon.
Znalazłem jakąś podpowiedz odnośnie tematu.Jeszcze nie sprawdzałem u siebie czy działa. http://209.85.129.132/search?q=cache:6s ... =firefox-a ...od 7-go postu.
Kiedyś ściągnąłem "na wszelki wypadek" i teraz nie mogę odnaleźć - ani pliku ani strony... Odpowiednie pliki .sis na telefony z S60 można znaleźć tutaj lub tutaj , jeszcze jest coś tutaj .
Sęk w tym, że one dotyczą zestawów głośnomówiących Nokii więc czy poprawią kontakt z modułem BT Opelka - chyba tylko można sprawdzić metodą prób i błędów.
Sęk w tym, że one dotyczą zestawów głośnomówiących Nokii więc czy poprawią kontakt z modułem BT Opelka - chyba tylko można sprawdzić metodą prób i błędów.