Chłodnice wody + klimy - kupować używane czy nowe?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Gruka

#16 Post autor: Gruka »

Ja mam nowe ale zamienniki tylko nie pamiętam ceny. Póki co działa tfu tfu

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#17 Post autor: MARCEL! »

Ja musiałem wymienić chłodnicę klimatyzacji i wstawiłem Nissensa... Na pewno lepiej dobrej jakości zamiennik kupić niż niepewną używkę...

KALI

#18 Post autor: KALI »

Polecam zamiennik. Pamiętaj że używane jeśli jest wymontowane to po 3miesiącach jest to do wyrzucenia

marrrcin

#19 Post autor: marrrcin »

Jeśli kupić, to fakt, trochę zaboli w kieszeni, ale jestem za zakupem nowego urządzenia:)
Nowe i do tego nie jakieś najtańsze, najlepiej zapytać, mechanika, specjalisty, serwisanta, co polecają i kupić coś co będzie służyć na dłuższy czas:)
Ja np. w tamtym roku, jak się okazało musiałem wymienić chłodnicę od klimy. Wykonałem to w zakładzie, gdzie zajmują się tylko i wyłącznie klimatyzacją, za całość usługi, tzn. nowa chłodnica, nowy czynnik chłodzący + robocizna, zapłaciłem 900 złotych.
A żeby było fajniej, to na tą wizytę w serwisie musiałem się umówić 2 tygodnie wcześniej i trzeba było dać zaliczkę w kwocie 100 zł, bo ten zakład jest naprawdę bardzo obłożony pracą.
Ale robią to jak należy i potem serwis, czy przegląd u nich jest niezbyt drogi.
Pozdrawiam.

Skasowany użytkownik 6483

#20 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No to pięknie zapłaciłeś :roll: . U mnie chłopaki biorą za napełnienie klimy 120zł a chłodnice , taką lepszą można kupić w granicach ok 400zł. Ja dwa lata temu kupiłem chłodnice od klimy za 300zł i póki co to nie narzekam. Zobaczymy jak klima się będzie w tym roku spisywać :piwo:

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA

#21 Post autor: MARCEL! »

Mnie wymiana klimatyzacji + chłodnica + nabicie czynnikiem no i sprawdzenie kosztowało 700 zł....

Awatar użytkownika
lech31
Zafiromaniak
Imię: Lech
Auto: Zafira
Model: A
#22 Post autor: lech31 »

Postanowiłem załatwić kwestię klimatyzacji w mojej Zośce. Zmuszony byłem kupić chłodnicę Nissensa, ponadto wymieniłem filltr kabinowy. Całość z napełnieniem i odgrzybieniem wyniosła mnie z robocizną 700 złotych. Pozdrawiam. :)

tomczo

#23 Post autor: tomczo »

Co do używanej chłodnicy to podchodzę dość ostrożnie. Sam stawiam tylko na markowe części - o ile nie są 5 razy droższe - dlatego jeśli o chłodnice,to tylko nissensa kupuje.

w tamtym roku płaciłem ok 1300 zł ,ale w tym byłą nowa chłodnica,osuszacz,robocizna i odgrzybienie wraz z napełnieniem czynnika.

Szymon29

#24 Post autor: Szymon29 »

pytanie mam chłodnica klimatyzacji jest dziurawa co zrobić da sie zakleić czy muszę kupić nową

Awatar użytkownika
marko
Przeglądacz
Imię: MAREK
Auto: Opel Zafira C Automat
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#25 Post autor: marko »

To zależy jaka dziura i jaki fachowiec ją naprawi ale w naszych Zośkach z reguły ulatuje dół chłodnicy i nie nadaje się już do naprawy a nowa z wymianą i nabiciem powinna kosztować 600-700zł.Nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi co zrobić bo decyzja i tak musi być twoja .
Marko

olo018

#26 Post autor: olo018 »

Ja kleiłem,miałem małą dziurkę za wentylatorem,wytargałem w tym miejscu lamele i dokładnie odtłuściłem i zakleiłem klejem aluminiowym dwuskładnikowym i trzymała do sprzedania auta ok 2lat,kleją też klejem plastikiem twardym na gorąco.

Awatar użytkownika
lech31
Zafiromaniak
Imię: Lech
Auto: Zafira
Model: A
#27 Post autor: lech31 »

Szymon 29 Oczywiście najlepiej kupić nową chłodnicę masz wtedy pewność i gwarancję.

olo018

#28 Post autor: olo018 »

Gwarancje na rok ,a jak będzie dziurka za wentylatorem to nie ma 100% że uznają,bo uszkodzenia od uderzeń kamyków,mnie po roku wyszła dziurka i zakleiłem i po sprawie.

sebi88

#29 Post autor: sebi88 »

A u mnie zaś panowie również rozszczelniła się chłodnica klimy....
tyle że w moim przypadku po sprawdzeniu i odkręceniu wentylatora, nieszczelność była na całej średnicy wentylatora;-/ kupiłem zamiennik wraz z osuszaczem- koszt około 350 pln .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”