kontrolka poduszek powietrznych

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
skibimac

kontrolka poduszek powietrznych

#1 Post autor: skibimac »

witam, mam pytanie, ze względu na duże mrozy kilkakrotnie wyciągałem aku z auta bo jest już słaby i chciałem uniknąć rano problemów z odpaleniem, ale zauważyłem, że za którymś razem nie zgasła kontrolka poduszek, czy to przypadek czy może skutek wyciągania aku?
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#2 Post autor: Rybka »

Nie zgasła na zapłonie czy nawet po odpaleniu świeci?
Poza tym trzeba odczytać błąd poduszki, masz benzyniaka więc u ciebie chyba zadziała sposób wypedałowania błędów.
Wciskamy na max. hamulec oraz gaz a potem włączamy zapłon. Liczymy błyski kontrolki z kluczem.
Jeśli ten sposób nie zadziała to trzeba odczytać błąd jakimś interfejsem, oraz skasować go o ile się da skasować.
A nieprzesuwałeś może fotela do tyłu ostatnio?
skibimac

#3 Post autor: skibimac »

nie zgasła nawet po odpaleniu, wypedałowanie błędów? nie wiedziałem, spróbuję, czyli liczba błysków = kod błędu? a z racji tego że za mną jest fotelik dziecięcy to przesuwam fotel.
sprawdzę pierwszy sposób i napiszę
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#4 Post autor: Rybka »

Jeśli przesuwałeś fotel, to pod nim jest kabel i kostka od napinacza pasów.
Być może urwałeś kebel lub odpięła się kostka. Sprawdź to.
AdusTu

#5 Post autor: AdusTu »

W clio miałem ciągły problem z kontrolką air bag - zawsze gdy odpaliłem to mi wywalało tą lampkę - ale przesuwałem fotelem do przodu i do tyłu i było okey.
- dopiero jak miałem troche czasu to odkręciłem fotel - odciąłem kostki - oczywiście wcześniej sprawdzając który kabelek z którym się łączy - i zlutowałem na stałe. Od tamtej pory miałem spokój. I pewnie obecny właściciel też :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”