check engine i nie zawsze działające turbo

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Yankees

check engine i nie zawsze działające turbo

#1 Post autor: Yankees »

Witam, mam taki problem. Pali mi sie kontrolka check engine i turbo nie zawsze chce działać. ruszając na jedynce nie chce sie załączyć turbina, zmiana biegu na 2 i też nie chce. Dodam gazu na pół sprzęgle powyżej 3tyś i strzele ze sprzęgła to sie załączy, wiecie coś na ten temat?? Silnik 1,9cdti 120KM może jest ktoś w Toruniu kro by mnie podpiął do kompa i sprawdził o co kama, Problem sie pojawił 2 m-ce po usunięciu filtra cząsteczek. POMOCY

Jeżeli źle sie podpiąłem z tematem proszę o przeniesienie przez admina i wielkie sorki
Aha, nie zawsze mogę siedzieć przy kompie, w razie by sie znalazła dobra dusza proszę o jakiś kontakt 517 080 507 Krzysztof
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

Najpierw należy podłączyć pod kompa i sprawdzić błędy - wtedy będzie jasność :>

Ale wydaje mi się, że do wymiany "zawór sterowania turbo" :mysli:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#3 Post autor: Rybka »

Odczyt błędu wskazany, ale spróbuj najpierw przeczyścić boost sensor.
Odpowiada za sterowanie turbiną.

A tu temat: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7146

Pozatym w Zafirze B można wypedałować błędy.
Wciskasz na max hamulec i gaz, włączasz stacyjkę na zapłon i na ekraniku od kilometrów wyskoczy ECN i cyferki.

Wyczytane w sieci. :lol:
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 21:22 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#4 Post autor: Bodek »

A jak będziesz czyścił boost, to i tak musisz zdjąć egr, to go wyczyść, przy okazji zaglądnij do przepustnicy ;) - nie zaszkodzi i tak trzeba wszystko ściągnąć ;)
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#5 Post autor: Rybka »

A jak dokładnie wypedałować błędy, oraz opis błędów napisany jest tutaj.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=157
Yankees

#6 Post autor: Yankees »

i wyskoczyło mi takie coś
ECN 227911
ECN 161600
ECN 161450
?????????

Że jestem świeżakiem to nie mam pojęcia o co kama :P próbowałem to odczytać ale .... Pomożecie??
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#7 Post autor: Bodek »

Yankees pisze:i wyskoczyło mi takie coś
ECN 227911
ECN 161600
ECN 161450
?????????

Że jestem świeżakiem to nie mam pojęcia o co kama :P próbowałem to odczytać ale .... Pomożecie??
2279

1614 1616

typowe błędy ;)
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#8 Post autor: Tunio999 »

ECN 227911 - to zawór EGR

ECN 161600 i ECN 161450 to cyt: "to sa błędy związane z immo czy kluczami, mogły się pojawić jeśli np. akumulator był rozpinany czy słabo naładowany...nic ważnego, nie ma się co przejmować". jakby co to tutaj masz: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=106065
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Krisss95

#9 Post autor: Krisss95 »

Dzisiaj wypedałowałem i wyskoczyło 40004, czy to coś od EGR, bo zaślepiony nie dawno :evil:
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#10 Post autor: Bodek »

EGR - w ZB w dieslu nie zaślepia się egr-u, na pewno nie w 100%, a te blaszki od fiata to też loteria.
Yankees

#11 Post autor: Yankees »

Wielkie dzięki Zaforkomaniacy. Bedę działał w tym kierunku. Jak sobię poradzę to oczywiście się tym pochwalę
:piwo:
mozartinio

#12 Post autor: mozartinio »

u mnie blad 227911 wyskoczyl przy duzej predkosci i co dziwne zaden tam samochodzik z kluczykiem na obrotomierzu,tylko jakas ikonka na predkosciomierzu.auto mialo niecodziennego speeda,wiec nie bardzo rozumiem o jaka nieszczelnosc moglo chodzic.domniemam,ze to brak listwy na kolektorze ssacym i dosc widoczny wyciek z niego oleju.dodam,ze wczesniej mialem duze problemy z rozpedzeniem auta,choc nie palil sie zaden tryb awaryjny,jednak gdy ten tryb sie zalaczyl,to auto natychmiast ozylo.dziwne to,tym bardziej ze wszystko w tym awaryjnym trybie swietnie funkcjonowalo,tylko nie tempomat.wystarczyla chwila spokojnej jazdy,aby ikonka trybu awar. zniknela i samochod znow zaczal zamulac.i tak w kolko.
Krisss95

#13 Post autor: Krisss95 »

U mnie zaślepiony na dole, idzie jak Głupia, jedynie ta nieszczęsna kontrolka się pali, ale pal lichą ją :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”