Jaka fama chodzi, i na co się nastawiać
Moderator: Tunio999
-
sebo79
Jaka fama chodzi, i na co się nastawiać
Witam,
mam kilka takich podstawowych pytań do was przed zakupem.
A mianowicie:
są jak widzę trzy silniki (najbardziej popularne na stronach aukcyjnych) 1.9 CDTI
i Który jest ten Mało awaryjny (czyli debeściak)? na co mam patrzeć,
a którego lepiej nigdy nie dotykać,
a może jakaś benzyna jest warta polecenia ale ich brak na aukcjach?
Czy są jakieś typowe dla tego modelu awarie,
a może standardowe miejsca gdzie uwielbiają rudzielce się pojawiać.
Czy automaty to strach brać,
czy są to skrzynie mało awaryjne?
I wiele jeszcze pytań mi się nasunie na pewno w trakcie bliżej poznawania tego auta.
mam kilka takich podstawowych pytań do was przed zakupem.
A mianowicie:
są jak widzę trzy silniki (najbardziej popularne na stronach aukcyjnych) 1.9 CDTI
i Który jest ten Mało awaryjny (czyli debeściak)? na co mam patrzeć,
a którego lepiej nigdy nie dotykać,
a może jakaś benzyna jest warta polecenia ale ich brak na aukcjach?
Czy są jakieś typowe dla tego modelu awarie,
a może standardowe miejsca gdzie uwielbiają rudzielce się pojawiać.
Czy automaty to strach brać,
czy są to skrzynie mało awaryjne?
I wiele jeszcze pytań mi się nasunie na pewno w trakcie bliżej poznawania tego auta.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jeżeli chodzi o CDTI, to jest ich troszkę więcej:
A17DTJ
A17DTR
Z17DTJ
Z19DTL
Z19DT
Z19DTH
zapraszam do lektury: http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=83
każdy z nim ma wady i zalety - informacji na forum jest sporo i to w tym dziale.
O bolączkach przeczytasz w dziale technicznym.
Automaty w oplu są OK, a szczególnie pełny automat - nie ma z nim kłopotów, tyle, że więcej palą, ale nie mają dwumasy
CDTI na aukcjach jest więcej niż benzyn z wiadomych względów - import z zachodu.
A17DTJ
A17DTR
Z17DTJ
Z19DTL
Z19DT
Z19DTH
zapraszam do lektury: http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=83
każdy z nim ma wady i zalety - informacji na forum jest sporo i to w tym dziale.
O bolączkach przeczytasz w dziale technicznym.
Automaty w oplu są OK, a szczególnie pełny automat - nie ma z nim kłopotów, tyle, że więcej palą, ale nie mają dwumasy
CDTI na aukcjach jest więcej niż benzyn z wiadomych względów - import z zachodu.
-
adyn
Rzeczywiście chyba zdecydowanie najwięcej jest 1.9...
Teoretycznie wiele osób twierdzi, że "bezpieczniejsze" są silniki Z19DTL i Z19DT czyli 100 i 120KM gdyż w Z19DTH 150KM są klapy wirowe z którymi bywają problemy i chyba bardziej skomplikowana konstrukcyjnie turbina.
O silnikach 1.7 pisze się różnie - że ISUZU, że nie zawsze udane itp itd, ale na pewno wiadomo jedno, że są bardzo oszczędne.
Czytając forum, zasięgając opinii szwagra (jest mechanikiem w ASO Opla) wyszło na to, że jak brać diesla to 1.9 ale 100 lub 120KM. Ale jakby się dało to najlepiej benzynę 1.8 :> ...cóż ja wybrałem 1.9 150KM
ale zdecydował jego stan techniczny i wizualny...
W benzynie najpopularniejszy to 1.8 140KM a poza tym 1.6 115KM (choć wiele osób twierdzi, że jest za słaby na masę tego samochodu - nie wiem, nie jeździłem?) oraz 2.2 150KM - prawie nie spotykany (duża pojemność = duża akcyza = wysoka cena a silnik ma opinię skomplikowanego i drogiego zarówno w eksploatacji jak i naprawach).
Moje ostatnie poszukiwania (3 miesiące) pozwoliły mi wysnuć następujące wnioski:
1. Zdecydowanie najwięcej jest ofert z 1.9 (różne moce), różne poziomy wyposażenie od bardzo ubogiego po prawdziwy wypas. I z tym silnikiem widziałem wiele bardzo dobrze wyposażonych egzemplarzy.
2. Sporo pojawia się też 1.7 - tak jak wyżej różne opcje wyposażenia, ale przy tym silniku spotkałem też wiele samochodów po taxi (generalnie wyróżnikiem taxi jest pełna skórzana tapicerka - wersja Cosmo ma skórzane boczki a środek materiałowy - oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki).
3. Z benzyny głównie 1.8 i trochę 1.6. Generalnie raczej uboższe wersje wyposażenia, ale trafiają się wyjątki... Jest też tak, że dobra benzyna z gorszym wyposażeniem potrafi być droższa od diesla z wypasem, ale reguły nie ma. Choć 1.8 jest raczej paliwożerny i do oszczędnych nie należy - podzielone są też opinie co do tego, czy ten silnik dobrze współpracuje z gazem (ja po zapoznaniu się z nimi w przypadku zakupu benzyny byłem zdecydowany zrobić w nim gaz).
4. O automacie (pełnym automacie, nie tiptronicu) czytałem wiele bardzo pochlebnych opinii i nawet przez chwilę skupiałem się na poszukiwaniu takowego, jednakże wybór okazał się mizerny - albo podejrzane egzemplarze, albo po taxi... Automat to też większe spalanie.
To tak pokrótce moje spostrzeżenia
Teoretycznie wiele osób twierdzi, że "bezpieczniejsze" są silniki Z19DTL i Z19DT czyli 100 i 120KM gdyż w Z19DTH 150KM są klapy wirowe z którymi bywają problemy i chyba bardziej skomplikowana konstrukcyjnie turbina.
O silnikach 1.7 pisze się różnie - że ISUZU, że nie zawsze udane itp itd, ale na pewno wiadomo jedno, że są bardzo oszczędne.
Czytając forum, zasięgając opinii szwagra (jest mechanikiem w ASO Opla) wyszło na to, że jak brać diesla to 1.9 ale 100 lub 120KM. Ale jakby się dało to najlepiej benzynę 1.8 :> ...cóż ja wybrałem 1.9 150KM
W benzynie najpopularniejszy to 1.8 140KM a poza tym 1.6 115KM (choć wiele osób twierdzi, że jest za słaby na masę tego samochodu - nie wiem, nie jeździłem?) oraz 2.2 150KM - prawie nie spotykany (duża pojemność = duża akcyza = wysoka cena a silnik ma opinię skomplikowanego i drogiego zarówno w eksploatacji jak i naprawach).
Moje ostatnie poszukiwania (3 miesiące) pozwoliły mi wysnuć następujące wnioski:
1. Zdecydowanie najwięcej jest ofert z 1.9 (różne moce), różne poziomy wyposażenie od bardzo ubogiego po prawdziwy wypas. I z tym silnikiem widziałem wiele bardzo dobrze wyposażonych egzemplarzy.
2. Sporo pojawia się też 1.7 - tak jak wyżej różne opcje wyposażenia, ale przy tym silniku spotkałem też wiele samochodów po taxi (generalnie wyróżnikiem taxi jest pełna skórzana tapicerka - wersja Cosmo ma skórzane boczki a środek materiałowy - oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki).
3. Z benzyny głównie 1.8 i trochę 1.6. Generalnie raczej uboższe wersje wyposażenia, ale trafiają się wyjątki... Jest też tak, że dobra benzyna z gorszym wyposażeniem potrafi być droższa od diesla z wypasem, ale reguły nie ma. Choć 1.8 jest raczej paliwożerny i do oszczędnych nie należy - podzielone są też opinie co do tego, czy ten silnik dobrze współpracuje z gazem (ja po zapoznaniu się z nimi w przypadku zakupu benzyny byłem zdecydowany zrobić w nim gaz).
4. O automacie (pełnym automacie, nie tiptronicu) czytałem wiele bardzo pochlebnych opinii i nawet przez chwilę skupiałem się na poszukiwaniu takowego, jednakże wybór okazał się mizerny - albo podejrzane egzemplarze, albo po taxi... Automat to też większe spalanie.
To tak pokrótce moje spostrzeżenia
-
sebo79
adyn pisze:To tak pokrótce moje spostrzeżenia
MEGA Wielkie dzięki ADYN,
naprawdę od razu inaczej sprawa mi się rozświetliła (
Wiem że może inni mogą sądzić że takie podpytywanie i liczenie na szybką i konkretną odpowiedź (czyli kawa pod ławą
ale u mnie sprawa przybrała szybkiego tempa,
gdyż żonka urodziła nam trzy tygodnie temu synka Kacpra,
i przez spory czas mieliśmy samochód służbowy żony,
ale od kilku dni już go nie mamy bo trzeba było go zwrócić (macierzyński żonki).
I w taki oto piękny sposób zostaliśmy bez auta
Martwić się nie trzeba jest Autosan i Metro
ALE autko jednym słowem jest potrzebne i to bardzo szybko.
Żem życiorys mały wysmarował,
ale co do tematu.
A Szwagier nie prawił tobie morałów że kupiłeś Z19DTH.
Ja tak szukam i szukam auta,
i jedna rzecz zawsze mnie trapi czy szukać ropniaka czy benzyniaka, a to dlaczego?
Bo ja jestem mieszczuchem i 80% użytkowania tego rodzinnego wozu to jest miasto,
a miasta natomiast nie cierpią ropniaki szczególnie ich filtr DPF.
To lepiej brać benzyniaka, ale też jest problem że on spala jak wariat zagazowywaća to ja jakoś nie chciał bym, chyba że by już ten gaz w sobie zainstalowany miał to ok.
Ale naprawdę w przedziale mojej fortuny (czyli 21 tysi) to nie widzę dużo tych benzyniaków.
Dlatego chyba trza się rzucić na 1.9, tylko znaleźć dobry, oj to jest Problem
AAA i jeszcze jedna rzecz i to święta rzecz czyli wymóg mojej żonki,
muszą być podgrzewane hemoroidy (czyli przednie fotele ogrzewane),
oczywiście ich jeszcze nie posiadamy, ale w zimę nie ma to jak ciepła pupa
I tutaj mamy gwóźdź bo takich autek jest bardzo mało.
Dlatego szuka od tej chwili 1.9,
i jak coś upoluję to od razu wrzucam tutaj aby auto oplociuchować.
Ps. BODEK tobie też bardzo dziękuję za cenne info.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
W tym przedziale cenowy (21 tys.) nie bardzo masz szanse na zakup Zafiry B, nie wspomnę o grzanych fotelach 
Przy budżecie około 25 tys. to już prędzej.
Za 20tys. możesz dostać naprawdę ładną Zafirę A z końca produkcji.
Możesz poszukać diesla z początku produkcji - były bez dpf-a, tyle, że z reguły był to silnik Z19DTL - 101KM, no i przebieg takiego autka będzie w okolicy 250-300 tys. (prawdziwy
)
Przy budżecie około 25 tys. to już prędzej.
Za 20tys. możesz dostać naprawdę ładną Zafirę A z końca produkcji.
Możesz poszukać diesla z początku produkcji - były bez dpf-a, tyle, że z reguły był to silnik Z19DTL - 101KM, no i przebieg takiego autka będzie w okolicy 250-300 tys. (prawdziwy
-
sebo79
-
adyn
Morałów nie prawił, ale stał się milczący w tym temaciesebo79 pisze:A Szwagier nie prawił tobie morałów że kupiłeś Z19DTH.
Miasto - miastu nie równe. Ja też miałem spore obawy, choć ja mam tylko do pracy ponad 20km. I na razie źle nie jest, ale mam wrażenie, że 1.9 150KM jednak się w mieście męczy...sebo79 pisze:Bo ja jestem mieszczuchem i 80% użytkowania tego rodzinnego wozu to jest miasto,
a miasta natomiast nie cierpią ropniaki szczególnie ich filtr DPF.
sebo79 pisze:Ale naprawdę w przedziale mojej fortuny (czyli 21 tysi) to nie widzę dużo tych benzyniaków.
Dlatego chyba trza się rzucić na 1.9, tylko znaleźć dobry, oj to jest Problem
Tu się całkowicie zgadzam z Bodkiem. Zafira B w roczniku 2006 to cena na poziomie 24-27 tysięcy, a nawet potrafi dojść do 30 tys. Ja miałem przeznaczone około 30 tys i myślałem, że na 2008 się załapię... Okazało się, że 2006-2007 to max.. co mogę dostać.Bodek pisze:W tym przedziale cenowy (21 tys.) nie bardzo masz szanse na zakup Zafiry B, nie wspomnę o grzanych fotelach
Pojawiają się ogłoszenia z tańszymi ofertami ale tu już trzeba być czujnym, bo wiele z nich jest podejrzanych... Może jednak dopisze Ci szczęście... Nie zapomnij tylko, że cena zakupu to jedno, bo praktycznie na starcie musisz zainwestować w przegląd (zwykle wraz z rozrządem) + wymianę hamulców (wszystko co oglądałem wymagało natychmiastowej inwestycji w hamulce
-
sebo79
Witam witam po małej przerwie, jutro jadę obejrzeć Zafirę (jak ktoś jest chętny to zapraszam każda opinia spojrzenie jest dla mnie cenne) która znajduje się w komisie,
po ciężkich namowach mojego kolegi który kupił tam autko i zna właściciele no i jest hepi,
jadę i ja zobaczyć może też hepi będę
.
Bardzo was proszę o opinię co wy sądzicie o tym aucie, jak dla mnie to już na wstępie, grzane stołki (przyciski) przy drążku zmiany biegów?? Co one tam robią. Jakiś myk.
I super tjuning nakładek pedałasów? To też takie dziwne w rodzinnym samochodzie (ale może że ma 150 klaczy to dlatego taki sport stajla).
http://www.car-best.autotrader.pl/pp4/d ... 749847.asp
po ciężkich namowach mojego kolegi który kupił tam autko i zna właściciele no i jest hepi,
jadę i ja zobaczyć może też hepi będę
Bardzo was proszę o opinię co wy sądzicie o tym aucie, jak dla mnie to już na wstępie, grzane stołki (przyciski) przy drążku zmiany biegów?? Co one tam robią. Jakiś myk.
I super tjuning nakładek pedałasów? To też takie dziwne w rodzinnym samochodzie (ale może że ma 150 klaczy to dlatego taki sport stajla).
http://www.car-best.autotrader.pl/pp4/d ... 749847.asp
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 07:27 przez sebo79, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lorry
Grzanie tyłków jest dokładane w jakiś sposób, na trylion procent niefabryczne, ewentualnie fotele podmienione na ori z grzaniem, ale nie wyprowadzone przyciski na konsolę.
Dziwna wersja, kolory deski, kierownica, pedały i fotele jak w wersji SPORT plus guzik i zegary też, ale np wyświetlacz BID.
Do tego w opisie jakaś mowa o lifcie, no nie ma bata, chyba że sprzedawca myśli że ZB to lifting ZA. Rozkodowałbym VIN, sprawdził dokładnie wyposażenie i przelot (który jest raczej kombinowany)
Dziwna wersja, kolory deski, kierownica, pedały i fotele jak w wersji SPORT plus guzik i zegary też, ale np wyświetlacz BID.
Do tego w opisie jakaś mowa o lifcie, no nie ma bata, chyba że sprzedawca myśli że ZB to lifting ZA. Rozkodowałbym VIN, sprawdził dokładnie wyposażenie i przelot (który jest raczej kombinowany)
-
adyn
Tapicerka (wzór), przycisk SPORT na konsoli, krój kierownicy + nakładki na pedały to elementy wyposażenia SPORT.
Takie ukompletowanie wyposażenia - czyli SPORT, który ma szyby elektryczne tylko z przodu, CD30 + BID, manualną klimę (zdjęcie jest kiepskie, ale wygląda mi to jednak na zwykły manual) widywałem raczej z silnikiem 1.8 beznzynowym a nie dieslem... Ale może ktoś taką wersję sobie wybrał.
Podgrzewanie siedzeń na 100% nie jest fabryczne...
I tak jak wspomniał już Lorry dobrze by było rozkodować VIN...
Dobrze by też było sprawdzić w książce gdzie był serwisowany i spróbować potwierdzić to (mi się udało potwierdzić wpisy w książce e-mailowo z serwisem niemieckim Opla)
Takie ukompletowanie wyposażenia - czyli SPORT, który ma szyby elektryczne tylko z przodu, CD30 + BID, manualną klimę (zdjęcie jest kiepskie, ale wygląda mi to jednak na zwykły manual) widywałem raczej z silnikiem 1.8 beznzynowym a nie dieslem... Ale może ktoś taką wersję sobie wybrał.
Podgrzewanie siedzeń na 100% nie jest fabryczne...
I tak jak wspomniał już Lorry dobrze by było rozkodować VIN...
Dobrze by też było sprawdzić w książce gdzie był serwisowany i spróbować potwierdzić to (mi się udało potwierdzić wpisy w książce e-mailowo z serwisem niemieckim Opla)
-
sebo79
To jednym słowem prawdopodobnie jest to jakiś kombin młodego Niemca,
Rozumiem że to co napisał adyn
ale to w automacie powinno być
dziwne kombiny są tutaj, aż sam nie wiem czy jechać i czas tracić,
przyznam boję się takich rzeczy, że coś jest zatuszowane.
A powiedzcie jak się VIN rozkodywuje bo jestem zielony w tym temacie
Z góry WIELKIE dzięki za bystre oko i rady
jaki guzik Lorry masz na myśliLorry pisze: plus guzik
Rozumiem że to co napisał adyn
adyn pisze: przycisk SPORT
ale to w automacie powinno być
adyn pisze:I tak jak wspomniał już Lorry dobrze by było rozkodować VIN...
A powiedzcie jak się VIN rozkodywuje bo jestem zielony w tym temacie
jak oczywiście pojadę tam to cyknę fotkę stempelkom i podpisom w ks serwisowejadyn pisze:Dobrze by też było sprawdzić w książce gdzie był serwisowany i spróbować potwierdzić to
Z góry WIELKIE dzięki za bystre oko i rady
-
adyn
Jedno nie ma związku z drugim. Może każdy automat ma sport (tego nie wiem), ale w manualu też występuje i to nie jest jakiś ewenementsebo79 pisze:ale to w automacie powinno byćdziwne kombiny są tutaj, aż sam nie wiem czy jechać i czas tracić,
W tym dziale jest wątek VIN a wyposazenie - podajesz VIN i dostajesz zwrotkę na PW i jego szczegółysebo79 pisze: A powiedzcie jak się VIN rozkodywuje bo jestem zielony w tym temacie![]()
-
czekker
głowy nie dam, ale przycisk SPORT w Oplach bardziej kojarzy mi się z jakimiś zmianami w zawieszeniu (tak chyba było w Astrach H i Vectrach C, gdy się nimi interesowałem..).adyn pisze:Jedno nie ma związku z drugim. Może każdy automat ma sport (tego nie wiem), ale w manualu też występuje i to nie jest jakiś ewenementsebo79 pisze:ale to w automacie powinno byćdziwne kombiny są tutaj, aż sam nie wiem czy jechać i czas tracić,
przyznam boję się takich rzeczy, że coś jest zatuszowane.. Przycisk SPORT ma wpływ na reakcję pedału gazu i czułość wspomagania - poszukaj na forum. Wersja sport = przycisk sport. Inne wersje mają go lub nie zależnie od wersji i wyborów przy zakupie.
:: EDIT ::
więcej info:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1981
btw, kiedyś wydawało mi się, że przycisk SPORT = IDS+ (z którym w używanych autach jest więcej kłopotu niż pożytku i lepiej unikać wersji z przyciskiem SPORT na konsoli), ale teraz nie jestem pewien..
-
Lorry
W automatach SPORT jest zawsze, jest to tryb sportowy skrzyni, którego nie ma na standardowym wybieraku.
W wersji wyposażenia SPORT, guzik jest zawsze, ale nie zawsze jest połączony z zawieszeniem IDS+ (kod F52 w VINie)
Można spotkać guzik SPORT z zwykłym zawiasem, nieelektronicznym, wtedy jest odpowiedzialny za ostrzejszą reakcję na gaz, twardsze wspomaganie, przygłuszenie/deaktywacje ESP i TC.
Zwykły zawias jest w kilku wersjach: seryjna i fabrycznie obniżona o jakieś parę mm.
Moja ZB to jest wersja Elegance (czyli z drewnem w środku, ale "płaskimi" siedzeniami), w której był zamówiony pakiet zawieszenie sportowe (czyli klasyczne amory, ale niższa jest) i wraz z guzikiem SPORT.
Guziczek jest fajny i dobrze go mieć, jak ktoś się boi a chce guzik to sprawdzać w VIN jaki dokładnie zawias ma siedzieć w aucie, poza tym IDS można przekonwertować na klasyczne zawieszenie, a guzik nadal będzie działał
W wersji wyposażenia SPORT, guzik jest zawsze, ale nie zawsze jest połączony z zawieszeniem IDS+ (kod F52 w VINie)
Można spotkać guzik SPORT z zwykłym zawiasem, nieelektronicznym, wtedy jest odpowiedzialny za ostrzejszą reakcję na gaz, twardsze wspomaganie, przygłuszenie/deaktywacje ESP i TC.
Zwykły zawias jest w kilku wersjach: seryjna i fabrycznie obniżona o jakieś parę mm.
Moja ZB to jest wersja Elegance (czyli z drewnem w środku, ale "płaskimi" siedzeniami), w której był zamówiony pakiet zawieszenie sportowe (czyli klasyczne amory, ale niższa jest) i wraz z guzikiem SPORT.
Guziczek jest fajny i dobrze go mieć, jak ktoś się boi a chce guzik to sprawdzać w VIN jaki dokładnie zawias ma siedzieć w aucie, poza tym IDS można przekonwertować na klasyczne zawieszenie, a guzik nadal będzie działał
-
yach