Kontrolka hamulca recznego przy hamowaniu

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
cbm80

Kontrolka hamulca recznego przy hamowaniu

#1 Post autor: cbm80 »

Od jakiegos czasu obserwuje, ze podczas mocniejszego hamowania zapala mi sie kontrolka hamulca recznego. Nie pamietam abym wczesniej mial taki efekt. Nie wiecie moze co to byc? Wg instrukcji jedna z przyczyn palenia sie tej kontrolki oprocz zaciagniecia recznego jest np. nieprawidlowe cisnienie plynu hamulcowego. Co to moze byc?
Samochod oczywiscie hamuje poprawnie.
ZAKROPIOLO

#2 Post autor: ZAKROPIOLO »

Stanowczo stawiam na poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym.
TUX

#3 Post autor: TUX »

oo właśnie mi się dziś toto też 1 raz zapaliło :(
cbm80

#4 Post autor: cbm80 »

Wydaje mi sie, ze zapala sie to bo jest dosc zimno na zewnatrz. Na cieplym samochodzie prosto z garazu nie ma tego efektu, ale jak samochod postoi na zewnatrz to juz sie zapala. Na wiosne zamierzam zmienic plyn hamulcowy to pewnie bede mial to z glowy.
ZAKROPIOLO

#5 Post autor: ZAKROPIOLO »

cbm80 masz rację i wydaje się to logiczne że w niskich temperaturach płyn zmniejsza swoją objętość, proponuję sprawdzić poziom płynu na mrozie.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#6 Post autor: timi68 »

cbm80 pisze: ze podczas mocniejszego hamowania zapala mi sie kontrolka hamulca recznego
Jak kupilem autko też tak miałem. Po tygodniu postawiłem autko na ogólny przegląd, wymiane oleju, filtrów i uzupełnienie płynów, od tamtego czasu nic się nie świeci, uzupełnij plyn.
Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#7 Post autor: Mattai »

A co w przypadku kiedy reczny przy wlozeniu kluczukow zapala sie, a jak zaciagne reczny po odpaleniu to juz nie mam sympatycznego wykrzyknika?

Wlacznik pod recznym, czy moze znow jakas ciekawa zagwostka?

dodam, ze reczny sfatygowany bo sfatygowany, ale mocno trzyma.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
darkp1

#8 Post autor: darkp1 »

Na początku sprawdź włącznik ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”