Jakie najlepsze opony letnie
Moderator: Sebu$
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Witam.
Ja mam takie
Te lepsze Większy indeks prędkości, cichsze i lepiej hamują, w zakrętach pewniejsze. Kupione w zeszłym roku.
i ciut słabsze szybko znika bieżnik, poz tym dają rade, kupione dwa lata temu - skusiła mnie cena
I jak bym miał jeszcze raz kupować to te pierwsze
Ja mam takie
Te lepsze Większy indeks prędkości, cichsze i lepiej hamują, w zakrętach pewniejsze. Kupione w zeszłym roku.
i ciut słabsze szybko znika bieżnik, poz tym dają rade, kupione dwa lata temu - skusiła mnie cena
I jak bym miał jeszcze raz kupować to te pierwsze
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Kolego co do opon bieżnikowanych to może się poprawiło teraz, ale kolega miał kiedyś na Punto II i przy ostrym hamowaniu ściągnęło mu nalewkę - szczęście że nic nikomu się nie stało. Dlatego wolałbym sto razy kupić używaną niż bieżnikowaną, w końcu tu chodzi o bezpieczeństwo.hooze pisze:Ładnie, pięknie...każdy pisze o firmowych oponach, ścigając się nazwami...
Jestem Ciekaw czy może ktoś z was miał okazje jeździć na oponach bieżnikowanych gdzie na naszym rynku jest ich coraz więcej...
Ale każdy ma własne zdanie i sumienie
chabretti pisze:latego wolałbym sto razy kupić używaną niż bieżnikowaną, w końcu tu chodzi o bezpieczeństwo.
Ale każdy ma własne zdanie i sumienie
Krzysiek ma 100% racji.
Pracowałem do niedawna przy budowie autostrad i widziałem nie jedną wywrotkę w rowie po tym jak bieżnikowana opona strzeliła (przy okazji pourywała nadkole, lusterka itd. - to jest potężna siła). Widziałem również jak wystrzelona bieżnikowana guma zmiotła pół przystanku autobusowego w miejscowości Piątek - całe szczęście że nie stali tam ludzie.
Nie raz po drodze widzi się porozrzucane gumy ale to z samochodów ciężarowych no ale one to mają bliźniaki, więcej kół cholernie drogie gumy itd., a w osobowym strzelona guma... resztę można sobie tylko wyobrazić.
Chyba gra nie warta świeczki aby kupować bieżnikowane opony do aut osobowych gdzie ich koszt jest stosunkowo niewielki...
- mariusz_technik
- Mieszkaniec
- Model:
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
N fakt te Micheliny bardzo dobrze wypadły w teście, ale mają też swoją cene - w porównaniu do równie dobrych są troche za drogie sąmariusz_technik pisze:W teście z poniedziałkowego auto świata zwróciłem uwagę na jedno: Micheliny energy coś tam + mają o wiele większą trwałość (30 tyś km)niż np continentale (15tyś) pozostałe parametry podobne jak najlepsza czwórka, chyba wezmę Micheliny jak 2 x dłużej posłużą..
Jeżeli jeszcze nikt nie widział "Testu Opon Letnich" w AŚ, dorzucam skany:
Strona 36
Strona 37
Strona 38
Strona 39
Strona 40
Strona 41
- mariusz_technik
- Mieszkaniec
- Model:
No na allegro kupisz za około 950zł/komplet te Micheliny z 2013roku, a inne z tych najlepszych to w podobnej cenie, ponad 800-900 trzeba dać
[ Dodano: Wto Mar 19, 2013 16:13 ]
Kupiłem dzisiaj te oponki Michelin energy saver + , w rozmiarze 195/65r15 z indeksem prędkości H (do 210km/h - wystarczy), wyprodukowane w lutym 2013r . Mam nadzieje że długo posłużą, bo są niby bardzo trwałe
[ Dodano: Wto Mar 19, 2013 16:13 ]
Kupiłem dzisiaj te oponki Michelin energy saver + , w rozmiarze 195/65r15 z indeksem prędkości H (do 210km/h - wystarczy), wyprodukowane w lutym 2013r . Mam nadzieje że długo posłużą, bo są niby bardzo trwałe