LPG - polecane instalacje gazowe do Zafiry A_B
Moderator: Mariusz
-
- Przeglądacz
- Model:
Przebrnąłem przez wszystkie posty i jedno jest pewne...
Nie zadam pytania jak w co dziesiątym poście: Kupiłem Zośkę i jaki mam założyć gaz?
Trzeba szukać w okolicy gazownika, który robił Zafiry i ma jakiś patent na te silniki, pisząc patent, ma opracowaną i w 100% poprawną instalację to danego silnika. Głupotą jest wywieranie na montażyście własnych "widzimisie" wyczytanych na forum, zwłaszcza jeśli posiada się wiedzę jedynie z forum. Gazownika trzeba jednak wziąć pod włos i troszke go zaskoczyć własną wiedzą i to nie tylko teoretyczną.
Każdy warsztat montuje własne "patenty" czyli zestawy które po lekkich modyfikacjach nadają się do różnych aut, dlatego nie wymagajmy od ludzi zajmujących się BRC aby montowali LR czy składaki na Stagu itd.później jak się okazało z jednego postu trzeba podmieniać, wymieniać poszczególne komponenty zestawu aby auto zaczęło poprawnie jeździć. Po właściwym montażu nie powinno jeździć się na regulacje po 2 razy w tygodniu, bo wtedy można jedynie kazać wymontować instalację.
Kolejna sprawa to estetyka wykonania montażu i odpowiednie usytuowanie elementów instalacji aby dało się cokolwiek później w aucie naprawić.
Zakładam się że nie ma osoby na tym forum której by czegoś nie spierniczyli w trakcie montażu instalacji, ale takie są realia. Dlatego jeśli już zdecydujemy się na jakąś instalację warto porozglądać się po autach w danym warsztacie jak wygląda wszystko pod maską.
Nie zadam pytania jak w co dziesiątym poście: Kupiłem Zośkę i jaki mam założyć gaz?
Trzeba szukać w okolicy gazownika, który robił Zafiry i ma jakiś patent na te silniki, pisząc patent, ma opracowaną i w 100% poprawną instalację to danego silnika. Głupotą jest wywieranie na montażyście własnych "widzimisie" wyczytanych na forum, zwłaszcza jeśli posiada się wiedzę jedynie z forum. Gazownika trzeba jednak wziąć pod włos i troszke go zaskoczyć własną wiedzą i to nie tylko teoretyczną.
Każdy warsztat montuje własne "patenty" czyli zestawy które po lekkich modyfikacjach nadają się do różnych aut, dlatego nie wymagajmy od ludzi zajmujących się BRC aby montowali LR czy składaki na Stagu itd.później jak się okazało z jednego postu trzeba podmieniać, wymieniać poszczególne komponenty zestawu aby auto zaczęło poprawnie jeździć. Po właściwym montażu nie powinno jeździć się na regulacje po 2 razy w tygodniu, bo wtedy można jedynie kazać wymontować instalację.
Kolejna sprawa to estetyka wykonania montażu i odpowiednie usytuowanie elementów instalacji aby dało się cokolwiek później w aucie naprawić.
Zakładam się że nie ma osoby na tym forum której by czegoś nie spierniczyli w trakcie montażu instalacji, ale takie są realia. Dlatego jeśli już zdecydujemy się na jakąś instalację warto porozglądać się po autach w danym warsztacie jak wygląda wszystko pod maską.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
donald7000, W połowie twojej wypowiedzi miałem napisac o wkońcu ktos napisał konkretnie i treściwie..,ale sa warsztaty które maja obcykane i BRC i LR i jeszcze inne instalacje i wtedy warto ich zapytać(najlepiej mechaników którzy montują, nie szefów w biurze) co oni by polecili do tego auta-jaka instalacja się sprawdza i nie generuje zbędnych kosztów po gwarancji.
A i nie zgodzę się co do tego że każdemu cos spierniczono...., mi NIE -zagazowane jeżdzi, a i jeszcze przy montazu naprawiliśmy parę żeczy.
Pozdrawiam
A i nie zgodzę się co do tego że każdemu cos spierniczono...., mi NIE -zagazowane jeżdzi, a i jeszcze przy montazu naprawiliśmy parę żeczy.
Pozdrawiam
Tutaj masz najpewniejsze informacjemarcin19 pisze:Witam.Ja z kolei mam pytanie :gdzie znajdę dobry warsztat ,który zakłada instalacje LPG, na dolnym śląsku i woj opolskim,ewentualnie śląskie także wchodzi w grę.
interesuje mnie przede wszystkim BRC .pozdrawiam.
http://lpg-forum.pl/warsztaty-polecane.html
Gazownik założył mi wlew gazu pod zderzakiem bo mam wzmocnienie w jego górnej części, orientujecie sie czy w dolnej części na wygięciu można dać wlew- zastanawia mnie czy plastik podda sie i nie peknie.. Pytam bo ze dwa razy zdarzylo mi sie ze na stacji pracownik odmowil mi zatankowania bo nie widzi bez klekania wlewu gazu a wybieram się na Chorwację i boje się że po drodze na autostradzie odmówią mi zatankowania..
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Jak nie widzi wlewu bez klękania ? Co za bzdura! A jak byś miał we wlewie? Też nie widać bo we wlewie Pod klapką...
Ja mam pod zderzakiem (nie wiem czemu nie zainstalowali w zderzaku, gazownik mówił,że w zderzaku są wzmocnienia ). Ogólnie z instalacji BRC jestem zadowolony... Ale czemu pod zderzakiem wlew?
Ja mam pod zderzakiem (nie wiem czemu nie zainstalowali w zderzaku, gazownik mówił,że w zderzaku są wzmocnienia ). Ogólnie z instalacji BRC jestem zadowolony... Ale czemu pod zderzakiem wlew?
Niby jak kleknie i wsadzi glowe pod zderzak to nie sa zachowane wzgledy bezpieczeństwa, a gazownik mowil mi ze w zderzaku mam wzmocnienie i nie ma miejsca na wlew a ja wczoraj trochu sie temu przygladlem i wydaje mi sie ze pod wzmocnieniem jeszce by wsadzil wlew.(pod taka zaslepka po zdjeciu ktorej montuje sie hak i przyczepia linke(. Jak wspomnialem powyżej wybieram się do Chorwacji i nie chciałbym miec sytuacji ze pracownik nie zatankuje mi gazu bo tez musi wsadzic glowe pod zderzak a nastepna stacja z gazem za 6O km... Będe jeszce jechal noca wiec mogą miec wieksze obawy do tankoowania... A tobie zdazylo się ze odmowili ci zatankowania gazu , z drugiej strony wlew pod zdrezakiem fajnie wyglada bo nie dziurawisz zderzaka i nie widac ze masz gazikMARCEL! pisze:Jak nie widzi wlewu bez klękania ? Co za bzdura! A jak byś miał we wlewie? Też nie widać bo we wlewie Pod klapką...
-
- Zafiromaniak
MARCEL!, nie ma sie co tak emocjować kolego.
Zgodnie z przepisami pracownik stacji LPG ma prawo odmówic zatankowani jeśli w trakcie przypinania pistoletu i tankowania nie widzi wlewu..-takie są przepisy i ma to sens dla tych którzy pracują na stacjach i ja to w zupełności popieram.
Znając życie kolega ma zamocowany pod zderzakiem w pozycji poziomej tak że wlewu nie widać...
Jakos np w Holandii nikomu nie przeszkadza że ma wlew w błotniku.., tam sobie zreguły właściciel autka nie wybiera, miejsce dla danej marki jest dedykowane i tak ma być...
Zaś co do zamocowania wlewu w zderzaku to spokojnie da sie go wykonać w zderzaku w tylnej części, jak będę miał czas to fotke wrzucę. Pozdro
Zgodnie z przepisami pracownik stacji LPG ma prawo odmówic zatankowani jeśli w trakcie przypinania pistoletu i tankowania nie widzi wlewu..-takie są przepisy i ma to sens dla tych którzy pracują na stacjach i ja to w zupełności popieram.
Znając życie kolega ma zamocowany pod zderzakiem w pozycji poziomej tak że wlewu nie widać...
Jakos np w Holandii nikomu nie przeszkadza że ma wlew w błotniku.., tam sobie zreguły właściciel autka nie wybiera, miejsce dla danej marki jest dedykowane i tak ma być...
Zaś co do zamocowania wlewu w zderzaku to spokojnie da sie go wykonać w zderzaku w tylnej części, jak będę miał czas to fotke wrzucę. Pozdro
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja miałem we wlewie paliwa (z przelotką) w poprzednim aucie:) Fajne rozwiązanie, tam było dużo miejsca na takie rozwiązanie. Jedyny minus w zimie no i że gaz się dłużej tankował.
Szczerze nikt nigdy nie odmówił mi tankowania gazu, zresztą by stracił klienta i to nie jednego wtedy.... :]
Być może ja mam w jeszcze innym miejscu niż kolega wcześniej pisał. Bo to jest pod zderzakiem ale w sumie jak tankuje to zawsze przed tankowaniem kucam i pokazuje panu palcem gdzie jest wlew i na prawdę nigdy nie spotkałem się z problemem. Wlew widać bez problemów tylko trochę trzeba się schylić. Wiadomo, że jak pan od tankowania ma 2 metry wzrostu to nie będzie go widzieć. Kiedyś jeden co tankował to powiedział, że powinni to uregulować przepisami. W zderzaku też ma swoje wady bo np problem jest jak jest błoto i przymrozek (ciężko odkręcić), z przelotką... wolno idzie to czasem ktoś w kolejce się złości...
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia czemu nie zrobili mi w zderzaku albo we wlewie (chociaż przed zakładaniem instalacji mówiłem o tym)... Ale chyba to już nie podlega reklamacji. Ogólnie z samej instalacji jestem b. zadowolony (BRC). Tylko ten wlew w dziwnym miejscu...
Szczerze nikt nigdy nie odmówił mi tankowania gazu, zresztą by stracił klienta i to nie jednego wtedy.... :]
Być może ja mam w jeszcze innym miejscu niż kolega wcześniej pisał. Bo to jest pod zderzakiem ale w sumie jak tankuje to zawsze przed tankowaniem kucam i pokazuje panu palcem gdzie jest wlew i na prawdę nigdy nie spotkałem się z problemem. Wlew widać bez problemów tylko trochę trzeba się schylić. Wiadomo, że jak pan od tankowania ma 2 metry wzrostu to nie będzie go widzieć. Kiedyś jeden co tankował to powiedział, że powinni to uregulować przepisami. W zderzaku też ma swoje wady bo np problem jest jak jest błoto i przymrozek (ciężko odkręcić), z przelotką... wolno idzie to czasem ktoś w kolejce się złości...
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia czemu nie zrobili mi w zderzaku albo we wlewie (chociaż przed zakładaniem instalacji mówiłem o tym)... Ale chyba to już nie podlega reklamacji. Ogólnie z samej instalacji jestem b. zadowolony (BRC). Tylko ten wlew w dziwnym miejscu...
Witam,
Mam parę pytań:
1. Szukam dobrego instalatora do Zafiry B w okolicach Katowic.
2. Jakie są szanse założenia cylindrycznych zbiorników gazu pod podłogą.
Czy Zafiry z oryginalnymi instalacjami maja mniejsze zbiorniki paliwa i dlatego mieszczą się tam tez zbiorniki na LPG ?
3. Czy ktoś używał systemu naprawczego koła w Zafirze ?
Miałem zamiar kupić koło zapasowe, teraz chcę założyć gaz i nijak mi te opcje nie zgadzają się ze sobą.
Pozdrawiam
Piotrek
Mam parę pytań:
1. Szukam dobrego instalatora do Zafiry B w okolicach Katowic.
2. Jakie są szanse założenia cylindrycznych zbiorników gazu pod podłogą.
Czy Zafiry z oryginalnymi instalacjami maja mniejsze zbiorniki paliwa i dlatego mieszczą się tam tez zbiorniki na LPG ?
3. Czy ktoś używał systemu naprawczego koła w Zafirze ?
Miałem zamiar kupić koło zapasowe, teraz chcę założyć gaz i nijak mi te opcje nie zgadzają się ze sobą.
Pozdrawiam
Piotrek
-
- Debiutant
- Model:
będzie śmigać, centralka spoko, wtryski spoko, reduktor ma różne opinie, aczkolwiek zafira to nie rajdówkafrogii1990 pisze:Witam,
Założyłem gaz do Zośki i chciałbym poznać opinie na temat tego zestawu... (pytanie po fakcie ale mimo to warto wiedzieć)
Reduktor: Shark
Wielozawór: Tomasetto
Przełącnik centralka: Stag 4
Układ elektroniczny Stag 4
Wtryskiwacz gazu ACW01
Co wy na to ?
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Gaz jest ciężki i opada w dół więc klękając pracownik naraża swoje zdrowie. Oczywiście to według przepisów, bo w rzeczywistości jest to bzdurą ponieważ na świeżym powietrzu się raczej nie nawdychaMARCEL! pisze:Jak nie widzi wlewu bez klękania ? Co za bzdura! A jak byś miał we wlewie?
Ja mam wlew w zderzaku, ale nie z tyłu tylko na prawym boku. miejsca tam jest tyle że prawie głowa wchodzi
-
- Zafiromaniak
2- raczej żadne aby zamontowac taki zestaw trzeba wytworzyc odpowiednie mocowanie i przeprowadzic proces homologacji dla takiego układu...
Zafiry z instalacją LpG maja takie same zbiorniki i zbiorniki na LPG sa Toridalne
Jeśli zaś chodzi o Zafiry CNG to juz zupełnie inna bajka mniejszy zbiornik paliwa, 4 walcówki pod podłoga i zestaw naprawczy w schowku.
3 Zestaw nie wiem nie używałem ale rozwiązaniem dla Ciebie jest dojazdówka.
2- raczej żadne aby zamontowac taki zestaw trzeba wytworzyc odpowiednie mocowanie i przeprowadzic proces homologacji dla takiego układu...
Zafiry z instalacją LpG maja takie same zbiorniki i zbiorniki na LPG sa Toridalne
Jeśli zaś chodzi o Zafiry CNG to juz zupełnie inna bajka mniejszy zbiornik paliwa, 4 walcówki pod podłoga i zestaw naprawczy w schowku.
3 Zestaw nie wiem nie używałem ale rozwiązaniem dla Ciebie jest dojazdówka.